Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: NP8# Pouze osoba poučená a znalá je málo, říká Radek Roušar (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 25.12.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

NP8# Pouze osoba poučená a znalá je málo, říká Radek Roušar


NP8# Pouze osoba poučená a znalá je málo, říká Radek Roušar
Doba, kdy vznikla vyhláška padesát, přála takovým detailům, jako byly popsány různé osoby dle druhu kvalifikace. Konstrukce novodobé legislativy se však od té, tehdy centrálně řízené, podstatně liší. Ne náhodou se v ČSN EN 50 110 objevují proti osobám v naší vyhlášce 50 pouze dvě osoby. Osoba poučená a osoba znalá. Jaký je vývoj a návrh k novému nařízení vlády, které má stávající vyhlášku 50 nahradit? Na tuto otázku odpovídá opět Radek Roušar ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 25.12.2018

Díl #181202



Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

V ČSN EN 50 110 se objevují proti osobám v naší vyhlášce 50 pouze dvě osoby. Osoba poučená a osoba znalá. Jaký je vývoj a návrh k novému nařízení vlády, které má stávající vyhlášku 50 nahradit?

Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Na vyhlášce padesát se dělá v té poslední fázi od roku 2014 a prošli jsme tím, že jsme se snažili zachovat co nejvíce ze stávající 50, až jsme se začali zamýšlet nad tím, co skutečně současná doba potřebuje.

Potřebujeme osobu poučenou a znalou. Dalo by se i říci, že určitou dobu byla v návrzích opravdu byla struktura pouze taková, že budeme znát osobu poučenou a znalou a také revizního technika. Všechno ostatní jsou firmy a společnosti jsou schopné upravit vlastními předpisy. Dostali jsme ale zpětnou vazbu, že by to byl moc velký zásah do toho, co je zažito a co funguje. V posledním návrhu, tak jak je připraven (Stále jde pouze o návrh!) známe osobu poučenou a znalou, i jakožto vedoucího elektrotechnika a potom revizní technika. S čím máme velký problém a je to nejspíš na samostatné povídání, je otázka projektantů.

V dalším díle Radek Roušar prozradí, proč je nesmysl se domnívat, že čím vyšší mám paragraf, tím víc jsem elektrikář.







TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
V50 Videoseriál o vyhlášce 50/1978 Sb. - , - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.