Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

O příloze NC - Úraz elektrickým proudem


Document Actions
O příloze NC - Úraz elektrickým proudem
Víme, jaký proud, ať už střídavý nebo stejnosměrný, ještě snese lidské tělo? Jaká je mez vnímání a jaká mez už může zabránit uvolnění svalstva? A negativní účinky na lidský organismus vznikají od jaké velikosti proudů? ...
Jiří Sluka, ze dne: 2.04.2009
reklama


Příloha NC - Úraz elektrickým proudem – charakteristické mezní hodnoty proudů a napětí z hlediska jejich účinků na lidský organizmus.

V nové normě je tato problematika zařazena v příloze NC. V původní normě byla tato problematika součástí úvodu. Nová norma navíc oproti původní normě obsahuje grafické znázornění účinků střídavého a stejnosměrného proudu na člověka.

Zejména upozorňuji na tabulku NC.1, kde jsou uvedeny konvenční mezní hodnoty proudů z hlediska jejich účinků na lidský organismus. Tabulka navazuje na již zmiňované grafické znázornění.

Účinky, kterými se proud protékající lidským tělem počínaje určitou mezní hodnotou projevuje

Mezní hodnoty elektrického proudu v mA pro proud

AC  DC
Střídavý Stejnosměrný1)
Mez vnímání – proud je vnímán od 0,5 2
Mez uvolnění – proud zabraňuje uvolnění od 5 25
Závažnější negativní účinky 30 120

1) Přestože stejnosměrný elektrický proud má z krátkodobého hlediska podstatně mírnější účinky na lidský organismus než proud střídavý, je třeba se průchodu stejnosměrného proudu elektrického proudu tělem vyvarovat, protože po delším působení může způsobovat rozklad krve.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933