Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Hliníková instalace časovaná bomba? (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.04.2002
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Hliníková instalace časovaná bomba?


Hliníkové vodiče zatraceny! Ovšem stále mezi námi! Jak udržovat kontakt hliníkového vodiče po dobu životnosti domovních rozvodů minulého režimu?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 9.04.2002

V dobách minulých byla hliníková instalace naprostou samozřejmostí. Např. v panelových domech hliníková TN-C je dnes jako pozůstatek dávných úspor něco jako časovaná bomba.
O tom, co se vše může stát při přerušení PEN vodiče, psalo již mnoho odborníků.

Kdy dojde k přerušení hliníkového vodiče?
Takový vodič (obzvlášť starší) můžeme jednoduše ukroutit. Tedy jednom místě ohnout doleva, ohnout doprava a vodič je pryč. U starých instalací je již hliníkový vodič tak křehký, že často stačí pouze nepatrné vyhnutí (při výměně zásuvky) a ke zlomu dojde v ústí instalační krabičky. Takový případ může být i tragédií. Pokud vodič není v "husím krku" (kterým lze vůbec něco protáhnout), ale např. v panelu, tak vzniká problém. Pokud se navíc jedná o vodič důležitého obvodu, pak jde o problém s velkým "P".
Rychlá náhrada pohyblivým přívodem, přilepením vodiče na omítku, lištou, to jsou běžné varianty, ovšem ne vždy dle platných předpisů.

Další možností přerušení obvodu je hliníková koroze a přechodový odpor. Hliníkové vodiče je potřeba pravidelně dotahovat, tak aby nevznikl přechodový odpor. Pak totiž dochází k jiskření, zahřívání, přerušení obvodu nebo vzplanutí izolace.
Tak! A jak se dotahují svorky v instalační krabičce pod omítkou, přikrytou navíc tapetou?
Už se mi několikrát stalo při návštěvě známých, že slyším syčení, sršení, jiskření. V některých případech i viditelné. To je začátek konce jednoho obvodu. Protože ne každý tuší oč kráčí, nebo si toho ani nevšimne, dochází v lepších variantách k přerušení fázového vodiče. Pokud se přeruší PEN vodič, nejen, že je obvod nefunkční, ale navíc se může objevit na kostře spotřebičů třídy I. (připojených na tento obvod) nebezpečné napětí.
Já osobně ke spojování stávajících hliníkových vodičů používám v zásadě krabicové bezšroubové svorky WAGO. Spolu s kontaktní pastou mám jistotu, že dochází ke stálému kontaktu. Pasta navíc omezuje, či úplně zatracuje možnost vzniku koroze v místě kontaktu. Wago svorky mají i jiné přednosti, ale při rekonstrukcích elektroinstalací využíváme především této vlastnosti.

TEXT Z OBLASTÍ

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.