Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

CENELEC Evropský výbor pro elektrotechnickou normalizaci


Document Actions
Článek
(20.) V které zemi a kdy byl založen? Co je to EFTA? Seriál o vzniku norem, jejich tvorbě, významu a principu. Tyto informace by měl znát každý, který chce normám rozumět.
Lucie Bisová, ze dne: 26.11.2002
reklama

CENELEC byl ustanoven roku 1973 jako nevýdělečně činná organizace v rámci belgického práva. Oficiálně byl uznán jako evropská normalizační organizace Evropskou komisí nařízením 83/189 EEC. Viz: http://www.cenelec.be.

Jeho členové spolupracují v zájmu evropské harmonizace od konce padesátých let, vyvíjející se po boku Evropského hospodářského společenství. CENELEC má 40 000 technických odborníků z 19 zemí Evropského společenství a EFTA (Evropské sdružení volného obchodu) pro vydávání norem pro evropský trh.

V červnu roku 2000 byla jako nový přidružený člen přijata Bosna a Hercegovina, takže přidružených členů ze zemí střední a východní Evropy, kteří se mají v budoucnu stát plnoprávnými členy CENELEC, je třináct.
Počínaje 1. lednem 2001 se měl novým prezidentem CENELEC na dvouleté období stát Yves Saulnier z Francie.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933