Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Ochrana venkovních vedení vn, vvn a zvn před přepětím. (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.06.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Ochrana venkovních vedení vn, vvn a zvn před přepětím.


Před čím se chrání vedení? A čím se chrání venkovní vedení? Čím dosáhneme zvýšení izolaci na vedení se zemnícím lanem?
Milan Bureš, ze dne: 28.06.2002

Venkovní vedení zvn, vvn a vn se chrání:
1) před úderem blesku do vodičů
2) před zpětným přeskokem a před postupujícími vlnami přepětí
3) před účinky a následky přepětí

Ochrana vodičů před přímým úderem blesku:
Vodiče venkovního vedení vn, vvn a zvn se chrání před přímými údery blesku jedním nebo několika zemnícími lany. Hromosvody na stožárech vedení nebo na samostatných stožárech v blízkosti vedení se pro ochranu venkovních vedení nepoužívají. Vedení bez zemnicích lan se před přímým zásahem blesku zvlášť nechrání. K ohraně rozvoden se však vedení na dřevěných stožárech bez zemnícího lana opatří výběhovým lanem

Ochrana před zpětným přeskokem a před postupujícími vlnami přepětí:
Ochrana před zpětným přeskokem u vedení se zemnícím lanem, je dobrým uzemněním zemnících lan (stožárů) nebo zvýšenou izolací. Vyšší odpory uzemnění lze připustit jen při zvláště nepříznivých půdních podmínkách. Zvýšení izolace na vedení se zemnícím lanem lze dosáhnout využitím izolace dřeva sloupu (konzol) nebo zvýšením izolace podpěrných bodů (izolátorů). Vedení bez zemnícího lana se před přepětím nemusí chránit.

Úsečníky na vedeních bez zemního lana je možno chránit uzemněním sousedních stožárů. Kabelový úsek ve venkovním vedení se musí chránit bleskojistkami, nebo omezovači přepětí na obou koncích kabelu. Úseky kratší než 40 m se chrání jen na jednom konci. Uzemňovací svody přepětí se přitom musí vodivě spojit s kovovým pláštěm kabelu přímo nebo přes bleskojistku nn.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.