Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nouzové osvětlení a pravidla na stavbách (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 28.03.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nouzové osvětlení a pravidla na stavbách


Nouzové osvětlení a pravidla na stavbách
Kdo může podle §160 stavebního zákona provádět stavbu? Víte o zom, že některé normy jsou zezávaznny ustanovením §349 zákona č.262/2006 Sb.? Která evropská norma podrobně stanovuje požadavky na osvětlení únikových cest a bezpečnostních značek při výpadku normálního napájení? Norma stanoví denní zkoušky činnosti centrálního napájení, zda řádně funguje (vizuální kontrola indikátorů napájení), jednou za ...
František Kosmák, ze dne: 28.03.2012


Provádění staveb
Provádět stavbu může jako zhotovitel podle §160 stavebního zákona jen stavební podnikatel, který při její realizaci zabezpečí odborné vedení provádění stavby stavbyvedoucím a zabezpečí, aby práce na stavbě, k jejichž provádění je předepsáno zvláštní oprávnění, vykonávaly jen osoby, které jsou držiteli takového oprávnění (mimo staveb prováděných svépomocí se stavebním dozorem).

Zhotovitel stavby je povinen provádět stavbu v souladu s rozhodnutím nebo jiným opatřením stavebního úřadu a s ověřenou projektovou dokumentací a dodržet obecné požadavky na výstavbu, popřípadě jiné technické předpisy (technický předpis je právní předpis, např. Nařízení vlády, kterým se provádí zákon č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky) a technické normy. Technické normy jsou sice obecně nezávazné, ale v tomto případě jsou "zezávazněny" Stavebním zákonem.

Obdobně jsou technické normy "zezávazněny" ustanovením §349 zákona č.262/2006 Sb. Zákoník práce (ZP), který v Hlavě XVII vysvětluje některé pojmy. ZP v §102 stanoví povinnosti zaměstnavatele při prevenci rizik. Odst. 2 §102 stanoví: prevencí rizik se rozumí všechna opatření vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a z opatření zaměstnavatele, která mají za cíl předcházet rizikům, odstraňovat je nebo minimalizovat působení neodstranitelných rizik; dále též §103 (povinnosti zaměstnavatele) a §106 (povinnosti zaměstnance) ZP. 

Výklad pojmů v §349  Zákoníku práce:
Právní a ostatní předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci jsou předpisy na ochranu života a zdraví, předpisy hygienické a protiepidemické, technické předpisy, technické dokumenty a technické normy, stavební přepisy, dopravní předpisy, předpisy o požární ochraně a přepisy o zacházení s hořlavinami, výbušninami, zbraněmi, radioaktivními látkami, chemickými látkami a chemickými přípravky a jinými látkami škodlivými zdraví, pokud upravují otázky týkající se ochrany života a zdraví.

Při montáži nouzového osvětlení je nezbytné postupovat v souladu se Stavebním zákonem a celou montáž provádět podle platných technických norem.Pro kladení kabelů
a vodičů je to ČSN 33 20000-5-52:1998-03 + změna Z1:2001-04, Elektrotechnické předpisy Elektrická zařízení – Část 5: Výběr a stavba vedení a další souvisící České technické normy.

ČSN EN 5017: 02-2005 + Opr. 1: 2006 Systémy nouzového únikového osvětlení
Tato evropská norma podrobně stanovuje požadavky na osvětlení únikových cest a bezpečnostních značek při výpadku normálního napájení. Tato norma se vztahuje na zajištění elektrického nouzového osvětlení na všech pracovištích a prostorech přístupných veřejnosti.

Tato evropská norma se nevztahuje na soukromé prostory domácností, ale její požadavky je možno uplatnit i na společné únikové cesty vícepodlažních obytných budov.

Tuto evropskou normu je možno použít i pro náhradní osvětlení používané jako nouzové osvětlení.

Norma uvádí definice (obdobné definicím v ČSN EN 1838: 2000). Stanovuje povinnost zřizovat nouzové osvětlení ve výtazích pro automobily, kterými mohou být dopravovány i osoby.Napájení nouzového osvětlení musí být chráněné před požárem.

Pro provedení požadovaných ročních prohlídek a pravidelných testů by měla osoba odpovědná za příslušné prostory obdržet doklad o provedených zkouškách.

Osoba jmenovaná provozovatelem nebo vlastníkem prostor (provozní nebo obytné), je povinna vést Provozní deník o nouzovém osvětlení. Ten musí být přístupný ke kontrole kterékoliv oprávněné osobě(čl. 6.3 této normy).

V části 7 – Údržba a zkoušky
Norma stanoví denní zkoušky činnosti centrálního napájení, zda řádně funguje (vizuální kontrola indikátorů napájení), jednou za měsíc rozsvítit v nouzovém provozu každé svítidlo a každou značku východu s vnitřním osvětlením z jejich baterie tím, že se simuluje výpadek normálního osvětlení po dobu dostatečnou ke zjištění, zda každý zdroj svítí (doba pro simulaci výpadku by měla být dostatečná pro zkoušku svítidla a přitom by měla minimalizovat poškození součásti systémů, např. světelných zdrojů) a zda jsou svítidla a značky čisté a zda řádně fungují.

Na závěr zkoušky by mělo být znovu zapnuto napájení normálního osvětlení a měly by být zkontrolovány veškeré indikační signálky nebo indikační přístroje, zda ukazují, že normální napájení bylo znovu obnoveno.

U centrálních bateriových systémů se musí navíc zkontrolovat správná činnost monitorovacího systému.

Pro zdrojová soustrojí poháněná pístovými spalovacími motory platí soubory ČSN EN 12601, ČSN ISO 8528 (ISO 8528-12 Nouzové napájecí zdroje pro zabezpečovací systémy a Britská BS 7698:1998-12) a ČSN EN 60034-22.

Jednou za rok

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.