Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

OBO: Spojovací a upevňovací systémy


Document Actions
OBO: Spojovací a upevňovací systémy
Společnost OBO Bettermann si v elektrotechnice již dávno získala své jméno. Přesto neusíná na vavřínech a dále výrobkový sortiment rozšiřuje či inovuje. Přestavujeme nejzajímavější změny této společnosti. Více zde ...
Jiří Burant, ze dne: 15.06.2009


Sortiment spojovacích a upevňovacích systémů VBS (Verbindungs- und Befestigungs-Systeme) od společnosti OBO Bettermann je již dlouhou řadu let synonymem pro kvalitní montážní prvky z oblasti elektrotechniky, orientované na praxi a pokrývající komplexně všechny druhy elektroinstalací budov. Tomuto závazku odpovídají i každoroční inovace v této produktové oblasti. V roce 2008 proto přibylo do tohoto výrobkového segmentu opět několik zcela nových produktových řad a mnoho stávajících bylo podstatně rozšířeno.

Proto tedy nyní alespoň letmý pohled na několik nejzajímavějších změn z tohoto širokého výrobkového spektra.

Odbočné krabice série T
Zcela nová rodina inteligentně řešených nástěnných odbočných instalačních krabic se stupněm ochrany krytím od IP55 do IP66. Zahrnuje dětské, dospělé i královské velikosti, pokrývající všemožné požadavky praxe, což dokládá i fakt, že představuje i v evropském měřítku nejobsažnější nabídku v jedné typové řadě odbočných instalačních krabic, přičemž vysoký stupeň krytí zaručuje optimální obranu spojovacích míst před prachem i tryskající vodou.


Rodina instalačních krabic série T

Stejně jako v rodině má i zde každý člen své poslání. Od miniaturní T25, přes střední T100, až po největší kabelovou odbočnou skříň T350 usnadňuje tato řada podstatnou měrou řešení každodenních problémů při realizaci elektrických instalací v sítích se jmenovitým napětím do 400V. I provedení T40 s naklapávacím víkem zaručuje krytí IP55.


Instalační krabice T40 s propojením víka a spodního dílu

Všechna větší provedení mají pak víko již doplněné otočnými uzávěry a měkkým těsněním. Díky tomu dosahují ve velikosti od T60 až po T350 stupně krytí IP66. Série T je zkoušena v souladu s nejnovějším evropským předpisem EN 60670 (ČSN EN 60670).

Ve standardních verzích lze do těchto krabic zavést prostřednictvím protlačovacích kabelových průchodek čtyři až 24 kabelů se jmenovitým průřezem žil od 2,5 do 35mm2. Výměnné měkčené průchodky pro průměr kabelů 0 až 34mm usnadňují dodatečné změny v konfiguraci vstupů a provedení krabicových vývodů umožňuje montáž kabelových vývodek V-TEC M25 až M40. Série T tedy reprezentuje vysoce variabilní krabicový systém, usnadňující práci široké obci elektroinstalatérů při podstatné redukci doby montáže.
Značně pestrá je i nabídka barevných variací. Krabice T série jsou k dispozici nejen v obvyklé světle šedé barvě, ale též v barvě slonové kosti, čistě bílé nebo v kombinaci světle šedého spodního dílu a červeného víka.

