Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Když normu nevytvoříme sami, musíme ji převzít!


Document Actions
Článek
(13.) Jak je to s tvorbou norem v Česku? Víte kdo může podat návrh na zpracování normy? Nelíbí se vám některá norma? Co vám brání k prostudování cizích norem? Tyto informace by měl znát každý, který chce normám rozumět.
Lucie Bisová, ze dne: 2.08.2002
reklama

Národní normalizační proces
Národní normalizace hraje důležitou roli v restrukturalizaci národního hospodářství ČR, vytváření tržního prostředí, definování technické úrovně skupin výrobků, podpoře růstu jakosti. Vytváří podmínky pro úspěšné uplatnění českých podniků na světovém, resp. evropském trhu.V současné době se národní technická normalizace orientuje spíše na přejímání evropských a mezinárodních norem, než na jejich vlastní tvorbu. Tvorba norem čistě domácího původu představuje pouze 10% ze všech normalizačních prací. Organizačními formami pro výkon technické práce jsou zpracovatelé (60% tvoří fyzické osoby s oprávněním podnikat, vysoké školy a výzkumné instituce, zbytek podniky – skuteční uživatelé norem) a technické normalizační komise (skupiny odborníků zastupujících zainteresované subjekty, které se budou průběžně zabývat tvorbou norem ve vymezeném oboru, členství v nich je dobrovolné a náklady s ním spojené nese vysílající organizace). Podle ředitele Českého normalizačního institutu Otakara Kunce je národní normalizace v ČR stále ještě příliš národní a málo aktivní.
Odborníci v ČR se málo angažují v pracovních orgánech evropských a mezinárodních normalizačních organizacích a v národních technických normalizačních komisích. Domnívá se, že změna stávajícího stavu vyžaduje nejen změnu chápání postavení a účinků technické normalizace, ale také finanční prostředky investované především do rozšíření aktivní účasti odborníků při tvorbě norem na národní i mezinárodní úrovni.

Tvorba norem

Postup tvorby norem
Návrh na zpracování normy může podat u Českého normalizačního institutu (ČSNI) kdokoliv. Navrhovatel může současně navrhnout zpracovatele, kterým může být sám navrhovatel a popřípadě i způsob financování úkolu. ČSNI ve spolupráci s příslušnou technickou normalizační komisí, pokud je zřízena, návrh posoudí a výsledek, v případě potřeby, projedná s navrhovatelem. Pokud návrh předloží orgán státní správy v oblasti své působnosti, ČSNI s ním návrh projedná vždy, vniknou-li nejasnosti nebo odlišná stanoviska. Je-li výsledek posouzení kladný, ČSNI dohodne zpracovatele úkolu.
Zpracovatelé jsou při tvorbě norem povinni postupovat podle zákona 22/1997 Sb. a respektovat platné metodické pokyny pro normalizaci. Zpracovatel vypracuje návrh normy, který zašle všem účastníkům připomínkového řízení, včetně ČSNI. Po vyřešení všech připomínek a souhlasu s návrhem účastníky připomínkového řízení je konečný návrh postoupen ke schválení ČSNI. ČSNI posoudí, zda návrh byl projednán stanoveným způsobem, zda odpovídá požadavkům zákona č. 22/1997 Sb. a podmínkám dohodnutým ve smlouvě se zpracovatelem. Poté návrh schválí, popřípadě upraví (po formální stránce) nebo vrátí k dopracování nebo zamítne.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933