Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: O instalaci a provozu systému ABB-free@home (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.04.2019
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

O instalaci a provozu systému ABB-free@home


O instalaci a provozu systému ABB-free@home
Diskuse o využití metalické či bezdrátové sběrnice u systémových instalací se vlečou již dlouho. Systémová instalace ABB-free@home využívá ke komunikaci sběrnici, která může být drátová i bezdrátová. Kdy se která varianta zvolí a proč? Také jsou časté obavy z různých rušení, kterých je dnes i v domácnostech hodně. V čem spočívá jednoduchost instalace? V malém množství prvků nebo snadnosti samotné instalace? A na závěr, co lze doporučit každému, kdo se chce pustit do systému ABB-free@home?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 8.04.2019







Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Systémová instalace free@home využívá ke komunikaci sběrnici, která může být drátová či bezdrátová. Kdy se jednotlivé varianty používají a proč?
Petr Mašek, Produktový specialista, ABB-free@home
Pokud je novostavba a máme možnost tažení kabelů, tak je výhodné natáhnout sběrnicový kabel a celou instalaci připravit tímto způsobem. Pokud toto není možné u nějakých rekonstrukcí nebo staveb, kde není možné sekat vedení, tak existují naše bezsběrnicové prvky, které jednoduše vyndáme oproti staršímu vypínači dáme náš bezsběrnicový prvek a může systémová aplikace komunikovat.

Nemusíme se bát při použití bezsběrnicových prvků výpadku komunikace např., vlivem rušení?
Petr Mašek, Produktový specialista, ABB-free@home
Máme přenos ne pomocí nějaké frekvence např. 868MHz, kterou máme v našem klasickém portfoliu, ale pomocí wi-fi frekvence, můžeme změnit i kanály, pokud by nám systém zasahoval do kanálu, např. wifi souseda nebo dalších uživatelů, tak můžeme toto změnit.

Vítězslav Rosík, Produktový specialista, ABB REACT
Využití bezdrátové instalace bych viděl spíše v domácnostech, než v průmyslu. Z názoru developerů vyplývá, že je bezdrátová (bezsběrnicová) chytrá elektroinstalace na užívání bezproblémová, naopak, v některých případech může investora její instalace vyjít i levněji než instalace sběrnicová.

Proč se hovoří u systému free@home o jednoduchosti instalace?
Petr Mašek, Produktový specialista, ABB-free@home
Jednoduchost, my nabízíme systém s tím, že je jednoduchý jak pro elektrikáře, tak pro uživatele. Elektrikář natahá vedení, propojí jednotlivé přístroje, samozřejmě potřeba je. Je to první člověk, co na stavbě něco tvoří. I pro zákazníka potom není potřeba tolik servisních zásahů a úkolů a zákazník si celou instalaci přenastavit sám pomocí aplikace.

Jaké je doporučení pro všechny, kteří uvažují nad realizací ABB free@home?
Petr Mašek, Produktový specialista, ABB-free@home
Nejprve se se systémem seznámit, protože není špatné přečíst si na našich internetových stránkách jednotlivé katalogy a věci, co systém obsahuje a v druhé části určitě udělat projekt.





Pokud vás problematika ABB-free@home zajímá podrobněji,
navštivte stránky
www.abb.cz/nizke-napeti



TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o. - Sokolovská 84-86, Praha 8 - 222 832 111 - info@cz.abb.com

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.