Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

OBO: Extraliga Cable Managmentu


Document Actions
OBO: Extraliga Cable Managmentu
Každý obestavěný prostor je svým způsobem jedinečný a vyžaduje individuální přístup k řešení technického vybavení. Tomu je třeba podřídit i způsob uložení elektrických rozvodů. Se systémovým řešením tohoto problému přichází nyní společnost OBO Bettermann ...
Jiří Burant, ze dne: 21.04.2009


Každý obestavěný prostor je svým způsobem jedinečný a jako takový vyžaduje individuální přístup k řešení souvisejícího technického vybavení. Tomu je třeba podřídit i způsob uložení elektrických rozvodů, což nelze opomenout zejména u větších administrativních budov, jejichž koncepci ovlivňují především zvýšené nároky na množství přípojných míst a nikdy neutuchající požadavky na možnost snadné realizace budoucích změn.

Se systémovým řešením tohoto problému přichází nyní společnost OBO Bettermann v podobě CMCR - Cable Management OBO® Commercial and Residential. Jeho základ představují obecně známé instalační a přístrojové kanály WDK a parapetní kanály GEK značky OBO.


Parapetní kanál GEK-S doplněný konvekčními kryty

Nicméně tím nejvýznamnějším, co přináší CMCR do oblasti elektrických instalací pro administrativní a prodejní prostory, je bezesporu široká systémová nabídka prvků pro realizaci prostorových vývodů elektrických rozvodů. Za top nabídku lze tedy v souvislosti s CMCR označit především nebývale široký sortiment systémů instalačních sloupů - ISS a systémů pro samostatná inteligentní pracoviště - IAS.


Přístrojový sloup OBO osazený přístroji Aura Glas  

Díky nadčasovému designu a variabilitě parametrů lze totiž tyto úložné systémy přizpůsobit prakticky jakémukoliv prostředí včetně velkoplošných kancelářských a prodejních prostor.

Výchozím materiálem přitom může být kvalitně izolující tvrzené PVC i robustní profity z ocelového plechu nebo vysoce kvalitního hliníku. U oceli a hliníku si lze přitom kromě obvyklých barev doslova navymýšlet jakoukoliv barevnou kombinaci podle vzorníku RAL. Stejně tak nepředstavují žádný problém ani individuální požadavky na délku elektroinstalačních úložných prvků.

Při vytváření CMCR měli ovšem specialisté OBO na zřeteli nejen splnění materiálových a estetických vlastností souvisejících úložných systémů při zajištění podmínek pro technicky správné uložení silových, komunikačních a datových rozvodů, ale též skutečnost, že v něm uložené rozvody musí být možno vždy snadno vyvést do prostoru, a to i při mnohdy velmi rozmanitých místních podmínkách. Proto je konstrukce těchto systémů orientována v maximální míře také na svobodu při situování všech druhů přípojných a ovládacích míst. Veškeré základní plastové, ocelové a hliníkové úložné profily těchto systémů lze díky tomu přímo kombinovat s prvky systémů EGS, tedy OBO systémů instalačních přístrojů. Jinak řečeno již žádný chaos v připojovaných kabelech a ovládacích prvcích, ale naopak jistota přenosu dat i silového napájení přímo a přehledně až na jednotlivá pracoviště.


Systém pro inteligentní pracoviště IAS mez dvojicí stolů

Navíc mohou být tyto systémy současně oporou pro různé průvzdušné nebo plné konvekční kryty skrývající mnohdy nepříliš elegantní topné konvektory v okenních nikách apod. Sofistikovaný upevňovací systém přitom zaručí, že lze tyto kryty v případě opravy nebo měření opakovaně kdykoliv velmi snadno sejmout a opětovně nasadit.

ISS - instalační sloupy OBO
Při realizaci prostorových vývodů elektroinstalací v moderních velkoprostorových kancelářských nebo obchodních prostorech se stále častěji prosazují instalační sloupy. Podle způsobu upevnění do stavby je lze přitom rozdělit do dvou základních druhů. První představují krátké sloupky pro jednostranné upevnění k podlaze, druhý sloupy upevněné oboustranně mezi podlahu a strop.

Nabídka systémů instalačních sloupů ISS se značkou OBa zahrnuje v širokém zastoupení obě zmíněné varianty. Díky tomu poskytují tyto promyšlené modulární systémy téměř neomezenou volnost při prostorovém situování přípojných míst v bezprostřední blízkosti jednotlivých pracovišť při současném splnění všech technických i architektonických požadavků na ukládání moderní strukturované kabeláže. Estetickému začlenění do okolního prostoru napomáhá i skutečnost, že je lze mimo obvyklých katalogových barev objednat i v jakémkoliv jiném odstínu nebo kombinaci odstínů ze vzorníku RAL.

Instalační sloupky OBO určené k montáži na podlahu se vyznačují standardní výškou od 250 do 680mm a plní obvykle funkci vertikálních vývodů z podlahových instalačních systémů téže značky. Na přání však mohou být dodávány i v prodloužených délkách, a to až do asi 1,5m.

Stejně tak jsou ale v systémech ISS se značkou OBO zastoupeny v nezvykle široké paletě i instalační sloupy podlaha-strop. Jejich standardní délka je 3m a součástí každé dodávky je i speciální délkově plynule stavitelná rozpěra, umožňující snadnou a rychlou fixaci při vzdálenosti mezi podlahou a stropem až do 4m. V případě individuálního požadavku mohou být ale tyto sloupy dodávány i v podstatně větších délkách a stejně tak mohou být doplněny např. o držáky osvětlovacích těles. Kabely mohou do těchto sloupů vstupovat z podlahy i shora, např. z prostoru nad podhledem.


