Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Novinky v softwarové podpoře pro přístroje a rozváděče nn od společnosti ABB


Document Actions
Novinky v softwarové podpoře pro přístroje a rozváděče nn od společnosti ABB
V roce 2012 přináší společnost ABB, oddělení prodeje přístrojů a rozvaděčů nízkého napětí, další zlepšení v softwarové podpoře prodeje svých produktů. Díky nim mají naši zákazníci jednodušší práci s nízkonapěťovými produkty společnosti ABB, ať již ve fázi zpracování projektové dokumentace a v konstrukčních činnostech, tak při jejich objednávání.
Komerční sdělení, ze dne: 26.09.2012


Program pro návrh a výpočet elektrických instalací D.O.C. 2.0
ABB SACE, tradiční výrobce nízkonapěťových jističů, nabízí již od konce 80. let minulého století  projektantům a technickým pracovníkům, zabývajícím se návrhem a aplikacemi elektrických instalací, řadu pomůcek pro usnadnění jejich práce. Nejvýznamnějším nástrojem je bezesporu výpočtový program s označením D.O.C. (Design Optimisation on Computer). ABB SACE nyní přichází s nejnovější verzí tohoto programu s označením D.O.C. 2.0. Jedná se o velice výkonný nástroj a jeho podrobný popis by vydal na několik desítek stran. Proto v tomto článku zmíníme jen základní informace o tomto  prostředku a zároveň zdůrazníme, v čem spočívají novinky v porovnání s předešlými verzemi.

Zcela zásadní je rozšíření programu o aktivní prvky na straně vysokého napětí. Program nyní pracuje s databází ABB VN spínacích a jisticích prvků, motorů a kabelů. Zahrnuje již v sobě systémové propojení na elektronický katalog C.A.T., v němž lze dokonfigurovat NN přístroje, a také modul tvorby  jednoliniového schématu v návaznosti na návrh a konstrukci rozvaděčových skříní, přičemž nabízí možnost tvorby projektové dokumentace nn rozvaděčových systémů za využití výrobkových řad ABB IS2 a ArTU.

V několika bodech můžeme shrnout, co program D.O.C. 2.0 uživatelům standardně nabízí:

  • Navrhování jednoliniových schémat s neomezeným počtem uzlů.
  • Výpočet parametrů nízkonapěťových i vysokonapěťových sítí od nejjednoduššího zapojení až po kruhové a mřížové sítě.
  • Výpočet proudů jednotlivých zátěží (spotřebičů) a jednotlivé úbytky napětí při pracovních podmínkách.
  • Návrh velikosti a typu distribučního transformátoru, generátoru, popřípadě UPS zdroje.
  • Výpočet zkratových proudů v každém bodě instalace.
  • Automatický výběr spínacích a jisticích prvků s možností ovlivnění výběru.
  • Koordinace jisticích prvků s možností volby selektivního nebo záložního řazení prvků.
  • Zobrazení časoproudových, energetických a omezujících charakteristik jisticích prvků.
  • Výpočet oteplení rozvaděčových skříní.
  • Návrh koordinovaných motorových vývodů, světelných spotřebičů či korekce účiníku.
  • Návrh distribučních rozvodnicových systémů.
  • Tvorba kompletní projektové dokumentace včetně exportu do DWG a DXF.

Program D.O.C. 2.0 je lokalizován do českého jazyka a po registraci je možno jej bezplatně stáhnout z Internetu. Po instalaci programu získává uživatel též možnost automatického obnovování verze programu přes Internet. Tím má uživatel zajištěno, že v každém okamžiku pracuje s nejaktuálnější verzí programu. Další užitečnou pomůckou je program Interative trip units Demo software. Jedná se o program, který na běžném PC simuluje elektronické ochranné spouště nízkonapěťových jističů řad TMAX T4 – T8, TMAX XT2 – XT4 a jističů řady EMAX. Poslední verze tohoto programu již nabízí i SW model jednotek automatického záskoku ATS021 a ATS022.


Simulace nastavení ochranné spouště

Tato aplikace nabízí uživateli po zvolení typu ochranné spouště, popřípadě jednotky automatického záskoku, několik možností simulace. Nejjednodušší z těchto možností je zobrazení a popis nastavovacích a zobrazovacích prvků. Po zvolení této možnosti se zobrazí příslušný čelní, případně i boční a zadní panel a pohybem kurzoru se zobrazuje popis jednotlivých prvků.


Komplexní simulace provozu jednotlivých ochran ochranné spouště jističe

Další možností je simulace nastavení ochranné spouště. V tomto případě se program chová podobně jako u předchozí volby, avšak nastavovací prvky jsou „aktivní“. Pomocí této volby je možno simulovat nastavení přístroje. Na obrazovce se zároveň objeví tabulka nastavených hodnot a také jednoduchá charakteristika, která ukazuje, v jaké oblasti je prováděno nastavení. Výsledné nastavení je možno vytisknout a použít jako přílohu nastavovacího předpisu. Jako další lze zvolit simulování signalizací, kterými ochranné spouště komunikují s uživatelem. V tomto případě se zobrazí všechny signalizační prvky a uživatel má možnost nasimulovat z nabídky veškeré možnosti signalizace, které daná ochranná spoušť nabízí.

Poslední z možností programu je komplexní simulace provozu jednotlivých ochran ochranné spouště jističe. V tomto případě lze podle volby uživatele zobrazit chování zvolených ochran přístroje v závislosti na velikosti procházejícího proudu.

