Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

OBO: Podrobný rozbor ukládacích systémů LFS


Document Actions
OBO: Podrobný rozbor ukládacích systémů LFS
Další detailní rozbor katalogu, který nabízí mnoho různých uložení vedení. V článku se dozvíte nejen podrobný komentář dlouholetého specialisty k vyráběnému portfóliu, ale také odkaz na příslušný katalog. Ten prozrazuje kromě technických podrobností také praktické zkušenosti. Například jak zvolit správný rozměr ukládacího kanálu vzhledem k plánovanému počtu kabelů, tedy velice praktická pomůcka projektanta. Celou problematikou provází Jiří Mráz slovem, písmem i obrazem ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.11.2021


Ukládání vedení je jednou ze základních činností elektrotechnika. Nestačí pouze vymyslet správné zapojení, ale také uložení vedení, vztažené ke konkrétnímu prostředí a potřebě, je velice důležité.


Pro více informací kliknout!


K systémům ukládání Jiří Mráz sděluje ...
... rozvod energie a dat po stěně představuje dlouhodobě osvědčený způsob. Kanály pro ukládání vedení mohou být v jednoduchém plastovém provedení pro dílny a společné prostory, kovové pro kancelářské budovy a hliníkové pro reprezentační prostory. V nabídce jsou i bezhalogenové plasty např. pro chráněné únikové cesty. 

Plastové lišty v rozměrech 7x7mm až do 100x230mm, výška 60mm umožňuje vestavbu přístrojů. Kovové lišty jsou v provedení pro průmysl – pozink, nebo obytné budovy – čistě bílá barva. Obě varianty vyzkoušené pro zachování funkčnosti při požáru. Pro rekonstrukce a dočasné prostory (kontejnery) se používají soklové kanály. Jsou umístěné na stěně u podlahy a umožňují vestavbu přístrojů. Rozvod elektřiny i souběžný rozvod topení – jedná se o akvizici firmy REHAU pod obchodním názvem RAUDUO. Všechny varianty s hladkým víkem v bílé barvě nebo designu dřeva a s víkem pro zasunutí koberce.

Pro kanceláře jsou velmi často používané podparapetní kanály. Jsou předurčené pro instalaci přístrojů jak modulu 45, tak běžných přístrojů na omítku. Z materiálů je k dispozici plast, ocel, hliník. Pro reprezentační prostory lze doplnit žaluziemi na zakrytí radiátorů nebo odstupu od stěny. Lamely jsou navržené tak, že umožňují proudění vzduchu a nesnižují účinnost vytápění. Možné jsou i zakázkové varianty jak v barevnosti, tak v designech. Pokud není možné vést rozvody po stěně, nabízí se mezistrop, nebo podlaha. Jako vyústění a prostor pro osazení přístrojů se pak používají instalační sloupy. Buď usazené na podlaze,  např. do výšky stolu, nebo usazené mezi podlahu a strop.  Sloupy je možné osadit přístroji Modul 45 i přístroji na omítku. Z materiálů buď lakovaná ocel nebo hliník.
 
Katalog LFS obsahuje i propojovací (ranžírovací) kanály do rozvaděčů. Vyrábějí se v provedení s nebo bez přídržného nálitku, ve dvou rozměrových řadách – metrické a dle VDE. Je dostupné i provedení bezhalogenovém.


Reportáž přímo ze skladu OBO BETTERMANN z Modletic u Prahy ...


Obsah katalogu LFS
  • Pomůcky pro projektování a montáž
  • Systémy plastových kanálů pro ukládání vedení WDK
  • Systémy kanálů pro ukládání vedení WDKH bez halogenů
  • Systémy kovových úložných kanálů LKM
  • Systémy kanálů s patkovou lištou SKL
  • Systémy propojovacích kanálů VK
  • Systémy propojovacích kanálů VKH, bezhalogenové
  • Kanál pro vestavbu přístrojů Rapid 45-2 – plastové systémy
  • Kanál pro vestavbu přístrojů Rapid 45-2 – hliníkové systémy
  • Systém kanálů pro vestavbu přístrojů Rapid 80 – plastové systémy
  • Kanál pro vestavbu přístrojů Rapid 80 – bezhalogenové plastové systémy
  • Kanál pro vestavbu přístrojů Rapid 80 – systémy z ocelového plechu
  • Kanál pro vestavbu přístrojů Rapid 80 – hliníkové systémy
  • Příslušenství kanálů pro vestavbu přístrojů
  • Systémy instalačních sloupů ISS
  • Modul 45 a Standard – instalační řešení pro kanály pro vestavbu přístrojů a instalační sloupy


Technickou podporu získáte od pracovníků v Modleticích u Prahy. V tamním ukázkovém prostoru a učebně se také pořádají odborné semináře na problematiku užití instalačních materiálů v elektrotechnice.







POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog LFS od OBO BETTERMANN
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!


 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Příběh starého elektrikáře, parťáka Elektromontážních závodů, který měl bohaté zkušenosti z prostředí v těžkém průmyslu a na sklonku života se setkal s novodobým elektromateriálem. Honza vzpomínal na své začátky, nástroje a zařízení, s nimiž pracoval, zejména pak na příchytky SONAP. Během jedné soukromé cesty do Německa náhodou objevil třmenové příchytky, které považoval za natolik úžasné, že se místních doptával dál. Příběh naznačuje důležitost mít správné nástroje a materiály ve svém oboru. Mladým elektrikářům doporučuje hledat nejlepší nástroje a učit se od zkušených odborníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933