Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

NP8# Dokud není finální verze zákona, nelze pracovat na finální verzi nové padesátky, ale změny opravdu budou, říká Radek Roušar


Document Actions
NP8# Dokud není finální verze zákona, nelze pracovat na finální verzi nové padesátky, ale změny opravdu budou, říká Radek Roušar
Nyní je prosinec 2018, tedy příští měsíc, v lednu 2019, je to už 40 roků co vstoupila v účinnost vyhláška padesát z roku 1978. A jaký je nyní stav příprav k její změně? Chtělo by to udělat konec dohadům. Lze vůbec říci, že něco z připravovaných změn skutečně bude? Které změny budou možná pro elektrotechniky překvapující a praktickou změnou? Zde nám ho vysvětluje jediný koho lze označit za opravdu dobře informovaného, Radek Roušar, prezident ESČ.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.12.2018
reklama
Díl #191207




Textový přepis mluveného slova rozhovoru ...

Nyní je prosinec 2018, tedy příští měsíc, v lednu 2019, je to už 40 roků co vstoupila v účinnost vyhláška padesá z roku 1978. A jaký je nyní stav příprav k její změně? Zde nám ho vysvětluje jediný koho lze označit za opravdu dobře informovaného, Radek Roušar, prezident ESČ.
Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Mám-li popsat stav legislativy, musím začít zákonem, protože ten je prvopočátkem všeho. V září (2018) byla přijata ta finální verze zákona na MPSV a byla dána do mezi rezortu. Mezi rezort znamená to, že v podstatě k připomínkám bylo dáno dalším ministerstvům, ale například hospodářské komoře, například odborům nebo svazu průmyslu a dopravy a tak dále. Tento mezi rezort proběhl v říjnu, v listopadu a prosinci se vypořádávají připomínky, které byly. Začátkem ledna, února by měl jít takto vypořádaný zákon k vládě a ve chvíli, kdy projde vládou půjde do sněmovny.

V této fázi začnou být důležité nařízení vlády. Protože dokud není finální verze zákona, tak vlastně se velmi těžko dá pracovat na té finální podobě nařízení vlády. Nařízení vlády tedy přijdou na finalizaci například někdy v únoru, březnu, dubnu příštího roku. Pokud celý legislativní proces proběhne tak jak má, tak je vize toho, že by zákon i všech pět nařízení vlády mělo platit o 1.1.2020. Nic méně toto je termín velmi ambiciózní. Pokud nastane jakýkoliv legislativní problém, dá se očekávat oddálení o půl roku až o rok.

Chtělo by to udělat konec dohadům. Jaký je nyní nejpravděpodobnější stav nového předpisu?
Radek Roušar, prezident ESČ (Elektrotechnický svaz český)
Vyhláška padesát od toho roku 2014 prochází nějakým vývojem. Od stádia toho, že se co nejvíc budeme podobat současný vyhlášce padesát skrz to, že naopak uděláme nejjednodušší normu, která prostě bude říkat, že jsou tady dva základní stupně. Prostě ten vývoj hodně překotný, ale v poslední době se ustálil na tom, že v podstatě, co se týká stupňů budeme tu mít s největší pravděpodobností, pokud bude legislativní proces dokončen osobu poučenou, osobu znalou, tedy elektrotechnika a vedoucího elektrotechnika.  To znamená osobu, která nějakým způsobem řídí elektrotechniky a budeme tu mít revizního technika.

Co je velkým problémem je otázka projektantů. V rámci celého jednání o vyhlášce padesát se otázka projektantů táhne jako dlouhá nit, kdy v podstatě ze strany státu, a hlavně dozorových orgánů je vedena myšlenka, že by v novém nařízení vlády o odborné způsobilosti v elektrotechnice projektanti neměli být vůbec řešeni, protože tento legislativní pilíř se má zabývat tím, co se děje na pracovišti. A projektanti na samotném pracovišti nepracují. To znamená, oni na tom pracovišti ani nejsou kontrolováni z hlediska bezpečnosti práce, a tudíž by to měl ošetřit úplně jiný pilíř předpisu úplně někde jinde.

