Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Noční akumulátorové svítidlo (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 12.07.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Noční akumulátorové svítidlo


Noční akumulátorové svítidlo
Osvětlení je alfou a omegou každého domu, či bytu. Avšak každá rozvodná síť má své chyby a někdy se stane, že vypadne dodávka elektrické energie v tu nejméně vhodnou dobu. Nyní sice máme k dispozici dostatečné množství nouzového osvětlení, ale ne každému se do nich vyplatí investovat nebo by jej chtěl v domácnosti. Pro tyhle případy tu jsou akumulátorová svítidla. V tomto článku se podíváme blíže na produkt ELECO Vyškov.
ze dne: 12.07.2013


Při jednom úklidu ve skladu studia jsem narazil na noční akumulátorové svítidlo NAS-02, které vyrábí ELECO Vyškov. Má mléčnou barvu a tvar poloviční koule s vidlicí. Pojďme se s ním blíže seznámit ...

Provedení
Sestavu plastových výlisků s elektronikou zasunete do běžné zásuvky 230V.

Kde svítidlo použijeme
Lze ho používat při výpadku energie, nebo jako noční světlo do dětského pokojíku pokud se děti bojí tmy. Spotřeba je zanedbatelná.


Uváděné parametry

Provozní napětí 230V AV (50/60Hz), jmenovitý proud 25mA, krytí IP40, doba svitu bez napájení minimálně 10 hodin (při plném nabití akumulátoru), pracovní teplota -25 až 60°C, barevné provedení: standardně bílé, životnost LED min. 100 000 hodin. Díky barvě světla jsou okolní objekty (při dostatečném nabití) rozeznat dobře. Akumulátor je schopný zásobovat svítidlo energií po dostatečně dlouhou dobu. Díky fototranzistoru je přístroj úsporný.

Jak popisuje zařízení výrobce
Když je v okolí dost světla, svítidlo nesvítí. Zařízení by se nemělo umisťovat do vody. Pro prodloužení životnosti je vhodné, aby se jednou za tři měsíce nechalo vysvítit až do úplného vybití. Záruka je 24 měsíců ode dne prodeje.
Mezi příklady použití spadají orientační, nouzové osvětlení a tam, kde je potřeba orientovat se i při výpadku elektrické energie.



Má nízkou spotřebu, mléčnou LED, možno používat jako baterku (ve tmě), ve dne nesvítí.

Využití
Přístroj je vhodný do prostor k orientaci, kde hrozí výpadek elektrické energie.



Můj test
Svítidlo jsem nechal v síti na 5 minut, ať se akumulátor nabije, poté jsem ho vytáhl a vložil do tmavších prostor, ať se vysvítí. Asi po deseti minutách začalo světlo slábnout. Po dvaceti minutách to už skoro nesvítilo. Po třiceti minutách svítidlo dosvítilo. Rychlost nabíjení/vybíjení je podle mého názoru dostatečně rychlá. Poměr nabíjení:vybíjení je 1:6, takže těch 10 hodin/600 minut budeme nabíjet 100 minut, čili 1 hodinu a 40 minut.


POKUD VÁS TATO ZÁSUVKOVÁ LAMPIČKA
zaujala, máte možnost si zažádat o katalog produktů ELECO
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!

Jakub Jančík
student www.sssebrno.cz
redakčně upraveno
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
ELECO VEP CZ, s.r.o. - Průmyslová 720, Vyškov - - objednavky@eleco.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.