Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Odbočka elektroměru uložená v liště na průchozí krabici? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.05.2021
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Odbočka elektroměru uložená v liště na průchozí krabici?


Odbočka elektroměru uložená v liště na průchozí krabici?
Už dobře víme, že kromě jiného má být odbočka k elektroměru provedena tak, aby byl černý odběr nikoliv znemožněn, ale ztížen. Inu, snad proto, že znemožnit je nemožné. Vzpomínáte si, za jakých okolností lze zřizovat jednofázové přípojky? Odbočka k elektroměru musí být z celistvých vodičů, pokud možno bez krabic a zbytečných ohybů. Nelze-li se bez nich obejít, musí být upraveny tak, aby je bylo možno spolehlivě zaplombovat jednou plombou a umístit jen na místech veřejně přístupných. A pokud jsou již krabice použity, jak mají být uloženy?
Autorský článek, Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.05.2021



Odbočky k elektroměrům jsou vedení, která odbočují z hlavního domovního vedení pro připojení elektro­měrů nebo elektroměmých rozvodnic. Jsou-li elektroměry umístěny v bytech nebo u vchodu do bytů, musí se pro každý byt (každého odbě­ratele) zřídit samostatná odbočka (přívod) z hlavního domovního vedení nebo od přípojkové skříně. Na společný přívod lze připojit dva nebo více elektroměrů téhož odběratele. Odbočky k elektroměrům se dělají jednofázové nebo trojfázové, přičemž se průřezy vodičů volí v hodnotách alespoň dle


Odbočky k elektroměrům

Jednofázové odbočky k elektroměrům lze zřizovat u zařízení do maximálního soudobého příkonu 5,5kW. Dříve byly zřizovány i u bytů se stupněm elektrizace A (tj. u bytů s maximálním soudobým příkonem 5,5kW). V ostatních případech musí být odbočky k elektroměrům trojfázové se všemi vo­diči proudové soustavy. Jednofázové odbočky k elektroměrům musí být rovnoměrně rozděleny, aby byly všechny fáze, pokud to bude možné, zatěžovány stejně. K rozdělení zatížení a rozlišení jed­notlivých fází se doporučuje, aby vodiče byly barevně označeny.

Odbočky hlavního domovního vedení k elektroměrům u vchodů do bytů musí být provedeny a ulo­ženy tak, aby byl ztížen nedovolený odběr a aby bylo možné poškozené vodiče vyměnit. Odbočka k elektroměrům musí být jištěna u hlavního domovního vedení v témže podlaží, kde je elektroměr. Pouze odbočky kratší než 3m lze jistit jističem až před elektroměrem namontovaným na elektroměrové rozvodnici. Odbočky k elektroměrům mohou být provedeny kabely nebo jednožilovými vodiči uloženými v elektro­ instalačních trubkách, v elektroinstalačních lištách nebo v dutinách stavebních konstrukcí. Odbočky k elektroměrům v elektroinstalačních trubkách procházející půdou musí být uloženy v trub­kách pancéřových nebo ocelových s utěsněnými spoji bez krabic.

Odbočka k elektroměru musí být z celistvých vodičů, pokud možno bez krabic a zbytečných ohybů. Nelze-li se bez nich obejít, musí být upraveny tak, aby je bylo možno spolehlivě zaplombovat jednou plombou a umístit jen na místech veřejně přístupných. Není dovoleno tyto krabice zakrýt omítkou apod.



Je-li třeba se zřetelem k místním poměrům vést vedení prostory jiných odběratelů, musí se volit takové provedení a uložení vedení, aby byl ztížen nedovolený odběr. Poslední částí přívodního vedení v budově jsou přívody od elektroměrů k podružným rozvodnicím. V bytovém domě jsou to přívody k bytovým rozvodnicím a přívody k rozvodnicím tzv. společné spotřeby, jako jsou např. rozvodnice pro prádelnu, výtah, osvětlení schodiště a sklepů nebo i zesilovač pro společnou anténu apod.

Jsou-li elektroměry pro několik odběrů soustředěny do elektroměrových rozvaděčů (jader), musí se od každého elektroměru zřídit samostatná odbočka k podružnému rozváděči (rozvodnici). Tyto odbočky jsou jednofázové nebo trojfázové, přičemž pro zřizování jednofázových odboček platí ste­jné podmínky, jako pro odbočky k elektroměrům. Mohou být provedeny z téhož typu vodičů a ulo­žené jako přívody k elektroměrům; navíc je povoleno použít i můstkové nebo jednožilové vodiče uložené v omítce.
O připojování objektů k distribuční síti psal Karel Dvořáček.
Například v této knize nebo tomto článku ...




Co ještě nevíte o připojování elektroměrů?
Sledujte níže uvedené souvislosti nebo otevřené diskusní téma!

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.