Výhodou spuštění z Internetu je fakt, že vždy budete pracovat s poslední aktualizací programu. Program je možné spustit též lokálně z DVD, na kterém jsou uloženy veškeré technické dokumenty a podpůrné prostředky týkající se výkonových jističů. Na oba výše uvedené podpůrné prostředky zajišťuje ABB v České republice bezplatné zaškolení, které probíhá ve specializované učebně v Brně.

Software pro návrh rozvodnic a rozvaděčů PDC
Panel Design Configurator, zkráceně PDC, je program určený pro navrhování nízkonapěťových distribučních rozvaděčů ze sortimentu ABB. S jeho pomocí lze snadno navrhnout rozvaděče od malých domovních rozvodnic řady UK500 nebo A300 počínaje přes distribuční rozvodnice typu AT a U, nástěnné skříně, samostatné skříně až po řadové skříně systému TriLine-R. Program je určen projektantům, konstruktérům, rozpočtářům, nabídkářům a pracovníkům v technické přípravě výroby rozvaděčů. Součástí programu nejsou jen mechanické prvky rozvaděčů, ale i databáze přístrojů ABB, kterou lze uživatelsky rozšířit o vlastní prvky a přístroje. Pro projekty a návrhy, ve kterých nemají být uvedeny přístroje od konkrétního výrobce, nabízí program makety přístrojů. V grafickém režimu jsou pak tyto přístroje rovněž malovány bez uvedení konkrétního typu nebo výrobce, ale program pro ně počítá s potřebným prostorem.

Program nabízí dva pracovní režimy:

• grafický režim, ve kterém lze vytvořit čelní pohled na rozvaděč s rozmístěním jednotlivých prvků a přístrojů. Zde je možné volit pohledy na různé vrstvy rozvaděče, například na vrstvu dveří, krycích masek, přístrojů, přípojnic, montážních profilů. Výsledný grafický návrh lze vytisknout nebo exportovat do formátu DXF pro případné použití v jiných systémech nebo dokumentech.

režim rozpisky, ve kterém vzniká seznam použitých prvků. Seznam může být zcela bez cen, v ceníkových cenách nebo s definovanou slevou. Také výslednou rozpisku je možné exportovat do mnoha formátů pro výměnu dat mezi různými systémy.

Oba režimy jsou vzájemně provázány, to znamená, že změny provedené v jednom režimu jsou promítnuty i do režimu druhého. Program je poskytován zdarma, je však nutná registrace. Po registraci je zájemcům poskytnut instalační kód a instalační soubory a následně jsou zasílány informace o nových verzích a aktualizacích. V případě zájmu může být instalace se základním zaškolením provedena pracovníky ABB. V průběhu léta 2012 bude zahájena distribuce české verze PDCCZ 3.5.

Popis všech vlastností a možností programu je tématem přesahujícím rozsah tohoto přehledu o softwarových nástrojích ABB pro elektrotechniku. Pro ilustraci nejčastěji využívané možnosti programu PDC je na obrázcích znázorněn návrh distribučního rozvaděče s moduly CombiLine-M. S jejich pomocí lze rozvaděčové skříně jednoduchým způsobem vybavit součástmi pro montáž přístrojů, a vyrobit tak velmi estetické a bezpečné distribuční rozvaděče do 850A. Rozváděče s těmito moduly mají po otevření předních dveří krytí IP 20, kde veškeré přístroje a zařízení jsou schovány za plastovými odnímatelnými a plombovatelnými kryty. Na základě použitých přístrojů jsou vybrány příslušné moduly CombiLine-M, které jsou následně vloženy do vhodné skříně.


Aplikace pro chytré telefony a tablety
ABB připravilo také několik jednoduchých aplikací pro chytré telefony či tablety. Ty vám pomohou s výběrem některých z našich výrobků. Například v aplikaci S 200 Wizard si můžete nechat poradit s výběrem modulárních jističů řady S 200, a to jak v rezidenčních, průmyslových, tak i v komerčních budovách. V několika krocích získáte správné objednací číslo, technické informace či odkaz na technickou dokumentaci. Výsledek si pak můžete nechat zaslat třeba e-mailem.

Dále můžete využít aplikaci E 90 Wizard pro vytipování správného pojistkového odpojovače řady E 90 či samotných pojistek E 9F nebo OVR Wizard pro pomoc při výběru svodičů přepětí řady OVR. Při výběru kombinace jistič–chránič vám cestu usnadní aplikace DS Wizard, která umí vybrat správný výrobek z řady DS201 a DS202C.

Pro návrh proudových měřicích transformátorů vyzkoušejte aplikaci CT Wizard. Pokud naopak potřebujete vybrat modulární zvonkové či napájecí transformátory nebo oddělovací transformátory pro lékařské prostředí, nainstalujte si aplikaci T Wizard. Ten, kdo kreslí v aplikacích CAD, jistě ocení možnost získat výkres výrobku v jednom z 80 možných formátů 2D či 3D výkresů z databáze CADENAS, a to velmi snadno pomocí aplikace CAD Models. Databáze uvedených výrobků se stále rozrůstá a najdete zde výrobky nejen ABB, ale i celé řady dalších společností. V neposlední řadě si můžete nechat spočítat proudovou zatížitelnost kabelů pomocí aplikace Slide Rules. Proudovou zatížitelnost program počítá podle metody instalace (A1 až G), průměru kabelů a okolní teploty.

Podrobnější informace získáte na našich webových stránkách. Aplikace jsou prozatím v anglickém jazyce a lze si je stáhnout z AppStore (iPad, iPhone), některé také z Google Play (Android).

Ing. Ivan Kácal, Ing. Petr König, Ing. Jiří Mynář
ABB s.r.o., Heršpická 13, 619 00 Brno


Článek vyšel také v časopise Elektroinstalatér 4/2012

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ABB s.r.o, ELSYNN
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933