Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Občanské judo natáčelo závady hromosvodní soustavy přímo na střeše domu (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.09.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Občanské judo natáčelo závady hromosvodní soustavy přímo na střeše domu


Občanské judo natáčelo závady hromosvodní soustavy přímo na střeše domu
Televize Nova natáčela v pořadu Občanské judo problematiku závad hromosvodních soustav. Tyto aktivity médií se musí podpořit, protože neodborná veřejnost v mnohých případech nabírá velice zkreslené domněnky.
Milan Kaucký, ze dne: 8.09.2008

Dnešního dne proběhlo natáčení reportáže do známého pořadu televize NOVA Občanské judo. Důvodem byl stav a závady nově rekonstruovaného bytového domu v Milovicích (okr. Nymburk).
Redaktorka Kateřína Causidisová se svým štábem nejprve absolvovala krkolomnou cestu podstřeším k vykýři pro natočení závad hromosvodní soustavy přímo na střeše domu.


Kliknout pro větší náhled!

Na střeše se dokumentoval velmi často se vyskytující problém. Nejvyšším bodem (a díky tomu i hlavním jímačem) střechy i instalované hromosvodní soustavy jsou dva anténní stožáry, v současnosti (po reklamaci) již alespoň připojené k hromosvodní soustavě. Jejich největším nedostatkem je ukotvení pod střechou, které končí cca 10cm nad trapézovým plechem zespoda opatřeným sádrokartonem, který tvoří strop bytů v nejvyšším patře. Nerespektování dostatečné vzdálenosti (cca 1m) v tomto případě s největší pravděpodobností může způsobit nekontrolovaný svod části bleskového proudu vnitřními prostorami domu v případě úderu blesku. Rovněž absence jakékoli ochrany na anténních kabelech může způsobit veliké problémy.


Kliknout pro větší náhled!

Venku u baráku se dokumentoval stav přívodů k uzemnění, kde FeZn dráty jsou spojeny svorkami a zahrabány do zemně bez jakékoli ochrany proti korozi. Důsledkem čehož se očekává velmi rychlé zvýšení odporu uzemňovací soustavy v důsledku značných přechodových odporů na zkorodovaných nechráněných svorkách, postupně až k úplné nefunkčnosti zemnění.


Kliknout pro větší náhled!

Na vnitřním schodišti se dokumentovala instalace osvětlení a nouzového osvětlení, kde v rozporu s platnými technickými předpisy jsou rozvody v únikové cestě vedeny v PVC lištách kabelem CYKY 5Cx1,5 na povrchu schodiště. Důsledkem toho může vzniknout v případě požáru situace obecného ohrožení silně toxickými zplodinami hoření na jediné únikové cestě.


Kliknout pro větší náhled!

Pořad bude odvysílán na televizi NOVA cca koncem září.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.