Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nová opatření v ČSN EN 62305-4 ed.2 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 7.02.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nová opatření v ČSN EN 62305-4 ed.2


Nová opatření v ČSN EN 62305-4 ed.2
Do úvodu kapitoly byla vložena následující věta: "Návrh SPM by měl být prováděn odborníky zabývajícími se bleskem a ochranou proti přepětí, kteří mají rozsáhlé znalosti v EMC a praxi s instalacemi". Tímto upozorněním mělo být zřejmě zdůrazněno, aby nedocházelo k podceňování navrhování ochrany a nebylo toto navrhování bráno na tzv. lehkou váhu. Dále v této úvodní kapitole přibyly informace o SPM, která by se měla ...
Jiří Sluka, Vladimír Macháček, ze dne: 7.02.2013



Do úvodu kapitoly byla vložena následující věta: "Návrh SPM by měl být prováděn odborníky zabývajícími se bleskem a ochranou proti přepětí, kteří mají rozsáhlé znalosti v EMC a praxi s instalacemi". Tímto upozorněním mělo být zřejmě zdůrazněno, aby nedocházelo k podceňování navrhování ochrany a nebylo toto navrhování bráno na tzv. lehkou váhu.

Dále v této úvodní kapitole přibyly informace o SPM, která by se měla skládat z prostorových stínicích štítů a/nebo stíněných vedení, v kombinaci se stíněnými kryty zařízení. Pro ochranu zařízení před účinky přivedených a indukovaných přepětí přes připojené elektroinstalace, by měly SPM používat koordinované systémy SPD. Obecně platí, že zařízení musí splňovat příslušné výrobkové normy EMC. SPM složené z koordinovaného systému SPD je obvykle považováno za dostatečné pro ochranu zařízení před účinky LEMP.

Kapitola č. 5 "Uzemnění a pospojování"

V tabulce 1 "Minimální průřezy pro součásti pospojování" došlo k malým úpravám průřezů pro některé materiály pospojování.


 
Pro větší náhled kliknout!

Došlo vlastně k úpravě průřezů ve smyslu přizpůsobení na běžné vyráběné řady, např. ze 14 na 16mm2 z 22mm2 na 25mm2 apod.

Kapitola č. 8 "Oddělovací rozhraní"
Do normy byla nově vložena kapitola 8 "Oddělovací rozhraní". Definice oddělovacího rozhraní je uvedena již v ČSN EN 62305-1 ed.2. Oddělovací rozhraní mohou být použita ke snížení účinků LEMP. Ochrany těchto rozhraní proti přepětím se dá dosáhnout použitím SPD. Výdržná hladina izolačních rozhraní a ochranná napěťová hladina SPD UP by měla být zvolena podle IEC 60664-1. Rozsah této části normy se zabývá pouze ochranou zařízení v rámci budov a ne ochranou připojených objektů, pro které může oddělovací transformátor poskytnout nějaký užitek.

Kapitola č. 9.2 "Plán managementu SPM"

V souladu s LPL, která je definovaná v IEC 62305-1 a přijatých ochranných opatřeních, musí být provedeny následující kroky:

Nově přibyl bod pro "Vhodná oddělovací rozhraní".

Kapitola č. 9.3.2.3 "Měření"
Jedná se podkapitolu v rámci kapitoly "Revize SPM". Měření elektrického propojení by mělo být provedeno pro ty části systému, které nelze vizuálně zkontrolovat. V poznámce se uvádí, že pokud SPD nemá vizuální indikátor (terčík-vlaječku), měření se provádějí v souladu s pokyny výrobce, aby se potvrdil provozní stav. Měření SPD třídy T2, již umožňují některé moderní revizní přístroje.

Příloha A.3.1 "Prostorové stínění, trasy vedení a stínění vedení -  Všeobecně"
Nově přibyla tabulka A.1 – "Parametry týkající se příčiny poškození a zařízení". Tyto informace byly uvedeny i v původním vydání normy, ale formou textu. Informace v tabulce mají podrobnější charakter.


Pro větší náhled kliknout!


Příloha C "Výběr a instalace koordinovaného SPD systému"
V této kapitole došlo k určitým úpravám, které však v systému koordinace SPS nemění nic zásadním způsobem.

Příloha D "Faktory, které je třeba zvážit při výběru SPD"

Jedná se o novou  kapitolu, ve které se uvádí zkušební hodnoty proudů použitých při zkouškách třídy I a třídy II. Příloha obsahuje také příklad zkušebního zapojení pro zkoušky SPD třídy I, třídy II a třídy III,  příklad různých příčin poškození stavby a šíření bleskového proudu do distribuční soustavy, příklad vyváženého rozdělení proudu.
 

Článek je ukázkou sborníku L.P.Elektro č. 54

Pro členy Benefit klubu LPE je k dispozici celé znění sborníku.
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.