Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: NP8# Přesahy budou nutné, elektrika zasahuje do všech VTZ, říká Radek Roušar (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.12.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

NP8# Přesahy budou nutné, elektrika zasahuje do všech VTZ, říká Radek Roušar


NP8# Přesahy budou nutné, elektrika zasahuje do všech VTZ, říká Radek Roušar
Dávná universálnost elektrikářů je dnes již opravdu minulostí. Příčinou jsou stále přibývající nové technologie. V této souvislosti se pravděpodobně změní i pohled na oprávnění pracovat na elektrických vyhrazených zařízeních. Jak nelze očekávat všechny znalosti u průměrného elektrikáře, stejně tak nelze ani očekávat, že by takový elektrikář mohl reálně zvládnout všechny drobné úkony na VTZ. Z toho tedy logicky vyplývá, že lze v budoucnu očekávat práci na elektrickém zařízení i od "ne stoprocentních" elektrikářů ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.12.2018

Díl #181204





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Představa, že výtahář pojede 50km daleko servisovat zdviž a za týden po něm tam přijede elektrikář přepojit tlačítko, protože výtahář nemá podle stávající vyhlášky 50 potřebné vzdělání, začíná být v dnešní době zcela absurdní. Co se tedy připravuje k tomu aby podobné situace nevznikaly?

Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Toto je jeden z důvodů proč se změny připravují. Obory jednotlivých vyhrazených technických zařízení dokázaly být samostatné, ale v tuto chvíli je těch přesahů velice mnoho a elektrika zasahuje do všech z nich. Existuje zákon 179 o dalším uznávání vzdělávání, který se zabývá profesními kvalifikacemi. Byla velká snaha, aby do „nové padesátky“ byly vpuštěny profesní kvalifikace v plném rozsahu. Byl jsem jeden z těch, kdo říkal, že je tam nemůžeme pustit v plném rozsahu, že je zapotřebí to nějakým způsobem omezit, ale tak aby výtahář nebo tlakař si mohl udělat určité profesní minimum a mohl dělat v tom rozsahu který potřebuje.

Existuje profesní kvalifikace „mechanik výtahových zařízení“ a v rámci toho je i část odbornosti elektro. Pokud člověk složí takovou profesní kvalifikaci, tak současná „padesátka“ mu neumožňuje na elektrické části pracovat.  Pokud projde nový návrh, tak za osobu znalou může být u konkrétní firmy a pro konkrétní činnost, akceptována osoba s profesní kvalifikací za předpokladu, že odpovědná osoba za elektrické zařízení dané firmy rozhodne, že pro danou činnost je její profesní kvalifikace dostačující.

Každá firma ví přesně co dělá a má své procesy. Každá firma musí mít osobu odpovědnou za elektrická zařízení. Tato osoba musí v rámci hodnocení rizik svých činností (jaké činnosti dělají, jaká skýtají rizika) zda pro danou činnost která je elektrotechnická budou požadovat opravdu elektrikáře nebo jim pro danou činnost stačí pouze osoba s tou danou profesní kvalifikací a v tu chvíli jen pro tu danou firmu mu bude umožněno vykonávat tu danou činnost.

Domnívám se, že v tomto podání Radka Roušara je všem jasné, že nejde o vytváření jakých si rychlokvašek, ale o praktickém doplnění vědomostních segmentů které v praktickém životě usnadní a zpřehlední odborné zásahy na vyhrazených technických zařízeních.
V další části s Radkem Roušarem hovoříme o reálných možnostech, jak získat osvědčení dle vyhlášky padesát pokud nemám zmiňované ukončené odborné vzdělání.



TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.