Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Materiály nn, EMC

DEHN: Ochrana kamerových systémů před bleskem a přepětím

  • 11.05.2016
DEHN: Ochrana kamerových systémů před bleskem a přepětím
Kamerové systémy představují důležitou součást technologických provozů. Má-li se zcela vyloučit vliv bleskových proudů, je vhodné instalovat vhodnou ochranu. DEHNvario je kompaktní kombinovaný svodič pro ochranu kamerových, elektroakustických a zabezpečovacích systémů. Svodič umožňuje uzemnění/potenciálové vyrovnání prostřednictvím montážní lišty a navíc jednoduchou a rychlou montáž díky kompaktním připojovacím svorkám.

DEHN: Red Line - přístroje pro ochranu napájecího vedení

  • 20.11.2015
DEHN: Red Line - přístroje pro ochranu napájecího vedení
Thomas Smatloch a Jan Hájek ze společnosti DEHN + SÖHNE představili na AMPERu 2015 přístroje řady Red Line pro ochranu napájecí sítě nn. Jedním z těchto přístrojů je svodič bleskových proudů DEHNvenCI s integrovanou pojistkou. V čem se liší tento svodič od DEHNventilu? Jakou má ochrannou úroveň a kde najde využití? A co má za úkol integrovaná pojistka?

LAPP KABEL: Inovativní matice SKINTOP s 360° stínícím kontaktem

  • 25.09.2015
LAPP KABEL: Inovativní matice SKINTOP s 360° stínícím kontaktem
LAPP Kabel představuje inovativní rozšíření programu plastových kabelových vývodek SKINTOP o EMC. Nová matice SKINTOP BRUSH ADD-ON z poniklované mosaze je první patentovaná aktivní EMC matice na světě. Matice nabízí optimální nízkoohmový 360° stínicí kontakt, který umožní připojení měděného stínícího opletu v souladu s EMC. Řezné hrany zároveň proříznou při dotahování izolující vrstvu rozvaděče a zajistí tak optimální kontakt.

DEHN: Novinky DEHNbloc MAXI CI a DEHNvario 2 BY S 150 FM

  • 22.09.2015
DEHN: Novinky DEHNbloc MAXI CI  a DEHNvario 2 BY S 150 FM
Společnost DEHN+SÖHNE představuje dvě novinky v ochraně před přepětím. DEHNbloc MAXI CI je svodič přepětí SPD typu 1 s integrovaným předjištěním, který chrání elektrická a elektronická zařízení před přímými účinky blesku a před přepětím. Svodič DEHNvario 2 BY S 150 FM byl speciálně vyvinutý pro ochranu elektronických akustických zařízení, obzvlášť pro varovné systémy v zabezpečovací technice.

DEHN log#22: Patice DEHNguard PCB

  • 17.06.2015
DEHN log#22: Patice DEHNguard PCB
DEHNguard PCB je patice určená k osazování na tištěné spoje. Patice se napájí na tištěný spoj a následně slouží jako rezervní místo pro umístění svodiče přepětí. Patice je určená prioritně do průmyslu. Instalují ji především výrobci zařízení, která jsou pevně připojená k napájecí soustavě. Patice obsahuje kontakt, který může předávat dálkovou signalizaci. Zároveň obsahuje kódování, které zamezuje tomu, aby byl osazený nevhodný modul přepěťové ochrany. Instalovat ji lze i do zařízení, která jsou vystavena vibracím.

ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3

  • 16.06.2015
ABB: Zásuvky s přepěťovými ochranami a zásuvkové okruhy s SPD typu 3
Moderní elektronické systémy s obvody s velmi vysokou úrovní integrace jsou velmi citlivé na elektromagnetické rušení a přepětí. Instalací přepěťových ochran při dodržení platných právních předpisů se sníží nebezpečí jejich poškození na minimum. Před nepříznivými účinky přepětí je nutné chránit zařízení komplexně - tedy nejen jeho napájecí vedení, ale také všechny další možné vstupní cesty. O napájecí vedení se postarají silové zásuvky osazené přepěťovými moduly. Ostatní vstupující vedení, po kterých se nebezpečné přepětí může šířit, lze ochránit specializovanými zařízeními.

DEHN log#21: Základna do plochy střechy pro osazení jímací tyčí

  • 3.06.2015
DEHN log#21: Základna do plochy střechy pro osazení jímací tyčí
Jak postavit jímací tyč na ploše šikmé střechy? Se základnou do plochy střechy od společnosti DEHN+SÖHNE. Základna se umístí na trámy střechy a umožňuje uchycení trubkové jímací tyče o výšce až 1,5 metru a o průměru 10 nebo 16 milimetrů. Základna obsahuje upevňovací svorky, kterými se přichytí na krovy. Jímací tyč se do základny pevně připevní třemi šrouby, které mají nanesené lepidlo na závitech. Celé řešení je pak možné doplnit krytkou v cihlové či černé barvě.

