Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Pospojování v novostavbě.


Document Actions
Článek
Za bouřky bych se nesprchoval s klidným vědomím! Pokud bych nebyl na vlastní oči přesvědčen jak je provedeno pospojování v budově! Faradayova klec v rodinném domě? Není to přeháňka? Aneb jak se utíká před přepětím...
ze dne: 13.09.2002
reklama

Jak již psal kolega o špatně uloženém zemnícím pásku v základech domu, tak já bych doplnil tuto informaci o radu z praxe. Jeden potencionál je jeden potencionál, tedy opravdová nula všude, kde se dotknete neživé části. Tedy alespoň taková je má představa a představa odborníků v mém okolí.

Stropy v rodinném domě tvoří překlady tvaru "I" mezi nimiž jsou hurdisky. Pokud již předem přemýšlíte, jak mít dobře spojené třeba zábradlí balkónu, které je od zemniče přece jen vzdáleno nějaký ten metr, tak vězte, že řešení je nasnadě. Pokud všechny překlady propojíte. Tedy vodivě projíte tak, aby vaše "nula", či "zem" byla prakticky i ve stropě.

K pospojení vnitřních ocelových nosníků v betonu nemusíte nutně použít FeZn materiálu, stačí i obyčejný černý Fe, který přivaříte pěticentimetrovými sváry k nosníkům. Pak budete mít podstatně jednodušší řešení pospojování neživých částí. V koupelnách, kotelnách, technických místostech všude budete mít možnost jednoduše svárem spojit pásek ke konstrukci a zavést jej do rozvodnice, rozvaděče, krabice ekvipotencionálního spojení.

Proč to vše spojovat?
Vše vychází z nauky ochrany proti přepětí. Málokdo uvažuje o úderu blesku do svého obydlí, někdo alespoň uvažuje o pulsním přepětí, které se může dostat do jeho rozvodů po síti nn a vybaví objekt přepěťovými ochranami. Ovšem člověk, i pouze z části znalý problematiky EMC ví, že nejlepší ochrana proti rozdílnému napětí je uvedení na jeden společný potencionál. Tedy vytvoření jakési Faradayovy klece.

Proč to pospojovat ještě jednou, když už to někdo svařoval ve věnci?
Pokud jste (nebo dozor stavby) u provádění svárů, tedy máte jistotu o kvalitě provedení, tak je další taková činnost bezpředmětná. Ovšem pokud takové činnosti máte pouze na faktuře s tvrzením stavitele, mohu všem vřele doporučit udělat si pospojení své, vlastní.

Někdo to považuje za nesmysl?
Ano, najdou se tací, kteří tvrdí, že se nic takového nikdy nepoužívalo. Rozmach problematiky EMC (elektromagnetická kompatibilita) roste s přibývající elektronikou, kterou používáme v domácnostech čím dál více. Před dvaceti léty jsme televizory s elektronkami nemuseli tak chránit, jako dnešní tv, které jsou navíc stále většinou ve stavu "Standby". Před dvaceti léty zřejmě také nebyly s elektronikou takové spotřebiče jako lednička, pračka, domovní telefony, počítače a periférie.... Zeptejte se takového odpůrce, zda má představu, v kterých částech budovy se naindukuje (a jak velké) napětí v případě přímého úderu blesku.

Přímý úder blesku nehrozí?
Toto je opravdu odvážné tvrzení. Existuje hodně případů úderů blesku, z kterých je zřejmé, že se spoléhat např. na sousedův výše položený hromosvod je v podstatě velmi pošetilé.

Sebedokonalejší použití přepěťových ochran nenahradí jednoduché, ovšem kvalitní pospojování. Samozřejmě dobré pospojování bez přepěťových ochran je nedostatečné. Vzpomínám si na jednu poznámku doktora Zdeňka Rouse, který pronesl: "Za bouřky bych se nesprchoval s klidným vědomím! Pokud bych nebyl na vlastní oči přesvědčen, jak je provedeno pospojování v budově!".

O tom, jak vytvořit pořádný zemnič, se dočtete v nějakém dalším článku, který pravděpodobně naleznete níže v okénku "Další souvislosti".

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933