Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Novinky u skříní Rittal TS 8: Chytré nápady pro rychlejší montáž


Document Actions
Novinky u skříní Rittal TS 8: Chytré nápady pro rychlejší montáž
Úpravami u celosvětově úspěšného systému řadových skříní TS 8, Rittal výrazně zvýšil rychlost montáže. Díky sérii chytrých inovací s cílem urychlit montáž doplňků ušetří nyní výrobci rozvaděčů velké množství času a peněz. Novinky zahrnují nové pomůcky pro polohování, pro montáž jednou osobou, upevňování bez použití nářadí a nové montážní prostory.
Komerční sdělení, ze dne: 28.01.2013


Potenciál pro zlepšení rozvaděčů stále ještě není vyčerpán. Zvlášť, když jde o vnitřní instalaci, Rittal nabízí svým zákazníkům nové inteligentní montážní řešení, která umožňují velkou úsporu času a nákladů při výrobě rozvaděčů. Nedávno výrobce optimalizoval efektivitu montáže svých řadových skříní TS 8 – a tím i nového systému kompaktních rozvaděčů SE 8 – vytvořením velkého počtu praktických inovací.

Svislé profily skříní TS 8 mají nyní speciální děrné vzory ve vzdálenostech 100mm, které umožňují snadno a rychle umístit instalovaná zařízení. Pro odměření správné výšky instalace zařízení tedy již není nutné používat metr. Navíc nový systém děrování může být použit pro upevňování samořeznými šrouby M8 bez nutnosti vrtání.


Systém řadových skříní TS 8

Novinkou je rovněž pohodlná instalace montážní desky pouze jednou osobou. Nově vytvořený způsob aretace zajišťuje bezpečné zajištění montážní desky ihned po jejím umístění do skříně. To znamená, že osoba provádějící instalaci má nyní obě ruce volné, aby mohla provést její zajištění jedním šroubem. Toto nově vytvořené upevňovací pero držáku montážní desky zajišťuje její rychlé a bezpečné upevnění bez použití nářadí – totéž platí i pro ještě rychlejší změnu polohy montážní desky.

Další vlastnosti se vztahují k uzemnění: například uzemňovací šrouby se nově vkládají do montážní desky zepředu a pak se přišroubují.

Nový systém děrovaného rastru v rámu dveří skříní TS 8 umožňuje instalaci vyzkoušeného a testovaného systému příslušenství uvnitř rozvaděče. Kromě usnadnění montáže toto řešení zmenšuje nároky na prostor. Dveře se stávají plnohodnotnou montážní plochou. Toto otevírá novou dimenzi úspor ve vnitřní instalaci.

Další novinkou je rovněž automatické vyrovnávání potenciálu plochých dílů s rámem skříně. Během montáže se montážní úchyty opatřené hroty vtlačí do povrchové vrstvy panelu, čímž vytvoří vodivé spojení. Tento způsob montáže přináší výhody ve zkrácení času instalace a také v jistotě, že vyrovnání potenciálu bude vždy dosaženo. Nákup a instalace uzemňovacích vodičů tedy již v řadě případů nejsou zapotřebí.


Podstavce Flex Block

Úspora času při montáži a získání nových funkčních prostor se dotýkají rovněž i podstavců rozvaděčů. Těmto dílům rozvaděčových skříní je povětšinou věnována menší pozornost a přitom mohou mít víc než jen nosnou funkci. Je to rovněž funkční prostor použitelný pro řadu instalací jako např. pro upevnění kabelů, transportních koleček či dalších komponent.

Nové řešení podstavců v podobě systému FLEX-BLOCK přináší zejména výhodu v rychlé montáži bez nutnosti použití jakéhokoliv nářadí. Vše se prostě sestaví jednoduchým zaklapnutím. Navíc se nemusí použít pouze jako podstavec, ale lze jej umísti i na střechu rozvaděčových skříní, což zdokonaluje uspořádání kabelů a řešení klimatizace. Systém existuje v uzavřené variantě i ve variantě s ventilačními otvory.

Montáž tohoto systému podstavců se obvykle provádí zvenku nebo zevnitř. Bočnice se nešroubují, ale jednoduše se zaklapnou. I přesto, že rohové moduly systému Flex-Block jsou vyrobeny z plastu, poskytují vlastnosti doposud běžných podstavců z ocelového plechu, avšak s výhodou rychlosti montáže. Tyto moduly mají navíc otvory pro adaptérová pouzdra k upevnění nivelačních noh a dvojitých koleček. Na spodní straně je umístěn další otvor, který kdykoliv umožňuje upevnění rozvaděčové skříně na podlaze.

Rovněž propojení skříní do řady je mnohem snazší. Místo dosavadních dílů pro řadové spojení podstavců se šrouby M8, s jejichž pomocí byly podstavce spojeny, se používají speciální spony pro řadové propojení. Spony spojují rohové díly Flex-Block. Tyto prvky pro řadové propojení z polyamidu zesíleného skleněnými vlákny lze rovněž zasunout zezadu do rohových modulů bez použití nářadí, takže umožňují stabilní propojení více rozvaděčových skříní.

Společnost Rittal přináší svým zákazníkům stále něco nového. Jako inovátor v oblasti rozvaděčů má registrováno více jak 1.500 patentů a stále nové přibývají. Promyšlený koncept Rittal – The System poskytuje řešení v oblasti rozvaděčů, rozvodů proudu, chlazení a IT infrastruktury, včetně softwaru a služeb, napříč všemi sektory průmyslu. Celosvětovou dostupnost nabízených produktů a řešení zajišťuje více jak 10.000 zaměstnanců, 11 výrobních závodů a 64 dceřiných společností.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933