Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Ochrany před přepětím od NOARK pro fotovoltaické systémy


Document Actions
Ochrany před přepětím od NOARK pro fotovoltaické systémy
Úder blesku a elektromagnetické impulzy vznikající při spínacích dějích (SEMP) znamenají vážné ohrožení bezpečnosti elektrických instalací. I přes velmi krátkou dobu trvání takové přepětí vyvolává rázový proud, který může způsobit úplné selhání, nebo dokonce zničení postižené instalace. Z tohoto důvodu se doporučuje instalace účinné ochrany před přepětím, která by měla zabránit poškození instalací, elektrických přístrojů nebo koncových zařízení.
Komerční sdělení, ze dne: 4.06.2019


Zařízení na ochranu před přepětím (SPD – Surge Protective Devices) plní především dva úkoly:
  • omezení nárůstu amplitudy napětí tak, aby nebyla překročena dielektrická pevnost zařízení,
  • svedení rázových proudů vyvolaných přepětím.


Zařízení na ochranu před přepětím jsou klasifikována do tří tříd/typů v souladu s normou ČSN EN 61643-11 ed. 2.
SPD třídy I chrání elektrické instalace před přímým úderem blesku a doporučuje se ve specifických případech budov pro provozování služeb a pro průmysl chráněný systémem ochrany před bleskem nebo síťovanou klecí. Může svést částečný bleskový proud s typickým průběhem rázové vlny 10/350 µs.
SPD třídy II je hlavní ochranný systém pro všechny elektrické instalace nízkého napětí. Je-li instalován v každém elektrickém rozváděči, zabraňuje šíření přepětí v elektrických instalacích a chrání připojená zařízení. SPD třídy II svádějí rázovou vlnu proudu s charakteristickým průběhem 8/20 µs.
SPD třídy III mají menší schopnost svádět proud vyvolaný přepětím. Proto se instalují jako doplněk k SPD třídy II a v blízkosti citlivých zátěží. Třída III SPD je charakterizována kombinací rázových vln napětí 1,2/50 µs a proudu 8/20 µs.
 
Pro větší náhled kliknout!


NOARK, jeden z předních světových dodavatelů nízkonapěťových zařízení a špičkové solární techniky, má ve svém sortimentu přepěťové ochrany všech tříd (včetně kombinace ochran tříd I + II) v produktové řadě Ex9UE 1-3. Novinkou v sortimentu firmy NOARK pro rok 2019 je kompletní řada přepěťových ochran třídy II DC Ex9UEP, založená na využití varistorů a vhodná pro uzemněné i neuzemněné fotovoltaické aplikace. Zařízení této inovativní produktové řady se vyznačují maximálním trvalým provozním napětím v rozsahu od 600 do 1500VDC.

Naskýtá se otázka, proč až 1500VDC. V posledních několika letech byl totiž pro výstavbu fotovoltaických elektráren přijat standard struktury zapojení s napětím 1500VDC. Přechod k vyšším napětím řetězců (stringů), do nichž jsou sériově spojeny fotovoltaické panely, vede k významnému snížení počtu zdrojových obvodů, slučovacích boxů a potřebného elektrického zařízení. Kromě toho nejsou žádné záměry překročit v budoucnosti napětí řetězců 1500VDC, protože to už by nebylo nákladově efektivní.

Nové SPD společnosti NOARK jsou modulární. Zásuvný modul je navržen tak, že jej lze vyměnit bez odpojení zařízení. Indikátor stavu zásuvného modulu ukazuje, zda je SPD funkční nebo mimo provoz, a volitelný kontakt dálkové signalizace iniciuje dálkovou signalizaci a výstrahu. Moduly přepěťových ochran Ex9UEP SPD se snadno instalují a dokonale integrují do řad na liště v rozváděčích NOARK (obr. 1).
 
Pro větší náhled kliknout!

Nová řada ochran NOARK je doplněna novou generací jističů stejnosměrného proudu. Je to jednak nepolarizovaný miniaturní jistič Ex9BP, nahrazující starý typ Ex9BP- -H/N, dále polarizovaný jistič Ex9BP-JX (obr. 2), který nahrazuje Ex9BD, a zejména nový kompaktní jistič Ex9MV2S-PV (obr. 3) se zkratovou odolností 15kA, určený hlavně pro fotovoltaické aplikace se jmenovitým napětím až 1500VDC.

Dalšími důležitými součástmi, které NOARK dodává fotovoltaickým operátorům, jsou odolné polyesterové rozvodnice FHS (obr. 4), certifikované na napětí 1500VDC, a inovační řada chytrých elektroměrů Ex9EMS, které mohou odděleně měřit spotřebovanou energii a energii dodanou do sítě. Všechny výrobky pro fotovoltaiku značky NOARK vyhovují prohlášení o shodě CE a výrobce na ně poskytuje záruku pět let.
 


NOARK se intenzivně zabývá vývojem inovační fotovoltaické techniky. Společnost je v současné době schopna nabídnout kompletní montážní prvky pro všechny druhy fotovoltaických systémů a její sortiment pro fotovoltaiku se neustále rozšiřuje.

Velká očekávání jsou vkládána do letošní novinky NOARK, nástěnné nabíječky pro elektrická vozidla Ex9EV, určené především pro domácnosti. Tento nepříliš drahý, snadno instalovatelný a bezpečný přístroj, který je k dispozici v jednofázových a třífázových verzích, řeší každodenní starost majitelů elektrických vozidel. Spolu s nástěnnou nabíječkou bude společnost NOARK svým zákazníkům nabízet také řadu speciálních nabíjecích kabelů kompatibilních se všemi elektrickými vozidly. Příště budou představeny nové nabíječky a další komponenty pro elektromobilitu.



Nyní při zakoupení svodiče přepětí NOARK získáváte šanci okamžitě
vyhrát 4K televizi LG
nebo jinou z více než 2500 zajímavých cen.

Více informací naleznete na stránkách této mimořádné akce zde!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 3)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
NOARK Electric Europe s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Na český a slovenský elektrotechnický trh vstupuje společnost NOARK Electric. Jaké má tato společnost plány a čím si chce získat českého zákazníka? Jakou technickou podporu a kolikaletou záruku na své výrobky nabízí? Kde má regionální centra a jaké je firemní motto této společnosti? ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933