Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Odborná způsobilost v elektrotechnice (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.08.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Odborná způsobilost v elektrotechnice


Odborná způsobilost v elektrotechnice
Jedním z nejdéle platících předpisů pro elektrotechniku je vyhláška č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Přesto, že by její obsah měl být základem pro vykonávání elektrotechnických činností a v rámci plnění požadavků na odbornou způsobilost je prováděno v předepsaných cyklech přezkoušení, s uplatněním v praxi to bývá často různé. Konkrétně mám na mysli ustanovení § 12 odst. 2: Organizace smí ...
Zbyněk Urban, ze dne: 16.08.2012

 

Jedním z nejdéle platících předpisů pro elektrotechniku je vyhláška č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnice. Přesto, že by její obsah měl být základem pro vykonávání elektrotechnických činností a v rámci plnění požadavků na odbornou způsobilost je prováděno v předepsaných cyklech přezkoušení, s uplatněním v praxi to bývá často různé. Konkrétně mám na mysli ustanovení § 12 odst. 2: Organizace smí pověřovat činností, řízením činnosti, samostatným projektováním nebo řízením projektování a prováděním revizí jen pracovníky, kteří mají odpovídající kvalifikaci ve smyslu této vyhlášky. Nabízí se otázka, jak je tomu skutečně, jaký je přístup vedoucích zaměstnanců, osob odpovědných za elektrické zařízení a některých dalších pracovníků. Další otázkou je, zda odborná způsobilost pracovníka pro konkrétní výkon činnosti je v souladu také s druhem a napětím příslušného zařízení.

Požadavky na pracoviště z hlediska legislativy upravuje mimo jiné nařízení vlády č. 101/2005 Sb., o podrobnějších požadavcích na pracoviště a pracovní prostředí:

§ 3 – Pracoviště musí být po dobu provozu udržována potřebnými technickými a organizačními opatřeními, splňujícími požadavky tohoto nařízení, ve stavu, který neohrožuje bezpečnost a zdraví osob. Před uvedením pracoviště do provozu a používání je nutné mimo jiné určení osob, k jejichž povinnostem patří zajišťovat bezpečný provoz, používání, údržbu, úklid, čištění a opravy pracoviště. Stanovení obsahu a způsobu vedení provozní dokumentace a záznamů vybavení pracoviště a určení osoby odpovědné za jejich vedení. Je nutné náležité a bezpečné upevnění technického vybavení pracoviště a výrobních a pracovních prostředků a zařízení a jejich částí tak, aby nemohlo dojít k jejich nežádoucímu (nechtěnému) pohybu.

§ 4 - Zaměstnavatel při plnění zákonné povinnosti zajistí stanovení termínů, lhůt a rozsahu kontrol, zkoušek, revizí, termínů údržby, oprav a rekonstrukce technického vybavení pracoviště, včetně pracovních a výrobních prostředků a zařízení s ohledem na jejich provedení, doporučení výrobce a způsob používání, požadavky na pracoviště, rizikové faktory způsobující zhoršení technického stavu pracovních a výrobních prostředků a zařízení v souladu s výsledky předcházejících kontrol, zkoušek či revizí, po dobu provozu a používání pracoviště. Povinností zaměstnavatele je určit osobu odpovědnou za plnění výše uvedených úkolů a činností, dodržování termínů a lhůt.
V návaznosti na předchozí část, kde byly zmíněny základní požadavky kladené na elektrická zařízení obecně, si zaslouží pozornost bezpečnost a ochrana zdraví při práci, na kterou je zaměřena řada předpisů. Jedním ze zákonů, který se dotýká elektrotechnických činností z hlediska odborné způsobilosti, i když ne vždy přímo, je zákon č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek BOZP, v platném znění.

Zde především § 9) Odborná způsobilost:
Odst. 1
Zaměstnavatel je povinen zajišťovat a provádět úkoly v hodnocení a prevenci rizik možného ohrožení života nebo zdraví zaměstnance s ohledem na:

Odst. 2.
Zaměstnavatel může zajišťovat plnění úkolů v prevenci rizik, je-li k tomu způsobilý nebo odborně způsobilý v případech a za podmínek v odst. 3 písm. a) b) sám, jinak je povinen zajistit tyto úkoly odborně způsobilým zaměstnancem, kterého zaměstnává. Nemá-li takového zaměstnance, je povinen zajistit, je jinou odborně způsobilou osobou. Odborně způsobilý zaměstnanec zaměstnavatele nebo jiná odborně způsobilá fyzická osoba jsou odborně způsobilými osobami.

Zvláštní odborná způsobilost § 11 odst. 1:
Na technických zařízeních, která představují zvýšenou míru ohrožení života a zdraví zaměstnanců (zákon č. 174/1968 Sb. § 6 b), pokud jde o jejich obsluhu, montáž, kontrolu nebo opravy, mohou práce a činnosti samostatně vykonávat a samostatně je obsluhovat jen zvlášť odborně způsobilí zaměstnanci.

Zvláštní odborná způsobilost § 11 odst. 2:
Předpokladem zvláštní odborné způsobilosti zaměstnance je:

Zvláštní odborná způsobilost § 11 odst. 3:
Odborně způsobilý zaměstnanec musí dokončit zaškolení nebo zácvik, v němž působil pod dohledem osoby uvedené v odst. 2 písm. e), popřípadě osoby touto osobou určené. Nebyl-li způsob, obsah a doba zaškolení nebo zácviku určen osobou uvedenou v odst. 2 písm. e), určí je zaměstnavatel s ohledem na charakter práce a náročnost obsluhy.

 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č.51

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.