Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

NP8# Přesahy budou nutné, elektrika zasahuje do všech VTZ, říká Radek Roušar


Document Actions
NP8# Přesahy budou nutné, elektrika zasahuje do všech VTZ, říká Radek Roušar
Dávná universálnost elektrikářů je dnes již opravdu minulostí. Příčinou jsou stále přibývající nové technologie. V této souvislosti se pravděpodobně změní i pohled na oprávnění pracovat na elektrických vyhrazených zařízeních. Jak nelze očekávat všechny znalosti u průměrného elektrikáře, stejně tak nelze ani očekávat, že by takový elektrikář mohl reálně zvládnout všechny drobné úkony na VTZ. Z toho tedy logicky vyplývá, že lze v budoucnu očekávat práci na elektrickém zařízení i od "ne stoprocentních" elektrikářů ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.12.2018
reklama
Díl #181204





Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Představa, že výtahář pojede 50km daleko servisovat zdviž a za týden po něm tam přijede elektrikář přepojit tlačítko, protože výtahář nemá podle stávající vyhlášky 50 potřebné vzdělání, začíná být v dnešní době zcela absurdní. Co se tedy připravuje k tomu aby podobné situace nevznikaly?

Toto je jeden z důvodů proč se změny připravují. Obory jednotlivých vyhrazených technických zařízení dokázaly být samostatné, ale v tuto chvíli je těch přesahů velice mnoho a elektrika zasahuje do všech z nich. Existuje zákon 179 o dalším uznávání vzdělávání, který se zabývá profesními kvalifikacemi. Byla velká snaha, aby do „nové padesátky“ byly vpuštěny profesní kvalifikace v plném rozsahu. Byl jsem jeden z těch, kdo říkal, že je tam nemůžeme pustit v plném rozsahu, že je zapotřebí to nějakým způsobem omezit, ale tak aby výtahář nebo tlakař si mohl udělat určité profesní minimum a mohl dělat v tom rozsahu který potřebuje.

Existuje profesní kvalifikace „mechanik výtahových zařízení“ a v rámci toho je i část odbornosti elektro. Pokud člověk složí takovou profesní kvalifikaci, tak současná „padesátka“ mu neumožňuje na elektrické části pracovat.  Pokud projde nový návrh, tak za osobu znalou může být u konkrétní firmy a pro konkrétní činnost, akceptována osoba s profesní kvalifikací za předpokladu, že odpovědná osoba za elektrické zařízení dané firmy rozhodne, že pro danou činnost je její profesní kvalifikace dostačující.

Každá firma ví přesně co dělá a má své procesy. Každá firma musí mít osobu odpovědnou za elektrická zařízení. Tato osoba musí v rámci hodnocení rizik svých činností (jaké činnosti dělají, jaká skýtají rizika) zda pro danou činnost která je elektrotechnická budou požadovat opravdu elektrikáře nebo jim pro danou činnost stačí pouze osoba s tou danou profesní kvalifikací a v tu chvíli jen pro tu danou firmu mu bude umožněno vykonávat tu danou činnost.

Domnívám se, že v tomto podání Radka Roušara je všem jasné, že nejde o vytváření jakých si rychlokvašek, ale o praktickém doplnění vědomostních segmentů které v praktickém životě usnadní a zpřehlední odborné zásahy na vyhrazených technických zařízeních.
V další části s Radkem Roušarem hovoříme o reálných možnostech, jak získat osvědčení dle vyhlášky padesát pokud nemám zmiňované ukončené odborné vzdělání.



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Pojďme se krátce podívat tam, kde se dnes vychovávají budoucí elektrotechnici. Jaké mají dispozice k úspěšnému studiu elektrotechnického oboru? V jakém prostředí se pohybuje dnešní elektrikářský žák, učeň a student?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933