Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Spojování vodičů (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 8.09.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Spojování vodičů


spoje6.jpg
Jak musí být provedeny spoje? Jaké druhy spojů známe? Která norma vypovídá o spojích? Co dělat v případě, že se spoj nalézá v korozivním prostředí?
Milan Bureš, ze dne: 8.09.2003

Vodiče se spojují, připojují a odbočují:


pájením


svařováním


šroubováním


lisováním


stiskem pružiny

Spoje musí být provedeny tak, aby jejich přechodový odpor byl trvale co nejmenší. O mechanickém spojování hliníkových vodičů vypovídá ČSN 37 0606. Spoje, jimiž se izolovaná vedení spojují nebo připojují, nesmějí snižovat stupeň izolace vedení, musí být odlehčeny od tahu. Vodiče se smějí spojovat jen v krabicích, rozvodkách, rozvaděčích, přístrojích a spotřebičích k tomu uzpůsobených. V trubkách a podobném úložném materiálu (lištách, kanálech) je spojování vodičů zakázáno. Všude kde je třeba vodiče rozpojovat (místa, kde je potřeba rozpojení pro měření izolace, vyhledání chyb a jejich opravě), použijeme spojů snadno rozpojitelných (např. šroubové nebo bezšroubové svorky).

U spojů vodičů v prostředcích, kde je nebezpečí koroze, musí se buď volit kovy v takové kombinaci, aby při namontování vodičů nenastala koroze, nebo zamezit přístup korozivních činitelů (uzavřením, trvalým zalitím).

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.