Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Obzor Zlín....


Document Actions
obzorzl_lp_4.jpg
Na 4. celostátním setkání elektrotechniků na brněnském výstavišti mne zaujala miniexpozice výrobního družstva Obzor..... věnujte stejně krátkou chvíli tomuto článku, který sám reprezentoval krátké zastavení....
Miroslav Minařík, ze dne: 23.02.2004
reklama

Mé dotazy směřující k této firmě mi ochotně a s úsměvem odpověděl pracovník marketingu jehož jméno naprosto korespondovalo s místem sídla společnosti. Jmenoval se Igor Baťa.

Firma OBZOR výrobní družstvo Zlín je od roku 1965 výrobcem vačkových spínačů. Firma má ve teto výrobě dlouholetou tradici, proto disponuje mnohými technickými "vychytávkami", které jsou nezbytné pro produkci v dnešním konkurenčním boji.

Po té, co v roce 1989 český trh zaplavily výrobky příbuzné konstrukce, jejichž provedení bylo zařaditelné mezi nejlevnější, začala společnost inovovat své kapacity. Dnes se spousta odběratelů ráda vrací k tomuto osvědčenému tradičním výrobci, protože výrobky Obzor Zlín mají osvědčenou trvanlivost a životnost.

Obzor Zlín je výhradním dovozcem, má výhradní zastoupení rakouské firmu Kraus&Naimer, která vyrábí vačkové spínače do 2400A. Obzor Zlín vyrábí spínače pouze do 100A a právě na tuto produkci navazuje řada rakouské firmy.

 

Novinka
Obzor Zlín vyrábí domovní vypínače pod názvem Elegant. A to v 65. různých barevných kombinacích. Jednotlivé díly lze různě barevně kombinovat. Spotřebitel si opravdu dokáže do svého interiéru zvolit tu správnou kombinaci dle svých představ, proto se lidem velice líbí.

Program Medical
Jsou obvody, které musejí fungovat i při výpadku elektrického napětí po nějakou dobu, používají se třeba v nemocnicích. Spustí se generátor, který dodává energii právě do zásuvek barevně odlišených. Jeden okruh barevně označený a do toho se nesmí zapojovat nic jiného, než co je v konkrétním režimu důležitého, třeba přístroje na operačním sále.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933