Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ochranné vodiče (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.08.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ochranné vodiče


Ochranné vodiče
Mohou být ochranné vodiče jiných průřezů nežli pracovní? Jestli ano, jsou dány nějaké minimální hodnoty průřezů? A jak je to s vodičem PEN? Jaké průřezy pro něj platí a musí být vždy součástí kabelu ve společném obložení? ...
Jiří Sluka, ze dne: 19.08.2009

Ochranné vodiče
Jak již bylo uvedeno v ČSN 33 2000-4.41 ed.2, tabulka minimálních průřezů ochranných vodičů není již oproti původnímu vydání v této normě obsažena a údaje o hodnotě průřezů ochranných vodičů najdete pouze v normě ČSN 33 2000-5-54 ed.2. Nově uvedená tabulka je oproti tabulce uváděné v ČSN 33 2000-4.41 (ale již o mnoho dříve také v ČSN 34 1010) značně zjednodušena a také je mnohem přehlednější a pochopitelnější.

Minimální průřezy ochranných vodičů

Průřez vodiče vedení S mm2

Minimální průřez odpovídajícího ochranného vodiče mm2

Jestliže ochranný vodič je ze stejného materiálu jako vodič vedení Jestliže ochranný vodič není ze stejného materiálu jako vodič vedení
S ≤ 16 S K1/ K2 x S
16 < S ≤ 35 16 K1/ K2 x 16
35 < S S/2 K1/ K2 x S/2

Pozn.: Součinitelé K1 a K2 vyjadřují závislost na použitém materiálu, počáteční a konečné teplotě vodiče, objemové tepelné kapacitě materiálu vodiče. Vzorec pro určení součinitele k je uveden v ČSAN 33 2000-5-54 ed.2 v normativní příloze A.

Pozn.: Z tabulky vyplývá, že požadavky na ochranné vodiče (síť TN) jsou v porovnání s původní normou stejné, pouze tabulka obsahuje vzorce pro výpočet průřezu ochranných vodičů v případě, že nejsou ze stejného materiálu jako vodiče vedení (pracovní vodiče).

V sítích TT může být průřez omezen na 25mm2 v mědi nebo 35mm2 v hliníku.

Průřez žádného ochranného vodiče, který není součástí kabelu nebo který není ve společném obložení s vodiči vedení, nesmí být menší než:

▪ 2,5mm2 Cu nebo 16mm2 v Al, pokud je chráněn před mechanickým poškozením,

▪ 4mm2 Cu nebo 16mm2 v Al, pokud není chráněn před mechanickým poškozením.

Vodiče PEN, pokud jsou používány v celé instalaci, smí být instalovány pouze v pevném provedení a nesmí mít menší průřez než 10mm2 v mědi nebo 16mm2 v hliníku. Vodiče PEN musí mít izolaci na jmenovité napětí sítě. Jako vodiče PEN se nesmí používat cizí vodivé části. Vodič PEN, pokud není ve společném obložení s vodiči vedení, musí být s těmito vodiči veden souběžně a v jejich blízkosti a příslušnost k proudovému obvodu musí být vhodně označena.
Pozn.: podmínka označování z důvodů příslušnosti k danému proudovému obvodu bývá v praxi velmi často montážními organizacemi ignorována.

V neměřených částech pevných instalací připojených na sítě TN je přípustné použít vodič PEN za předpokladu že:

▪ průřezy vodičů odboček k elektroměru a od elektroměru jsou shodné a nejsou menší než 6mm2 Cu nebo 10mm2 Al.

▪ rozdělení vodiče PEN na PE a N je provedeno v nejbližším vhodném místě rozvodu za elektroměrem
Pozn.: Z praktického pohledu je tedy napájení elektrickou energií například rodinného domu provedeno tak, že z elektroměrového „pilířku“ je veden čtyřžilový kabel (fázové vodiče a vodič PEN) o průřezu 6mm2 v mědi, tedy soustava TN-C a k rozdělení vodiče PEN na PE a N, tedy k přechodu soustavy TN-C na TN-C-S dojde až v rozváděči rodinného domu. V úplně prvním vydání ČSN 33 2000-5-54 byl požadavek rozdělení vodiče PEN již u průřezu 10mm2 v mědi a 16mm2 v hliníku, ale již v průběhu platnosti tohoto vydání normy byl požadavek upraven na parametry tak, jak jsou uvedeny i v edici 2 této normy.

Pro elektrická zařízení určená pro trvalé připojení, jejichž ochranným vodičem protéká proud vyšší než 10mA, musí být navrženy zesílené ochranné vodiče následovně:

▪ buď musí mít ochranný vodič v celé své délce průřez alespoň 10mm2 Cu nebo 16 mm2 Al

▪ nebo musí být instalován druhý ochranný vodič s alespoň takovým průřezem jako je ten, který je požadován z hlediska ochrany při poruše, položen až k místu, ve kterém má ochranný vodič průřez alespoň 10mm2 Cu nebo 16mm2 Al. To samozřejmě vyžaduje, aby spotřebič měl v tomto případě svorku pro druhý ochranný vodič.

Vodič, který slouží k ochraně nebo může být použit pro ochranu, musí být označen dle normy pro barevné značení vodičů ČSN 33 0165 barevnou kombinací zelená/žlutá. Toto označení nesmí být v žádném případě užito pro jiný vodič, který k ochraně nemůže sloužit. Také je zakázáno ochranné vodiče jakkoliv přeznačovat.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.