Jelikož může být občas v každé rodině také trochu horko, byly veškeré odbočné krabice série T podrobeny zkoušce na odolnost vůči šíření plamene do teploty 650°C podle ČSN EN 60695-2-11. Pro ještě vyšší nároky je k dispozici i varianta T...-F s odolností vůči šíření plamene až do 960°C. K výrobě všech těchto krabic se používá navíc materiál bez obsahu nežádoucích halogenů, což dovoluje jejich bezproblémové použití i v prostorách se specifickými nároky. Samostatnou část nabídky představují i krabice s označením T...-UV vyrobené z UV stabilizovaných plastů. Díky tomu je lze použít i v případě trvalého vystavení přímému působení slunečního záření. Pro specifické aplikace jsou k dispozici i krabice s plnými bočními stěnami, u nichž lze otvory pro měkké protlačovací průchodky vylamovat podle potřeby individuálně.
Spodní díl všech krabic má ve dně navíc vylamovací otvor, umožňující zadní zavedení kabelů a do krabic T60 až T350 lze namontovat podélně i příčně profilovou přístrojovou lištu. V krabicích s velikostí do T100 lze alternativně instalovat nosnou svorkovnicovou lištu nebo samostatný blok svorkovnic. Dno spodního dílu každé krabice je také vybaveno dvěma až čtyřmi komorami pro montáž na plechový podklad.
Praktickou montážní pomoc přináší ale i celá řada dalších drobností. Mezi ně patří především velké popisové pole, pojistka proti otáčení svorkovnic, vnitřní závit M6 v obou nejmenších odbočných krabicích a plombovatelné otočné uzávěry u modelů T60 a větších. Přesnou montáž zajišťují integrované značky a rychlost montáže podporuje možnost využití přídržných pásků i příprava na vytvoření otvoru pro odvod kondenzátu. Víko krabic může být navíc spojeno se spodním dílem prostřednictvím plastového lanka, takže jej není třeba při montáži nikam odkládat a později zase zpravidla pracně hledat.

Série T od OBO Bettermann představuje nebývale komplexní nabídku elektroinstalačních krabic od jednoho výrobce, o jejíž kvalitě se může okamžitě přesvědčit opravdu každý elektrotechnický odborník.

Přístrojové krabice HW a MW se vzduchotěsnou membránou
Modelová řada instalačních krabic do dutých a dvojitých stěn HW resp. MW reprezentuje v sortimentu již řadu let pevné, funkční a přitom ekonomicky velmi zajímavá provedení přístrojových krabic s hloubkou 35, 47 a 61mm.
Nyní jsou dodávány i v provedení se vzduchotěsnými kabelovými průchody, takže již není třeba za tímto účelem činit žádná další opatření.


Krabice HW s hloubkou 35, 47 a 61 mm do dutých stěn

Všechny otvory vzduchotěsných krabic řad HW a MW jsou uzavřeny průraznou membránou, vytvořenou pomocí technologie dvojitého plastu. Měkčená umělá hmota uzavírající vstupní otvory obepne přesně zasunutý kabel nebo vedení a zamezí tak případnému nežádoucímu oběhu vzduchu mezi např. vnitřním prostorem sádrokartonové příčky vnitřkem vestavné krabice s vestavěným přístrojem.


Membránové těsnění prostupů kabelů krabic HW a MW

Další předností krabicových řad HW a MW je možnost rychlého a snadného zavedení instalačních trubek. K instalaci je třeba jen speciální trn pro vytvoření počátečního vstupu do měkkého uzávěru otvoru.

Potřebné odlehčení v tahu zajišťuje u kabelů a trubek pevná umělá hmota korpusu krabice, vytvářející v otvorech krytých měkkou těsnící membránou výstupky. Fixují vnější plášť prostrčeného kabelu nebo instalační trubky vůči podélnému posunu a zajišťují tak jeho mechanické upevnění.
Modelové řady HW a MW zahrnují širokou paletu instalačních přístrojových a propojovacích krabic, jejichž přednosti vycházejí především z orientace na praxi.

Kovové instalační trubky
Výrobkový segment VBS společnosti OBO Bettermann doplnila systémová nabídka vysoce kvalitních ocelových instalačních trubek. Zahrnuje ocelové trubky galvanicky i žárově pozinkované, takže nabízí variantu pro převážně suché vnitřní prostředí i variantu pro náročné vnější prostředí.