Přístrojový sloup podlaha-strop s integrovaným osvětlením

K dispozici jsou však i další varianty instalačních sloupů. Za příklad mohou sloužit sloupy s integrovaným vývodem z ohebné elektroinstalační trubky, které se využívají často při realizaci přechodných prostorových vývodů z nekrytých kabelových tras, vedených pod stropem například v rozlehlých obchodních nebo výstavních prostorách.

Všechny zmíněné sloupy mohou být navíc již ve výrobě osazeny podle individuálních zákaznických požadavků různými instalačními přístroji. Zajištěna je i možnost vzájemného propojení takto instalovaných přístrojů a možnost montáže kabelů pro napojení na navazující stavební elektroinstalaci. Zákazník tedy jen stanoví požadavky na použité přístroje, jejich propojení a případnou funkční zkoušku celé sestavy.

Využít lze klasické instalační přístroje i kompaktní přístroje 45x45mm typové řady Modul 45. V jejich případě se instalují převážně zásuvky s ochranným kolíkem pootočené o 33°, umožňující bezproblémové zasouvání nejen rovných, ale též úhlových vidlic. Montáž přístrojů již během výroby zkracuje příjemným způsobem dobu instalace na stavbě, neboť ta se v těchto případech omezuje již pouze na mechanické upevnění sloupů a jejich připojení k pevným elektrickým stavebním rozvodům.

IAS - inteligentní pracoviště od OBO
Označení "inteligentní pracoviště" představuje poměrně nový pojem, související především s moderní koncepcí variabilních velkoprostorových kanceláří. Analogicky přístrojovým sloupům je i jeho náplní vytvoření přípojných míst pro jednotlivá, různě prostorově rozmístěná pracoviště. Na rozdíl od sloupů však OBO systémy pro inteligentní pracoviště lAS nezahrnují jen přípojná místa silových a slaboproudých elektrických rozvodů, ale zajišťují také skryté rozvedení navazujících propojovacích kabelů až k jednotlivým koncovým telekomunikačním zařízením nebo prvkům výpočetní techniky, umístěným na uvažovaném pracovním stole nebo v něm.


Základní podoba systému IAS pro jedno až dvě pracoviště
 

Svou koncepcí umožňují navíc systémové oddělení přítomných účastnických rozvodů, a to vše při zachování trvalé přehlednosti celé kabeláže. Tedy již žádný náhodný propletenec propojovacích silových a datových kabelů, ale zachování systémové struktury až ke koncovým přístrojům.


Vedení signálových kabelů ze systému IAS na desku stolu

Současně mohou OBO sestavy inteligentních pracovišť IAS zahrnovat také nosiče osvětlovacích těles, klimatizačních jednotek nebo vzduchotechnických výdechů. Díky tomu lze k jednotlivým pracovištím bezprostředně dovést i tyto druhy technologického vybavení staveb. Tím se zvyšuje komfort pro přítomné osoby a v řadě případů se současně i snižují náklady. Vždyť např. trvalá celková klimatizace obestavěného prostoru pracovníky jen částečně obsazených velkoplošných kancelářských prostor je bezesporu nákladnější než klimatizace jednotlivých, právě obsazených pracovišť.


Strukturované uložení kabelů, zdrojů apod. v systému IAS


Využití OBO inteligentních pracovišť IAS však nemusí mít jen technický a estetický přínos, ale může být zajímavé i v ekonomické oblasti. Jednotlivé sestavy pro realizaci inteligentních pracovišť totiž nejsou pevnou součástí budovy, ale tvoří jakýsi doplněk k nábytkovým sestavám. Díky tomu nemusí být nutně odepisovány společně s budovou, jako je tomu u pevných instalačních rozvodů, ale lze pro ně uplatnit podstatně kratší odpisovou klasifikaci a v některých případech pro ně není nutno postupné odpisy uplatňovat vůbec.

Závěr
Cable Management OBO Commercial and Residential (CMCR) společnosti OBO Bettermann je příkladem toho, jak lze mnohaleté praktické zkušenosti v oblasti elektrických instalací a bohaté výrobní know-how zúročit společně v jednom systémovém řešení pro profesionální elektrotechnickou praxi. Díky tomu může tato kombinace vzájemně provázaných systémů instalačních kanálů WDK z tvrzeného PVC, plastových i hliníkových parapetních kanálů GEK-K pro vestavbu instalačních přístrojů 45x45mm, plastových, ocelových i hliníkových parapetních kanálů GEK s víkem 80mm pro klasické instalační přístroje, instalačních sloupů ISS a systémů pro inteligentní pracoviště IAS přispět podstatným způsobem ke zjednodušení a zkvalitnění práce všech profesí souvisejících se stavební technologií elektro.

Projektanti, architekti, realizační pracovníci i koncoví uživatelé tak dostávají prostřednictvím CMCR k dispozici komplexní instalační systém s téměř neomezenými možnostmi při vytváření nejvhodnějšího individuálního řešení všech druhů přípojných míst. To vše pod jednou společnou značkou OBO.

Více na www.obo.cz

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

OBO BETTERMANN s. r. o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Konečně technický sešit, do kterého je radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami, ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to není "cool" téma pro obchodníky, ale pro nás, kteří to vše realizují na stavbách, jde o důležitý sortiment!
Podívejme se krátce na katalog rozdělený do několika kapitol systému pro zachování funkčnosti v náročných podmínkách, jako jsou například prostředí s požadavky na vysokou požární odolnost. Jak je tento informační materiál zpracovává, jaké detaily v něm nalezneme, popisuji v tomto článku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933