Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

NP8# Vyhláška padesát je pouze jednou z částí, říká Radek Roušar


Document Actions
NP8# Vyhláška padesát je pouze jednou z částí, říká Radek Roušar
Pro nás elektrotechniky je hlavním zaklínadlem pojem vyhláška padesát. Ovšem většina z nás se na tento předpis tak soustředí, že již nemá kapacitu vnímat, kde se nachází v naší současné legislativě. Ta se na rozdíl od vyhlášky padesát neustále vyvíjí. Pro stručné, ale výstižné objasnění jsme se s kamerou obrátili na Radka Roušara, právně vzdělaného prezidenta ESČ. Aktuální stav sledujte v následujících dílech pořadu NP8# ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.12.2018
reklama
Díl #181201





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Já ve svém okolí permanentně slyším, že vyhláška 50 je to nejdůležitější, že řídí, co se v elektrotechnice děje apod. Je nutno si uvědomit, že vyhláška 50 je jen jednou z částí. Celé je to zastřešené zákonem, který v tuto chvíli platí je z roku 1968. Je to letitý zákon a dnes z něj zbývá pouhých pár paragrafů, zbylé byly zrušeny. Dnes se tu děje, že se staví kompletně nová legislativní norma pro vyhrazená elektrická zařízení a s tím souvisí vyhláška padesát.

Je však nutné vzít v potaz, že vyhrazená technická zařízení nejsou pouze elektrická. Jaká tedy bude topologie připravovaných předpisů?
Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Vyhrazená elektrická zařízení jsou plyn, zdvih, tlak a zařízení elektrická. To, co je na pořadu dne, je zákon o bezpečném provozu vyhrazených technických zařízení. Na to budou navazovat čtyři nové nařízení vlády, kterými budou stanoveny, co to vlastně jsou v jednotlivých oblastech ta vyhrazená technická zařízení. To je náhrada naší současné 73. a v elektrotechnice bude navíc ještě jedno nařízení vlády. To bude nahrazovat naší současnou vyhlášku padesát.

Od mnohých slýchávám názor, že na padesátce stačí poopravit pár částí a že nechápou důvod naprosto zbytečných obstrukcí. Opravdu se nedá vydat jen nějaká novelizační záplata původní vyhlášky?
Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Teoreticky možné by to bylo za předpokladu, že instituce, která ji vydala, existovala nebo měla řádného nástupce. Musíme si uvědomit, že vyhláška padesát byla vydána Českým úřadem bezpečnosti práce a Baňským úřadem. Český úřad bezpečnosti práce v dnešní době neexistuje, tzn., není možné novelizovat něco, když není ten, kdo to vydal.

Zrušený úřad těžko zřídíme zpět a pokud tedy ten nový není jeho nástupcem, jaká je cesta z takové smyčky ven?
Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
K tomu, aby mohla být vyhláška padesát, jakkoliv upravena, tak v zákoně musí být zmocnění pro toho, kdo ji vydá. Ten zákon bude připraven Ministerstvem práce a sociálních věcí a bude to nově nařízení vlády, a ne pouze vyhláška.

V kuloárech se proslýchá, že se připravovaný koncept rozložil jako domeček z karet. Co se stalo?
Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
My jsme čtyři roky pracovali na tom, abychom měli po odborné stránce, scházeli se různé pracovní skupiny z různých ministerstev odborností a připravovali jsme technické podklady jak pro nařízení vlády, tak pro budoucí padesátku pro nové nařízení vlády a teď jsme se dostali do stádia, kdy odborné věci převzali legislativci na Ministerstvu práce a sociálních věcí.
Najednou je všechno jinak. Zůstalo sice mnohé, co jsme nachystali, ale vzhledem k tomu, že legislativní praxe se za posledních 20 let posunula a platí ustanovení o tom, že povinnosti se dají ukládat jen zákonem, tak nová legislativní praxe bude jiná, než jsme zvyklí. Byli jsme zvyklí, že ve vyhlášce padesát máme vše o odborné způsobilosti v elektrotechnice.
Dnes to bude tak, že v základní věci budou uvedené v zákoně o bezpečném provozu vyhrazených technických zařízeních a ten bude následně zmocňovat nařízení vlády a v rámci toho, budou stanoveny další podrobnosti k technické způsobilosti.
Může to znít divně, ale vezměte si, že v zákoně musí být uvedeno už tom, jak budou probíhat zkoušky, kdo bude členem komisí apod. a to s sebou nese velký problém. My jsme se dostali k tomu, že legislativci nám představili jejich záměr, co bude v zákoně a tam bylo vypíchnuto to, co se novým návrhem vleklo jako červená niť, což jest, že většinu zkoušek provádí komise s předsedou revizním technikem. A bylo to takto uvedeno univerzálně. My jsme najednou zjistili, že když je to v zákoně, i pro osoby poučené by nově požadována komise a bylo by požadováno, aby předsedou komise byl revizní technik. To my přece nemůžeme chtít a není to žádoucí.

To tedy znamená začít zcela od začátku? Co je v takovém případě snahou?
Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
V tuto chvíli řešíme, jakým způsobem v zákoně ponechat jen nejdůležitější věci. A aby co nejvíce z toho bylo možné specifikovat nařízení vlády kde je pro to prostor.

V dalším díle se Radka Roušara zeptáme na myšlenku zanechat pouze osobu poučenou a osobu znalou. Tedy tak, jak o tom hovoří 50 110 …

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

V50 Videoseriál o vyhlášce 50/1978 Sb.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933