Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Novinky z kolínského KOPOSu


Document Actions
nzkps_6.jpg
Jeden z předních evropských producentů elektroinstalačního materiálu, 100% český Kopos Kolín, a.s., pokračuje v neustálém zdokonalování svých výrobků a rozšiřování produktového portfolia. Cílem je zdokonalení technické úrovně výrobků tak, aby byla zvyšována užitná hodnota a funkčnost z pohledu finálního uživatele.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 17.05.2004
reklama

Bezhalogenové výrobky
Požadavky trhu elektroinstalačních materiálů jsou stále vyšší a jedním z důležitých faktorů v očích zákazníků je bezpečnost použitých materiálů. Výhodou „halogen-free“ výrobků je jejich šetrnost vůči lidskému zdraví v případě zahoření. Proto se výrobky z bezhalogenových materiálů používají v prostředí, kde jsou kladeny zvýšené požadavky na ochranu lidského zdraví. Jedná se zejména o uzavřené prostory, např. sportovní haly, nádražní budovy, podzemní dráhy, školní zařízení apod.
Kopos Kolín při inovaci svých produktů vyvinul novou řadu produktů právě v bezhalogenovém provedení. Jedná se např. o krabice KU 68-1901HF, KP 68/2HF, KU 68 LA/1HF nebo KOM 97HF. V nabídce jsou rovněž lištové krabice v provedení „halogen-free“ - LK 80X28 THF, LK 80X28 2ZKHF, LK 80X28R/1HF atd. Dalšími „halogen-free“ výrobky jsou tuhé hrdlované trubky (řada 15xx HF).

Ocelové trubky v EN rozměrech
Kolínský Kopos je tradiční dodavatel pancéřových ocelových trubek v Pg rozměrech. Tato nabídka se po letošním veletrhu AMPÉR rozšiřuje i o pancéřové trubky v rozměrech EN. Jedná se o vnější rozměry trubek 16, 20, 25, 32, 40, 50 a 63 mm. Trubky jsou určeny pro vysoké mechanické namáhání a jsou vhodné pro mechanickou ochranu vodičů a kabelů. Ocelové EN trubky je možné dodávat jak v závitovaném provedení (mechanická odolnost 4000 N, tloušťka materiálu 1.4 až 1.8 mm dle rozměru, klasifikace dle EN 5557), tak v provedení bez závitu (mechanická odolnost 1250 N, tloušťka materiálu 1.0 až 1.2 mm dle rozměru, klasifikace dle EN 4456).
Povrchové úpravy: Pro prostředí s nižším korozním rizikem doporučujeme provedení s povrchovou úpravou lakováním (černý odstín), lakování je prováděno ponorem, střední korozní odolnost – skupina 2. V případě vyššího nároku na korozní odolnost doporučujeme použití trubek žárově zinkovaných, zinkování je rovněž prováděno ponorem a to po svaření a zaručují vysokou korozní odolnost – skupina 4. Ocelové trubky EN se dodávají v délkách 3 metry.

Samozřejmostí je kompletní nabídka, součástí nabídky je veškeré příslušenství včetně kolen, spojek a příchytek. V případě speciálních požadavků lze dodat i trubky v provedení nerez či hliník, avšak pouze v provedení bez závitu.
Využití ocelových trubek je výhodné zejména při výstavbě průmyslových a výrobních objektů, kde jsou kladeny vysoké nároky na mechanickou ochranu a bezpečnost vodičů.

Inovace lišt a kanálů
Kopos představuje na trhu nový rozměr lišty LHD 30X25. Tento rozměr logicky doplňuje stávající nabídku lišt. Významnější novinkou je nový typ stínícího kanálu SK 40X33 určeného pro kanál řady EKE výšky 60 mm. Tento kanál slouží k oddělení jednotlivých druhů vedení, například sdělovacího a silového z hlediska elektromagnetické kompatibility. Stínící kanál se fixuje pomocí příchytky PSK 1 a není nutné použití vrutů, což zrychluje montáž. Pozornost si jistě zaslouží i nové typy parapetního kanálu PK 170X70 D a PK 140X70 D, jedinečná konstrukce duté stěny těchto kanálů usnadňuje montáž – kanály jsou lehčí a mají vyšší tuhost.

Výrobky v oblasti elektroinstalačních materiálů jsou stále sofistikovanější. Důraz je kladen na kvalitu provedení, snadnou instalaci, design a v neposlední řadě na cenu výrobku. Výrobky z KOPOSu jsou zárukou kvality a permanentní vývoj výrobků nabízí zákazníkům vždy vysokou užitnou hodnotu.

Pokud pracujete v oboru a zajímají vás další podrobnosti, můžete si o ně zažádat níže uvedeným formulářem.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933