Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Kopos ukládá vedení také na rošty....


Document Actions
kopoek1.jpg
Během tohoto roku jste si mohli všimnout nového elektroinstalačního úložného materiálu KOPOS z kovu, tj. kabelové žlaby a drátěný program. Tato nabídka se nyní rozšířila i o kabelové lávky, parapetní kovové kanály, podlahové instalace. Samson, Goliáš....
Pavel Heřmanský, ze dne: 15.10.2003
reklama
Kabelové lávky a kovové parapetní kanály KOPOS
Základní řada lávek KL 60, 85 a 110 se vyrábí v šířkách od 200 do 600mm, jejich výhodou je nízká hmotnost, nabízí se použití příslušenství kabelových žlabů o příslušné výšce. Bočnice lávek jsou tvořeny L-profily, příčky jsou přivařeny za studena. V případě požadavku na svislou instalaci se nabízí ideální řešení v podobě lávky SKL 60, k upevnění na stěnu slouží KLDI 35x110. Povrchová úprava těchto lávek je FeZn v tloušťce minimálně 275g/m2, na vyžádání lze dodat kabelové lávky KL žárově zinkované.

Produktová řada KL DAVID
Kabelové lávky, které jsou velmi lehké a pevné, mají zaoblené rohy. KLD 60 se vyrábí v šířkách od 200 do 600 mm, samozřejmostí je kompletní příslušenství včetně sonapek k fixaci kabelů!

Produktová řada KLOB a KLOBE
Pro náročnější konstrukce a vyšší nosnost jsou doporučovány lávky, nabízené pod obchodním názvem KLOB a KLOBE (2 možnosti povrchových úprav), provedení šířky opět od 200 do 600 mm. Bočnice jsou tvarovány z oválné ocelové trubky o průřezu 80x25 mm. Výhodou je extrémní tuhost, zaoblené rohy omezují riziko poškození kabelu na minimum.

Produktová řada SAMSON a GOLIÁŠ
Pro kabely velkého výkonu jsou vhodné lávky KLI SAMSON a KLI GOLIÁŠ, u nichž je rozhodující velmi vysoká pevnost lávek.

Parapetní kanály PKK
Další novinkou na trhu, kterou KOPOS nabízí jsou parapetní kanály PKK s hloubkou 55 nebo 70mm, výška kanálů od 110 do 205mm. Kovové parapetní kanály se dodávají standardně v barvě RAL 9001, dle požadavků zákazníka lze nabídnout kanály v celé šíři barevného spektra RAL. Pro uzemnění a spojování kanálů použijete spojku PKKSP. Tloušťka materiálu těchto kanálů je 1mm. Ke kanálům se dodává kompletní příslušenství – roh vnitřní a vnější, roh ohybový, odbočka atd.


Rozvaděčové kanály RK z PVC
Jedná se klasické rozvaděčové kanály se širokou nabídkou rozměrů, v sortimentu jsou také kanály v DIN rozměrech včetně bezhalogenového provedení. Barevné provedení RAL 7030 a 7035. Speciální provedení SAFETY v barevném provedení RAL 5015. Použitý materiál – samozhášivé PVC, teplotní odolnost +60°C. Děrování kanálů dle DIN. U bezhalogenového provedení použit modifikovaný polypropylen PPO, teplotní odolnost –25 až +70 °C.

Elektroinstalační kanály Elegant - řešení, které nezklame
Portfólio tradičního výrobce elektroinstalačního materiálu KOPOS Kolín se rozšířilo také o nové kanály s obchodním názvem EKE. Tyto kanály se vyrábí v rozměrech 180x60, 140x60, 100x60 a 60x60. Díky jednotné hloubce kanálů je možné je libovolně kombinovat, velkou výhodou je rozvinutá řada příslušenství (kryt odbočný, kryt ohybový, kryt koncový atd.).

Tyto kryty se velmi jednoduše nasazují do bočních drážek kanálu. Při montáži usnadňují práci s ukládanými kabely rozpěrky.

Produktová řada kanálů EKE
je určena pro ukládání elektrického vedení, zejména silových, sdělovacích a anténních obvodů, signalizace či zabezpečovacích systémů. Tyto výrobky jsou vyrobeny ze samozhášivého PVC odolného proti šíření plamene, montáž je možná dle ČSN na podklady hořlavosti A - C3. Montáž je velmi jednoduchá pomocí hmoždinek a vrutů nebo přímo vruty na stěnu. Do kanálů je možné vložit přístrojové krabice KP EKE pro přístroje s napětím do 400V/16A od všech výrobců, včetně možnosti montáže dvojzásuvek a přístrojů s vícenásobným rámečkem. Otvor ve víku lze velmi snadno vyvrtat pilovým vrtákem VPT 68 (ø74 mm) v místech předznačených na spodní straně víka. Vedení je možné vzájemně oddělit vložením příčky PEKE 60 nebo odstínit proti rušení stínícím kanálem SK 40x20 a nyní nově i větším stínícím kanálem SK 40x33. Výhodou tohoto nového stínícího kanálu je větší prostor pro vedení kabelů (sdělovací a silové) z hlediska elektromagnetické kompatibility. Nový je i způsob uchycení stínícího kanálu a to příchytkou PSK (viz obr. PSK)

Použití kanálu je velmi různorodé, slouží zejména ukládání k vedení v administrativních budovách, v mnoha případech může velmi dobře nahradit parapetní kanál. Ve srovnání s parapetními kanály jsou EKE kanály i cenově příznivější. Kanály EKE Vám nabízí vysokou kvalitu, nový design za příznivou cenu.

Velmi zajímavé jsou rovněž výrobky pro podlahové instalace (podlahové kanály, krabice) – těmto produktům se budeme věnovat podrobněji v některém s příštích článků.

Pokud Vás zajímají podrobnosti a pracujete v oboru, zašlete nám žádost níže uvedeným formulářem.

 

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Elektroinstalační krabice do zateplení a montážní deska do zateplení vyráběné v Koposu Kolín přinášejí konkrétní řešení elektroinstalace při dodatečném zateplování fasád, které na trhu chybělo. Více informací o těchto produktech naleznete zde ...
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933