To znamená MPSV primárně tuto kvalifikaci nechce, ale na druhou stranu máme příslib, že pokud se MPSV nepovede zajistit, že si tuto kvalifikaci pilíře vezme buďto MPO nebo MPMR, kam by také tato kvalifikace mohla patřit, takže bude dodatečně do toho nového nařízení vlády rovněž začleněna. Ale v tuto chvíli tam není a já sám za sebe říkám, že dělám vše pro to, aby projektanti nezůstali ve vzduchu. Aby prostě byli nějakým způsobem upraveni, protože na rozdíl od jiných odvětví u nás je důležité, abychom měli i projektanty, kteří nejsou začleněni ve ČKAITu, protože máme spoustu věcí, které se netýkají jenom stavebního řízení, ale týkají se i dalších věcí a jsou pro nás nezbytný.

Lze vůbec říci, že něco z připravovaných změn skutečně bude? 
Samozřejmě to nařízení vlády a odborné způsobilosti ještě může projít řadou změn. Nicméně co je téměř jisté od osoby znalé výše budou zkoušky prováděné u komise, kterou povede revizní technik. Jediná výjimka bude pro provozovatele distribučních soustav, kteří mohou v rámci své vlastní legislativy si stanovit, že komisi může vést i někdo jiný než revizní technik.

Pro běžný sektor elektrotechniků bude platit, že osobu znalou neboli elektrotechnika i vedoucího elektrotechnika bude v komisi vždy přezkušovat revizní technik jako předseda komise, který povede zkoušku a bude za ní odpovídat. Co je dále zcela jistého nebo co se dá očekávat, že se už nezmění je, že v podstatě vznikne registr revizních techniků, který bude veřejný. Nebude to vyplývat z toho samotného nařízení. Toto je již začleněno do toho zákona a vše nasvědčuje tomu, že na stránkách pověřené organizace, tj. TIČR bude v dohledné době (až vstoupí zákon v platnost) možnost dohledat, zda konkrétní revizní technik má osvědčení, jestli ho má platné, pro jaký rozsah a do kdy ho má platné. 

Které změny budou možná pro elektrotechniky překvapující a praktickou změnou?
Změna, která s největší pravděpodobností rovněž nastane, ale není z mého pohledu změnou, nad kterou je nutno moc jásat je změna v tom, že revizní technici, kteří podnikají, ale nedělají nic jiného než revize tak kromě osvědčení ke své činnosti nebudou potřebovat oprávnění. Oprávnění pro podnikání v dané oblasti. Měl by být pro ně dostačující papír revizního technika tzn. osvědčení. Ale pozor! Bude to platit pouze pro revizní techniky kteří nezaměstnávají další zaměstnance a kteří neprovádí montáže.

Popravdě řečeno nedovedu si představit žádného revizního technika elektro který by občas něco nenamontoval nebo něco občas neopravil. Pokud něco namontuje nebo opraví bude muset stejně žádat o oprávnění na „montáž, opravy a zkoušky“. Nicméně toto je změna, která je přenesena především pro ostatní VTZ, protože tam revizní technici vykonávají pouze tu činnost revizního technika a je to pro ně úspora. V současné legislativě platí, že pokud máme návrh nového zákona nebo nařízení vlády mělo by tam být vždy vypíchnuto nějaké zmenšení byrokracie.

Tak toto je zmenšení byrokracie v naší oblasti.


Nevím proč, ale stále cítím, že se motáme ve spleti administrativních smyček našeho zákonodárství. Ale protože mám opravdu ověřeno, že se na realizaci nového nařízení podílí mnoho renomovaných osobností, věřím, že se změny dočkáme.
V příštím vstupu budeme hovořit o tom proč se vše vleče tak dlouho. Je zcela jasné, že nezasvěcený člověk si musí myslet ledacos.
 



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933