Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ochrana proti přepětí a jištění LED osvětlení a LED světelných zdrojů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 22.12.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ochrana proti přepětí a jištění LED osvětlení a LED světelných zdrojů


Ochrana proti přepětí a jištění LED osvětlení a LED světelných zdrojů
Každá inovace, novinka přináší pozitiva, pro která jsou vyráběna, však souběžně také i negativní stránku věci, kterou spotřebitelé nevidí a dokonce i někteří odborníci přehlíží. Naší novou výzvou je LED osvětlení. Pokud jde o lampičku u nočního stolku v ložnici, nepřemýšlejme příliš. Jaké problémy vyvstávají v případě spínání osvětlení rozsáhlých výrobních hal nebo třeba pouličního veřejného osvětlení? Jde o velké zapínací proudy, neblaze působící na kontakty spínacích ...
Jiří Macháček, ze dne: 22.12.2018



... prvků. A jak je to se stmíváním LED zdrojů? Jak se stmívalo wolframové vlákno a jak lze stmívat nový polovodičový zdroj? Leží přede mnou čerstvý sešit, zaměřený právě na tuto oblast.



Je v něm srozumitelně popsáno to, co bude za několik let samozřejmostí. Vlastně možná ..., pardon, pokud nebude za nějakou dobu technologie LED zastaralá a nebude parkovat na smetišti dějin vedle žárovek, úsporek a halogenů. V každém případě k výše zmiňovaným bodům ještě přidejme ochranu před přepětím.




Pěkně se nám to nabaluje a nejsem sám, komu se původní skvělá úspora spotřeby ztrácí v souvisejících nákladech. Ale nebuďme skeptičtí příliš. Asi by nikdo z nás samopal nevyměnil zpět za pazourek. Polovodič má mnoho souvislostí s dalšími novinkami nového věku a my přece držíme krok ať to stojí, co to stojí. :-)



Tak si vězměme stožár veřejného osvětlení. Je často považován za blízký jímač případného bleskového výboje. Co se asi stane s technologií LED na vrcholku jímače a v okolních sloupech? Inu, každému musí být jasné, že se musíme k podobné výzvě tak nějak postavit správně. Ale jak "nějak"?




Stožár veřejného osvětlení je sice uzemněn, ovšem je svým napájením propojen k dalším stožárům a vedení může být v souběhu s jiným vedením a indukované .... nechme toho. Asi si dokážeme představit, co takový úder blesku do veřejného osvětlení dokáže. Pokud by někdo neměl představu, pak se dnes nabízí chytré sloupy VO. Tedy obsahující různé technologie v souvislosti Internetu věcí, či Průmyslu 4.0. Jinými slovy polovodič nahoře nemusí být jediný, který shoří.

Z výše uvedeného je patrné, že ať si myslíme o přepěťových ochranách cokoliv, budeme je používat čím dál častěji.


TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o. - Dolnoměcholupská 2, Praha 10 – Hostivař - 281 008 231 - info@schrack.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.