Některé prvky systému ocelových instalačních trubek OBO

Do stavby lze tyto trubky montovat na všechny druhy podkladů pomocí širokého spektra jednoduchých i vícenásobných kovových nebo plastových příchytek výrobkového segmentu OBO - VBS. Pro jednotlivou nástěnnou montáž jsou k dispozici šroubové distanční spony a objímky. Problém však nepředstavuje ani instalace většího množství souběžných vedení, neboť k tomuto účelu lze využít stavebnicové držáky nebo kabelové spony OBO.

Součástí trubkových systémů OBO je i široké příslušenství pro napojování trubek, tvarové směrování tras i koncovky k ochraně kabelů před poškozením od hran trubek apod. Sortiment zahrnuje rozměrovou řadu od M16 do M63 a podporuje jak jejich šroubové, tak i bezšroubové (suvné) napojování. Pro speciální instalace v oblasti datových kabelů nebo signálních vedení jsou nabízeny oblouky, a spojovací prvky s červeně lakovaným povrchem resp. plastové koncové díly vyrobené z červeného plastu.

Sortiment instalačních trubek doplňuje i rozšíření sortimentu třmenových příchytek OBO BSS o příchytky na trubky a kovové pruty kruhového průřezu. Montáž odpovídá i v tomto případě zaběhlým standardům. Do třmenové příchytky se vloží vedení a ta se poté nasune na závěsnou trubku nebo železo. Vzájemná fixace probíhá pevným utažením šroubu. Pro menší zátěže, např. jednotlivými kabely menších průřezů, jsou k dispozici příchytky BBS typové řady 2056 R/M. Pro větší zátěže typová řada 2056 RS/M.

Skupinový držák OBO Grip 70
Nový skupinový držák Grip 2031 M/70 dále rozšiřuje možnosti při skupinové montáži kabelů menších průřezů. Sestává ze dvou dílů vyrobených z pozinkovaného ocelového plechu a lze jej kdykoliv otevřít nebo zavřít bez jakéhokoliv nástroje. To umožňuje snadné změny v konfiguraci již instalovaných vedení.

Připevňovací otvory umožňují jednoduchou montáž na stěnu i strop. Kruhová západka zajišťuje bezpečné držení i při velkých zátěžích, což je velmi důležité, neboť OBO Grip M70 může pojmout současně až 70 kusů standardních kabelů 3x1,5mm2 a jím nesená kabelová zátěž může tedy dosahovat až 12kg.

Držák OBO Grip M/70 tedy podstatnou měrou rozšiřuje aplikační možnosti současné oblíbené typové řady 2031-M, reprezentované u nás dosud jen menšími skupinovými držáky 2031 M/15 a 2031 M/30 pro 15 resp. 30 kabelů 3x1,5mm2.

Nové příslušenství kabelových vývodek V-TEC
Mezi rozsáhlým příslušenstvím kabelových vývodek V-TEC nabízí OBO nyní také uzávěry otvoru v matici kabelové průchodky a rozšířené možnosti při těsnění kabelů v kombinaci s redukcí jejich průměrů.

Bezpečné uzavření otvoru v matici již namontovaných kabelových vývodek po vyjmutí kabelu apod. zajišťuje závěrný čep s rozšířenou hlavou. Při povolené matici se vsune do otvoru pro kabel a matice vývodky se opět utáhne. Tím je, při dodržení patřičného stupně krytí, zajištěno spolehlivé a přitom velmi jednoduché uzavření vývodky.

Pomocí speciálních těsnicích kroužků lze nyní zajistit přesunutí standardního upínacího rozsahu všech větších vývodek směrem k menším průměrům kabelů, což dovoluje zachování jednotnosti použitých průchodek i při použití velmi rozmanitých silových a slaboproudých kabelů a vodičů.

(Převzato z časopisu Elektrotechnika v praxi, 3-4/2009)

Pokud vás uvedené spojovací komponenty oslovují, máte možnost si vyžádat další informace níže uvedeným formulářem!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933