Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

OBO: Odbočné krabice


Document Actions
OBO: Odbočné krabice
Velké i malé, v klasickém nebo moderním provedení, pro běžné i specifické použití. Nabídka kabelových odbočných krabic společnosti OBO Bettermann poskytuje nekonečnou rozmanitost. Seznamte se s odbočnými krabicemi řady A s krytím IP55, řady T-Box s neomezenými možnostmi použití, pevnými a odolnými plastovými krabicemi typových řad B a DAB či krabicemi FireBox s vestavěnou pojistkou pro distribuované jištění.
Jiří Burant, ze dne: 5.08.2015


Řada A
Klasické provedení odbočných krabic prověřené několika desetiletími praktického používání (obrázek 1). Trvale oblíbené díky neustálým inovacím a průběžnému rozšiřování této typové řady, zahrnující pět základních velikostí se šesti až osmnácti kabelovými vstupními otvory. Tyto krabice jsou charakteristické pevně usazeným svěrným víkem, bezhalogenovým termoplastickým materiálem a velmi praktickým vnějším upevněním do stavby. Průrazné kabelové otvory zajišťují jednotný stupeň krytí IP55.


Obrázek 1. Klasické odbočné krabice typové řady A s krytím IP55

Řada T-Box
Stále se rozrůstající typová řada odbočných krabic, zahrnuje sedm základních velikostí, dodávaných v mnoha různých provedeních (obrázek 2). Možnosti jejich použití dále násobí široká paleta nejrůznějšího příslušenství, díky němuž jsou krabice typové řady T vhodné opravdu pro téměř jakýkoliv druh elektrické instalace. Všechna provedení se vyznačují použitím bezhalogenového nárazu vzdorného materiálu, odolného vůči působení ultrafialového záření, což je předurčuje pro použití v interiéru i ve venkovním prostředí.


Obrázek 2. Krabice řady T-Box s neomezenými možnostmi použití

Výměnné průrazné membrány, standardně těsnící kabelové vstupy, usnadňují dodatečné změny v konfiguraci kabelových rozvodů, Zaslepení nevyužívaných prostupů je díky nim dílem okamžiku. Při požadavku na mechanickou fixaci vstupujících kabelů je ovšem lze stejně rychle zaměnit za mechanicky robustnější kabelové průchodky.

Specifické požadavky na situování a počet vstupujících kabelů řeší krabice řady T se spodními díly bez otvorů pro kabely. Kabelové vstupy jsou v nich vytvářeny pomocí jednoduchých nástrojů individuálně, podle okamžité potřeby. Vytvořené otvory se následně osadí průraznými membránami nebo klasickými kabelovými průchodkami. U obou druhů těchto kabelových prostupů je přitom zaručen, v závislosti na velikosti a provedení krabice, stupeň krytí až IP66.

Nicméně řada T v sobě skrývá mnoho dalších možností využití. Jednou z nich je i realizace přímých konektorových propojení pomocí krabic osazených již ve výrobě konektory Wieland nebo standardními instalačními zásuvkami s ochranným kolíkem typové řady Modul 45 (obrázek 3). Využití těchto řešení podstatně snižuje pracnost montáže a šetří prostor, který by jinak padl na vrub zásuvek instalovaných samostatně v blízkosti kabelových tras apod.


Obrázek 3. Krabice T100 s vestavěnou dvojicí silových zásuvek 45x45mm

Do větších provedení krabic řady T lze také snadno upevnit přístrojové profilové lišty 35mm pro montáž modulárních instalačních přístrojů. Tyto aplikace podporuje i možnost využít průhledná víka. K dispozici jsou rovněž varianty s nosiči dalších druhů profilových lišt, pro individuální nebo skupinovou montáž svorkovnic (obrázek 4). Další možnosti poskytuje verze se zvýšeným víkem, dovolující zvětšit vnitřní světlou výšku krabice.


Obrázek 4. Krabice T250 pro vestavbu přístrojů při stupni krytí IP66

Řady DAB a B
Odbočné krabice řad DAB a B jsou vyrobeny z velmi pevného, tvrdého aminoplastu (obrázek 5). Použitý materiál jim dává vynikající tvarovou stálost, díky níž bez problémů zvládají i extrémní výkyvy teploty. Kabelové vstupy krabic řady B jsou opatřeny závitem pro přímou montáž kabelových vývodek. Stěny kabelových vstupů krabic DAB jsou hladké, pro možnost těsnění kabelů membránovými průchodkami. Otvory pro kabely lze na potřebném místě snadno vylomit šroubovákem.

 
Obrázek 5. Pevné a odolné plastové krabice typových řad B a DAB

Použití kvalitních vývodek, jako např. OBO V-TEC, může současně zajistit i odlehčení tahu vstupujících kabelů a vedení.

Řada Mx
Prázdná hliníková pouzdra řady Mx jsou konstruována pro nejtvrdší podmínky, ve kterých zajišťují trvale optimální ochranu elektrické instalace (obrázek 6). Kovové pouzdro je schopno odolávat extrémně nízkým i vysokým teplotám, včetně jejich častých výkyvů. Pouzdro bez problémů zvládá také rázové namáhání v průmyslovém prostředí, odolává projevům vandalismu nebo padajícímu kamení.


Obrázek 6. Hliníková pouzdra řady Mx pro spolehlivou mechanickou ochranu

Řada FireBox
Krabice FireBox navazují na typovou řadu T-Box (obrázek 7). Jejich konstrukce však splňuje i požadavky na využití v systémech se zachováním funkčnosti při požáru podle požadavků vyhlášky ministerstva vnitra číslo 23/2008 Sb. Na základě testů dle ZP 27/2008 PAVUS je lze použít pro klasifikaci až P90-R, v závislosti na použitých kabelech. Stejně tak je pro tuto typovou řadu krabic k dispozici i klasifikace až PS90 podle slovenské normy STN 920205 nebo E90 podle německého normativu DIN 4102-12.


Obrázek 7. Odbočná krabice FireBox s vestavěnou pojistkou pro distribuované jištění

Speciální keramické svorky k propojení jednotlivých žil kabelů, bez problémů odolávající vysokým požárním teplotám, jsou z výroby sestaveny do jedné kompaktní jednotky. Tu lze jednoduše upevnit společně s vlastní krabicí dvěma šroubovými kotvami nebo jinými požárně odolnými spojovacími prvky k nosné stavební konstrukci a sestava je okamžitě připravena pro elektrické zapojení.

V široké nabídce odbočných krabic OBO si může každý najít svůj model vyhovující právě jeho konkrétním požadavkům. A to bez ohledu na skutečnost, zda preferuje rychlost a jednoduchost montáže, odolnost proti UV záření, stupeň krytí či schopnost odolávat nízkým nebo vysokým požárním teplotám.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální papírový
 katalog produktů OBO Bettermann

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933