Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

OBO: Softwarový návrh kabelových tras


Document Actions
OBO: Softwarový návrh kabelových tras
Projektování většiny elektrických rozvodů budov dnes probíhá s podstatným přispěním výpočetní techniky. Její využití usnadňuje tvorbu technického řešení i související projekční dokumentace ...
Jiří Burant, ze dne: 15.08.2006

Projektování většiny elektrických rozvodů budov dnes probíhá s podstatným přispěním výpočetní techniky. Její využití usnadňuje tvorbu technického řešení i související projekční dokumentace. Digitální podoba výsledné dokumentace má význam také pro koordinaci jednotlivých profesí a zjednodušuje její aktualizace při pozdějších úpravách elektrických rozvodů.
Firma OBO Bettermann jako vedoucí značkový výrobce elektroinstalačních systémů si je tohoto trendu velice dobře vědoma. Proto se již řadu let snaží usnadnit svým partnerům z řad projektantů a realizačních pracovníků práci pomocí mnoha softwarových prostředků.

OBO Construct KTS
Je to vysoce výkonný projektový software pro kabelové nosné systémy KTS firmy OBO Bettermann, přinášející projektantům i montážním pracovníkům podstatné zvýšení jistoty i efektivity při návrhu kabelových tras a jejich nosných konstrukcí. Jedná se o add-in aplikaci pro AutoCAD a AutoCAD LT ve verzích 2000 až 2006, vhodnou pro použití ve spolupráci s operačním systémem Windows 2000 nebo novějším. Poslední verze z roku 2005 umožňuje navíc také návrh speciálních kabelových nosných systémů se zachováním funkčnosti při požáru, tedy systémů podle DIN 4102-12, obsažených v katalogu OBO BSS - Protipožární systémy.
Výběr vhodného provedení kabelového žlabu nebo žebříku usnadňuje výpočtový modul, který po zadání typu a množství uložených kabelů sdělí uživateli okamžitě skutečné zaplnění průřezu kabelové trasy.
Po zadání typu a šířky zvoleného kabelového žlabu nebo žebříku nastaví program samočinně parametry pro jejich vykreslování ve výkresu (obr. 1).


Klik pro větší náhled.
Obr. 1. OBO Construct KTS, kreslení kabelových tras

Vykresleným objektům kabelových tras přiřadí okamžitě odpovídající materiál včetně všech drobných dílů, mezi které patří např. spojky žlabů a žebříků nebo šrouby pro jejich upevnění k nosným konstrukcím. Provádí zcela samostatně veškeré statické výpočty únosnosti kabelových žlabů, žebříků i souvisejících závěsných konstrukcí a brání uživateli v překročení jejich mezních parametrů.

Součástí programu OBO Construct KTS je také podrobný katalog všech používaných dílů. Samostatná knihovna s DWG bloky zase podstatným způsobem usnadňuje vytváření řezů kabelovými trasami. Uživatelský standard zvyšuje řada dalších uživatelských funkcí, umožňujících např. automatizovaný popis vodorovných kabelových tras nebo export a import kabelových tras nakreslených pomocí této softwarové aplikace. Poslední dvě funkce umožňují např. jednoduché kopírování tras vytvořených tímto programem do jiných výkresů AutoCAD, čímž zjednodušují vytváření situačních výkresů vícepodlažních objektů apod.
Výstupem je půdorysný zákres navržených tras a především úplná materiálová specifikace ve formáru Excel (obr. 2), bez níž nelze realizovat žádnou zakázku. Cenná je především skutečnost, že výpis prvků zakreslených kabelových tras o celkové délce několika kilometrů, zavěšených v technologické hale s plochou 8 000m2, je k dispozici během 8 až 30 sekund. Doba zpracování přitom závisí prakticky jen na rychlosti použité výpočetní techniky.


