Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Nový ISV instalační rozvaděč od společnosti Rittal


Document Actions
Nový ISV instalační rozvaděč od společnosti Rittal
Instalační rozvaděče jsou centrálními prvky elektrické infrastruktury v budovách, výpočetních střediscích a průmyslových zařízeních. Na veletrhu v Hannoveru 2012 představila společnost Rittal svůj nový instalační rozvaděč ISV, který je možné použít jako samostatně stojící i jako nástěnný. Instalační rozvaděč ISV patří do stavebnicového systému Ri4Power ...
Komerční sdělení, ze dne: 13.08.2012

 

Efektivní technika rozvodu proudu s vysokým krytím IP
Instalační rozvaděče jsou centrálními prvky elektrické infrastruktury v budovách, výpočetních střediscích a průmyslových zařízeních. Jsou z nich napájeny spotřebiče v oblasti nízkého napětí. Jak dnes vypadá efektivní montážní řešení, představuje společnost Rittal se svým novým systémem instalačních rozvaděčů ISV ze své stavebnice Ri4Power.
Díky svému vysokému krytí je tato novinka vhodná do prostřední s vysokým zatížením.

Instalační rozvaděče jsou dle typu spotřebiče individuálně vystrojovány různými ochrannými prvky, jako například jističe. Pro systém příslušenství těchto rozvaděčů to znamená, že musí být konstrukčně navržen tak, aby umožňoval instalaci všech možných typů přístrojů, a to i s ohledem na různé výrobce. Přitom všem je zde navíc ještě požadavek na jednoduchost, efektivitu a rychlost montáže.

V průmyslovém prostředí navíc často vzniká potřeba vysokého krytí a odolnosti proti korozi.
S požadavkem na odolnost proti korozi se také setkáváme ve venkovním prostředí popř. v oblasti průmyslových procesů.

Na veletrhu v Hannoveru 2012 představila společnost Rittal svůj nový instalační rozvaděč ISV, který je možné použít jako samostatně stojící i jako nástěnný. Tento rozvaděč splňuje všechny výše uvedené požadavky a nabízí zákazníkům řadu dalších výhod.


Obr. 1 Nový instalační rozvaděč Rittal ISV

Efektivní montáž
Nový instalační rozvaděč ISV patří do stavebnicového systému Ri4Power a jeho základem jsou standardní rozvaděčová skříň TS8 a nástěnná skříňka AE. Aby bylo možné do rozvaděče zabudovat potřebné komponenty, má tento systém také speciální příslušenství. Jednotlivé osazované moduly jsou velmi kompaktní, šetřící místo a dají se rychle a jednoduše upevnit na vnitřní nosný rám. K dispozici jsou různé velikosti modulů rozdělené dle výškových jednotek od 150mm a šířkových jednotek od 250mm. Podle aplikace se dají pomocí nových modulů osazovat ochranné a jisticí prvky, svorkovnice, držáky pojistek, NH odpínače a řada dalších aktivních prvků. Hloubkově přestavitelné montážní roviny přizpůsobují přístroje k výřezům v zakrytování a tak odpadají mnohdy nákladné speciální konstrukce.

S novými moduly pro výkonové jističe lze osadit nejnovější přístroje výrobců ABB, Eaton, Schneider Electric a Siemens a to až do 630A.
Každý kryt modulu je vybaven rychlouzávěry, které umožňují během několika sekund osadit či demontovat kryt chránící proti dotyku živých částí.

Nosná konstrukce, na kterou jsou komponenty montovány, je ve srovnání s předchozím typem mnohem lehčí a jednodušší čímž vzniká větší prostor pro osazování dalšího potřebného příslušenství a komponentů především v zadní části rozvaděče.

Další výhodou nového řešení je, že při montáži je možné vyjmout nosný rám s rozvaděčové skříně a díky tomu je následné osazování přístrojů a propojování mnohem pohodlnější ve srovnání s předchozím systémem.


Obr. 2 Snadná montáž všech potřebných prvků v závislosti na typu aplikace.

Větší výběr rozvaděčových skříní s vysokým krytím
Díky novému způsobu objednávání, samostatně se objednávají skříň, nosný rám a přístrojové moduly, může výrobce rozvaděčů mnohem jednodušeji uspokojit požadavky svých zákazníků.

Instalační rozvaděče lze totiž vyrobit se standardních AE nástěnných skříněk s IP krytím až 66 nebo z řadově spojitelných rozvaděčových skříní TS8 s IP krytím 55. Zákazník se může rozhodnout pro skříň z ocelového plechu nebo z ušlechtilé oceli.
Právě varianty skříní z ušlechtilé oceli umožňují použití instalačních rozvaděčů v náročnějším prostředí, jako jsou průmyslové procesy, kde mohou vznikat korozní vlivy nebo také ve venkovním prostředí.


Obr. 3 Variabilita použití - samostatně stojící i nástěnná varianta rozváděčů

Návrh instalačního rozvaděče pomocí software Power Engineering
Návrh a konfigurace Instalačního rozvaděče ISV lze provádět, stejně jako u celého systému Ri4Power, pomocí software Power Engineering, který nyní vychází ve verzi 6.1.

Jde o velmi rychlou a pohodlnou konfiguraci.
Po výběru skříně lze pomocí "Drag and Drop" osazovat jednoduše jednotlivé přístrojové moduly. V případě, že se během osazování modulů ukáže velikost skříně jako nedostatečná, je možné dodatečně zvolit její větší rozměr.

Automatické funkce uvnitř softwaru zrychlují návrh rozvaděče – když jsou osazeny všechny potřebné moduly uvnitř skříně a zbývá nám volná plocha, lze pomocí jednoho kliknutí zaplnit tuto plochu zakrývacími moduly.

Také při samotné montáži je software velmi užitečným nástrojem. Je schopen vygenerovat montážní návod pro konkrétní řešení a při realizaci ukázat kam jaký komponent umístit. Samozřejmostí je výstup v podobě kusovníku objednacích čísel a vnějších a vnitřních pohledů na celkový instalační rozvaděč.

S novým systémem Rittal ISV a software Power Engineering dostávají výrobci rozvaděčů možnost velmi rychle a efektivně plánovat a vyrábět rozvaděče.

Pavel Škoch, Produktový manager Rittal Czech





 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933