Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Není vývodka jako vývodka (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 4.06.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Není vývodka jako vývodka


lavy6.jpg
Často laiky opomíjená součást elektroinstalace. Důležitá část, s jejíž špatnou instalací můžete zapříčinit poruchu, úraz.... Její cena neovlivňuje zásadně nabídkovou cenu zakázky, přes to se šetří....
Tým portálu Elektrika, ze dne: 4.06.2003



Elektrotechnici dobře ví, že jak důležité je přívodní vedení zabezpečit před vytržením a také utěsnit na požadované krytí. Když zalistujeme v paměti, tak se nám z minulosti může vybavit plastová nebo kovová vývodka, která obsahovala dvě podložky. Podložky byly u plastových vývodek pertinaxové a u vývodek kovových z tenkého plechu. Pokud jste tenkrát chtěli kabel (který byl jiného průměru než je uvedené těsnění) opravdu dobře upevnit, měli jste dvě možnosti.

Pokud se k takové vývodce postavil elektrotechnik (s podvědomím o této problematice), upevnil kabel dostatečně. Bohužel k elektrickým zařízením mají přístup osoby neznalé a také to často dle této skutečnosti dopadá. Tyto osoby se sice o utěsnění pokusí, ale častěji dopadá situace takto:

V osmdesátých létech se u nás objevily dokonalejší vývodky. Jejich těsnění bylo uloženo v kónickém průchodu. Dotahováním šroubu se pak vnitřní průměr zmenšoval.

ukázka kónusu

Později se objevily produkty italské společnosti Scame, německé OBO Bettermann a další.... Ovšem málokdo ví, že patent vývodky, kterou utěsníte i pouhou rukou letos slaví dvacáté páté narozeniny. Tehdy patentovou přihlášku podal Lapp.

Co skrývají pod šroubem tyto vývodky?
Proti starým vývodkám z kónickým průchodem, je naopak kónus konstrukčně umístěn uvnitř na konci šroubu. Při utahování se zmenšuje perforovaná vrchní část těla vývodky. Kabel se rychleji odlehčí od případného tahu a dosáhne krytí až IP68.

Dnes již podobné vývodky vyrábí různí výrobci, ovšem originál je originál. A jak jej poznáte? Samozřejmě na bocích vývodky jsou vylisované názvy produktu a logo, ovšem to není vše....

Podle upozornění pohledem na vnitřní kónus v hlavě šroubového dílu vývodky uvidíte kolmé výlisky ke smyslu otáčení. Toto opatření zabraňuje samovolnému povolování šroubové části vývodky a užije se obzvlášť u zařízení, které jsou podrobovány opakovaným nebo náhodným otřesům. 

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.