Klik pro větší návrh.
Obr. 2. OBO Construct KTS, výpis materiálu

OBO Construct UFS
Programová nadstavba OBO Construct KTS ale není v nabídce firmy OBO Bettermann osamocena. Od počátku letošního roku ji doplnil další výkonný softwarový nástroj, věnovaný tentokrát podlahovým systémům (obr. 3). Jedná se o 2D nadstavbu programůAutoCAD a AutoCAD LT ve verzích 2000 až 2006 s názvem OBO Construct UFS.
Usnadňuje zakreslení navržených tras podlahových rozvodů OBO do půdorysu jednotlivých stavebních podlaží a cíleně vede uživatele při výběru vhodného provedení vývodů podlahových rozvodů v závislosti na předpokládaném provedení povrchu podlahy. Jednotlivé podlahové vývody mohou být přitom vloženy do výkresu včetně údajů o svém přístrojovém osazení, které vychází ze sortimentu OBO EGS. Vnitřní programové funkce přitom kontrolují výběr přípustného provedení jednotlivých přístrojů.
Podobu a účel dílů podlahových systémů lze opět vyhledat v implementovaném katalogu a volbu odpovídajícího profilu podlahových kanálů usnadňuje výpočtový modul pro stanovení obsazení jejich průřezu kabely. Výstupem je, analogicky programu OBO Construct KTS, půdorysný zákres tras podlahových rozvodů a úplná materiálová specifikace v podobě samostatného souboru Excel.


Klik pro větší náhled.
Obr. 3 OBO Construct UFS, kreslení tras podlahových rozvodů

Přednosti obou předešlých programových nadstaveb OBO Construct ocení především projektanti elektro. Nicméně možnost automatické aktualizace výpisu materiálu ihned po zakreslení provedených změn ve vedení kabelových tras má svůj nesporný přínos i pro investory a realizátory všech větších staveb.

OBO Cables Filing
Představuje samostatný softwarový modul pro automatizovaný výpočet osazení kabelových žlabů a žebříků značky OBO kabely (obr. 4). Jeho účelem je usnadnit a optimalizovat výběr vhodného provedení kabelového žlabu nebo žebříku s ohledem na druh a množství uložených kabelů. Jde o zcela samostatný program, vyžadující pro svou funkci jen operační systém Windows 2000 nebo novější.
Po zadání provedení a množství uložených kabelů program okamžitě zjistí graficko-početní metodou, zda lze zadané kabely vložit do příčného průřezu kabelové trasy. Jestliže ano, zobrazí procentuálně poměr průřezu kabelové trasy a plochy vložených kabelů. Pokud ne, vydá chybové hlášení N/A. Současně provede také výpočet zátěže kabelové trasy. Barvou pozadí buněk s údajem o plnění kabelového žlabu nebo žebříku sdělí poté orientačně uživateli, jakou maximální vzdálenost podpěrných konstrukcí může během dalšího návrhu uvažoval.
OBO Cables Filing tedy poskytuje uživateli veškeré podklady pro správný počáteční výběr odpovídajícího provedení kabelové trasy i související nosné konstrukce.

Softwarové nástroje OBO
Firma OBO Bettermann je nepochybně předním celosvětovým výrobcem kabelových úložných systémů, podporujícím plně všechny progresivní cesty pro jejich projektování a realizaci. Softwarovou podporu jejich návrhu proto chápe jako nedílnou součást své komplexní nabídky. Jejím cílem je zkrácení času potřebného pro kreslení podrobné projekční dokumentace a převzetí naprosté většiny souvisejících výpočtů.


Klik pro větší náhled.
Obr. 4. OBO Cables Filing, výpočet plnění kabelových tras kabely

Nabízené softwarové nástroje usnadňují orientaci v celém širokém sortimentu kabelových úložných systémů se značkou OBO a minimalizují možnost vzniku případných chyb v průběhu celého procesu výběru vhodného řešení. Automatizace statických výpočtů přispívá samozřejmě také podstatnou měrou k celkové bezpečnosti takto navrhovaných kabelových nosných konstrukcí.
Systémová nabídka firmy OBO Bettermann však nezahrnuje jen kabelové úložné systémy. Lze v ní najít i několik dalších softwarových produktů. Jmenovat můžeme např. OBO Construct TBS se zaměřením na výběr vhodných svodičů bleskových proudů a přepětí v kontextu nových předpisů normativní řady IEC 62305 nebo samostatný program OBO BUS, usnadňující v maximální míře aplikace stejnojmenného inteligentního řídicího systému budov.

Pokud pracujete v oboru a chcete být informováni o vývoji těchto produktů, zažádejte si svou registrací níže!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933