DEHN log#20: Ekvipotenciální přípojnice K12

  • 20.05.2015
DEHN log#20: Ekvipotenciální přípojnice K12
Ekvipotenciální přípojnice K12 je univerzální nejpoužívanější ekvipotenciální přípojnice s možností připojení kulatých a plochých vodičů nebo kabelových ok. Přípojnice umožňuje připojení jednoho plochého a deseti kruhových vodičů. Kruhové vodiče mohou mít průřez 2,5 až 90 milimetrů čtverečních. Přípojnice je osazená třmenovými svorkami. Svorky je možné zcela demontovat, což ocení každý, kdo měří uzemňovací soustavu na objektu a potřebuje odpojit přívod uzemnění v těsném prostoru.

DEHN: Katalog hromosvodních součástí 2015/16

  • 11.05.2015
DEHN: Katalog hromosvodních součástí 2015/16
Na trhu se objevila montážní příručka hromosvodů německého výrobce DEHN+SÖHNE, který určuje trendy v oblasti ochran proti blesku a přepětí. Bez nadsázky jde o materiál, který nechybí v žádné technické polici dnešního elektrotechnika. Ti, kteří hledají hlavně levné zboží nepotěším, tady se hovoří především o spolehlivém řešení. A již nyní prozradím, že to nejzajímavější začíná na straně 266.

DEHN log#19: Kombinovaný svodič bleskových proudů DEHNshield

  • 29.04.2015
DEHN log#19: Kombinovaný svodič bleskových proudů DEHNshield
Kombinovaný svodič bleskových proudů DEHNshield je určený pro vyrovnání bleskového proudu v hladinách ochrany III a IV. Jiskřišťový svodič snese 12,5kA bleskového proudu na každý ze svých pólů. Jiskřiště využívá tvar elektrod, díky kterému dojde k roztažení obloučku na zhášecí komůrky. Jakmile se na jedné z komůrek přeruší oblouček, dojde k rozpojení oblouku v rámci svodiče. DEHNshield zaujme tím, že na šířce jednoho modulu je plnohodnotný svodič bleskových proudů na bázi jiskřiště. Lze jej tedy naistalovat všude tam, kde se vešel svodič přepětí typu 2.

DEHN log#18: Plastová podpěra vedení

  • 15.04.2015
DEHN log#18: Plastová podpěra vedení
Plastová podpěra vedení je určená pro připevňování vodiče na okapovou rouru. Ocení ji revizní technici, kteří měří odpor uzemnění. Na rozdíl od konkurenčních řešení podpěra zamezuje elektrickému kontaktu mezi vyvedeným vodičem uzemnění a okapovou rourou tak, že dojde k jednoduchému odpojení pouze demontáží zkušební svorky. Svorka se připevňuje na okapovou rouru pomocí nerezového stahovacího pásku, který se volí podle průměru roury.

OBO: Inovace svodičů

  • 8.04.2015
OBO: Inovace svodičů
Dosažení deklarované životnosti a spolehlivosti elektrických nebo elektronických zařízení je zpravidla podmíněno realizací systému komplexní ochrany před účinky blesků a dalších druhů impulsních přepětí. Stejný význam jako instalace vnější ochrany před bleskem má proto také realizace kvalitního systému vyrovnání potenciálů uvnitř celého chráněného prostoru. O ochraně pracovních vodičů, elektrických rozvodů budov a o nových provedeních modulárních svodičů typových řad V50 a V20 společnosti OBO Bettermann se dočtete v tomto článku.

DEHN: Krabice pro zkušební svorku do zateplené fasády

  • 12.11.2014
DEHN: Krabice pro zkušební svorku do zateplené fasády
K největším nešvarům při provádění skrytých svodů v zateplené fasádě patří použití nevhodné krabice pro zkušební svorku. Jaké požadavky má taková krabice splňovat a jak se správně instaluje? A jak vypadá řešení, které nabízí společnost DEHN? Krabice umožňuje bezproblémovou manipulaci se svorkou i provádění měření klešťovými měřicími přístroji. Její kvalitní těsnění zabraňuje profouknutí pod víčkem. Podrobnější informace o krabici společnosti DEHN a jejích provedení se dozvíte v tomto článku.

DEHN: Jan Hájek o svodiči bleskových proudů typ 1 a jeho použití

  • 21.10.2014
DEHN: Jan Hájek o svodiči bleskových proudů typ 1 a jeho použití
Jan Hájek ze společnosti DEHN+SÖHNE s Janem Fraňkem na AMPERu 2014 představili svodič bleskových proudů typ 1 a jeho instalaci do pojistkové skříně. K čemu přesně svodič slouží? Jak vypadá pojistková skříň, do které se dá instalovat? Jak se řešení uzemňuje? A je možné do pojistkové skříně instalovat svodič typu 2 nebo svodič s kombinovanou schopností? Odpovědi na otázky a další informace se dozvíte v článku s videem.

DEHN: Křížové svorky s vratovým šroubem

  • 22.09.2014
DEHN: Křížové svorky s vratovým šroubem
Snadnější montáž křížové svorky? Firma DEHN + SÖHNE přichází s křížovou svorkou s vratovým šroubem, při jejíž montáži už není třeba mít v ruce druhý klíč. Jak svorka vypadá a v jakých se vyrábí provedeních? Jaké má rozměry a jaké materiály se používají pro její výrobu? Jaké třídy je svorka a podle jakých norem byla testována? Odpovědi na otázky a další informace o nové křížové svorce s usnadněnou montáží se dozvíte v tomto článku.
FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933