Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rychlá instalace WINSTA? Proč rychlá? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.03.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rychlá instalace WINSTA? Proč rychlá?


Jak známe ve výpočetní technice systém Plug and Play, tak v podobném duchu nazývá Wago svůj nový systém konektorů pro el. obvody.
Blazek, ze dne: 8.03.2002

Příběh:
V kanceláři přibyl nový zaměstnanec, nový stůl, nové PC.... Rozvody v místnosti provedení Hohlraumboden (zdvojená podlaha). Sekretářka volá telefonem do elektromontážní firmy, která se stará o údržbu a revize. Objednává připojení pracoviště. Pracovník elektromontážní firmy potvrzuje objednávku s konstatováním, že za necelou hodinu se objeví kolega. Kolega se opravdu objevuje za čtyřicet minut.

Na bráně nechává proti podpisu úhledný balíček. Připojení dalšího pracovního místa si provádí zaměstnanec sám a to bez jakýchkoliv hlubších znalostí o elektroinstalacích. Jednoduše připojuje připravený kabel z balíčku na konektor stejného označení. Zapojit jej nějak jinak, vynechat některé vodiče, nebo si splést zásuvky jednoduše pro nezáměnnost a polarizaci nelze.

Blíže:
"Zasuň a hrej", tak či podobně se dá přeložit systém označený Plug and Play. U počítače to znamená, že nový hardware mechanicky připojíte a bez hlubších znalostí vnitřních zapojení se připojované zařízení rozjede a slouží uživateli k úplné spokojenosti. Tak nějak, by to mělo být ve výpočetní technice.

Společnost Wago v případě své novinky WINSTA má podstatně jednodušší pozici. Jednodušší proto, že systém slouží pouze pro rozvod sítě TN-S. Důmyslně vytvořenými konektory spojíte, přepojíte různé obvody.

Proč se tento systém přirovnává k Plug and Play?
Protože prakticky kdokoliv, opět bez hlubších znalostí o elektroinstalaci rychle a hlavně bezpečně připojí žádaný obvod. Tedy nemusí přemýšlet, "který drát ano, který drát kam". O technickém provedení laických spojů nemluvě.

Proč Wago?
Možná někdo namítne, že systém pohyblivých přívodů, zásuvek a vidlic není nic nového. Proč tedy zrovna Wago? Wago jako autor světově známých bezšroubových svorek poskytuje tomuto systému své know-how. Kontakty konektorů jsou bezšroubové, tedy vhodné pro pevné i laněné vodiče. U pevných vodičů navíc stačí pouhé zasunutí do svorky. Tedy jednou rukou! Příprava propojovacích kabelů je tedy rychlá.

Provedení:
Konektory jsou v krytí IP 20 a IP 30, takže i osoba "neznalá" může bezpečně manipulovat. Jsou polarizované se zřetelným označením L,N,PE. Konektory mají i měřící otvory pro hroty měřícího přístroje.

Příslušenství:
Pro případy potřeby například rozbočit obvod na dva, je k dispozici příslušný díl. O tom, že autor systému myslel opravdu na mnohé, nás přesvědčuje i možností rozfázování (např. světelných zářivkových obvodů).

Pokud je potřeba udělat více odbočení v místě, použije se distribuční díl, který může dle potřeby obsahovat jistící prvek (jistič).

Technická data:
Zatížení: až 30A
Průřezy: 1,5mm2; 2,5mm2; 4mm2

Schválení pro náš trh:
PECA

Další použití:
Rychlé zapojení (přenosných) spotřebičů, jako svítidla, hudební přístroje, pokladny, různé stroje na společenských nebo veřejných akcích.....

Miroslav Minařík

Pokud Vás zajímá více... ...objednejte si níže informace zdarma!

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.