Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

NP8# Za současné vyhlášky padesát u vzdělání existují pouze dvě možnosti, říká Radek Roušar


Document Actions
NP8# Za současné vyhlášky padesát u vzdělání existují pouze dvě možnosti, říká Radek Roušar
Pracovat na elektrických zařízeních smí podle vyhlášky padesát pouze osoba znalá. Samozřejmě většina národa si nalézá argumenty, proč to dodržovat nemusí. Ovšem v případě oficiálního místa na pozici elektrotechnika, žádné domněnky neobstojí a jsou vyžadovány příslušné doklady o vzdělání. Nezřídka je žadatel překvapen, že jeho studijní obor nespadá do tabulky vzdělání tolik nadčasové vyhlášky padesát. Jaké má tedy možnosti do doby než vznikne následovník této vyhlášky?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 28.12.2018
reklama
Díl #181205



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Jak víme, nezřídka přichází dotazy na vzdělání nutné pro získání osvědčení dle vyhlášky padesát. Dokonce existuje mnoho různých kurzů a učebních oborů, které mají v osnovách částečně i elektrotechnickou problematiku. Co říká na podobné situace Radek Roušar prezident ESČ?

Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Můj názor je z toho, co jsem komunikoval s dalšími lidmi, v tuto chvíli a za současné platné vyhlášky padesát jsou jen dvě možnosti. Buď vzdělání získané v rámci vyučení, nebo ze střední školy, nebo udělání rekvalifikace na řádném učilišti nebo střední škole, kde vám uznají některé obory, abyste nemuseli znovu udělat matematiku, češtinu … doplníte si jen odborné předměty, které vám chybí.

Na některých školách se to dá udělat za rok, na některých za půl roku. Nezbývá vám ale nic jiného, než těch 6-12 měsíců minimálně některé dny v týdnu chodit do školy. Máme zákon 179 o uznávání dalších výsledků vzdělávání, máme zavedené profesní kvalifikace, nicméně ty nemají v současné právní úpravě žádnou oporu, tzn., není možné vydat vyhlášku padesát, (respektive stupeň odborné způsobilosti z vyhlášky padesát dle paragrafu 5 a vyššího) aniž by člověk měl vzdělání, nebo rekvalifikaci profesní kvalifikace k tomu nestačí.

Podle tohoto vyjádření by se měli žadatelé těšit na nové nařízení vlády, které má nahradit stávající vyhlášku padesát. Ta se totiž začíná ocitat stále více v roli kostlivce ve skříni.

V další části uvidíte rozhovor s Radkem Roušarem na téma nadčasovosti vyhlášky padesát, která zmizela na smetišti dějin.





 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933