Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: #EH: Odkud se vzalo barevné značení pojistek a jističů? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.12.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

#EH: Odkud se vzalo barevné značení pojistek a jističů?


#EH: Odkud se vzalo barevné značení pojistek a jističů?
Pro mnohé z uživatelů jsou barvy hodnot pojistek a jističů něčím samozřejmým. Málokdo však tuší, že se to nestalo jen tak samosebou. Barevná řada, kterou tak důvěrně známe, kopírovala v době vzniků pojistek jinou známou řadu. O tom nám poví v tomto článku František Kosmák ...
Miroslav Minařík, ze dne: 8.12.2008

Správný elektrikář je "šťoural". Jako jedno z mála řemesel, které nutí své příznivce myslet. Analyzovat děje, znát principy ... Pokud zkombinujeme tedy elektrikáře, bývalého inspektora ITI a nynějšího důchodce, na konci rovnice se objeví jméno František Kosmák.
Dnes se objevuje na seminářích, kde podobně jako Václav Honys prokládá přednášky o legislativě různými příměry a podobenstvími. Díky němu máme šanci znát tajemné kouty historie elektrotechniky, které se ve skriptech určitě neobjeví.

Podívejte se v krátkém videosnímku na příběh barev ...

Pokud si chcete přehrát pouze hlas, použijte níže uvedený prvek ...

Uvedený videospot si můžete pro plynulé přehrávání stáhnout k sobě na lokální disk. Zde si lze vybrat některý z volně přístupných .flv přehrávačů.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.