Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nařízení vlády 494 a 495/2001Sb. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.11.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nařízení vlády 494 a 495/2001Sb.


Nařízení vlády 494 a 495/2001Sb.
O čem pojednávají nařízení vlády číslo 494 a 495? Které z nařízení popisuje evidenci údajů o úrazech? Co stanovuje rozsah a bližší podmínky poskytování ochranných pracovních prostředků? V kterém případě je možné použití ochranných prostředků více zaměstnanci?
Jiří Sluka, ze dne: 19.11.2008

NV 494/2001Sb.
Kterým se stanoví způsob evidence, hlášení a zasílání  záznamu o úrazu…

Zaměstnavatel vede evidenci v knize úrazů tak, aby obsahovala všechny údaje potřebné k sepsání záznamu o úrazu. Záznam o úrazu sepisuje zaměstnavatel nejpozději do 5 pracovních dnů po oznámení pracovního úrazu a postupuje přitom podle vzoru záznamu o úrazu, který je uveden v příloze k tomuto nařízení.

Pro účely hlášení úrazu podle tohoto nařízení je smrtelným pracovním úrazem takové poškození zdraví, které způsobilo smrt po úrazu nebo na jehož následky zaměstnanec zemřel nejpozději do 1 roku.


NV 495/2001Sb.
Kterým se stanoví rozsah a bližší podmínky poskytování osobních ochranných pracovních prostředků, mycích, čistících a dezinfekčních prostředků

Ochranné prostředky musí:

 ▪ být po dobu používání účinné proti vyskytujícím se rizikům a jejich používání nesmí představovat další riziko,

 ▪ odpovídat podmínkám na pracovišti,

 ▪ být přizpůsobeny fyzickým předpokladům jednotlivých zaměstnanců,

 ▪ respektovat ergonomické požadavky a zdravotní stav zaměstnanců.

Tam, kde přítomnost více než jednoho rizika vyžaduje, aby zaměstnanci používali současně více ochranných prostředků, musí být tyto ochranné prostředky vzájemně slučitelné.

Zaměstnanci musí být s používáním ochranných prostředků seznámeni. Používání ochranných prostředků více zaměstnanci je možné pouze v případě, že byla učiněna opatření, která zamezí ohrožení přenosnými chorobami.

Způsob, podmínky a dobu používání ochranných prostředků stanoví zaměstnavatel na základě četnosti a závažnosti vyskytujících se rizik, charakteru a druhu práce a pracoviště a s přihlédnutím k vlastnostem těchto ochranných prostředků.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.