Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Návrh nouzového zvukového systému dle ČSN EN 60849 (třídící znak 36 80 12), 3. díl – ostře sledovaný spoj


Document Actions
Článek
Dnes pokročíme dále v návrhu nouzového zvukového systému. V praxi nejčastěji představuje systém rozhlasu s modulací 100V, opět zohledníme i spolupráci se systémem detekce nebezpečí, elektrické požární signalizace. Jak musí vypadat rozhraní mezi těmito dvěma systémy?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 31.05.2002
reklama

Tento příspěvek je součástí seriálu o návrhu nouzového zvukového systému. 

 

Jak již bylo zmíněno v předchozích dílech, seriál článků je určen pokročilým projektantům a technikům, kteří znají základy návrhu ozvučení prostor a setkali se i s návrhem ostatních slaboproudých rozvodů.  Jedná se o aktuální záležitost, na kterou se obecně nehledí s takovou vážností jakou jí přisuzuje naše legislativa.  Tím vznikají problémy při kolaudaci staveb s nouzovým zvukovým systémem.

Pro základní seznámení s návrhem a realizací ozvučení prostor a dalšími slaboproudými rozvody budou  postupně publikovány samostatné seriály.

 

V minulých příspěvcích jsme se seznámily s akustickými nároky (1. díl) a monitorováním závad (2. díl). Jako příklad jsme použili návrh místního rozhlasu s modulací 100V, který bezobslužně spolupracuje se systémem detekce nebezpečí, elektrické požární signalizace.

Dnes budeme pokračovat, podíváme se co norma praví o rozhraní nouzového zvukového systému se systémem detekce nebezpečí.

 

Propojení obou navrhovaných systémů norma definuje jako komunikační spoj nebo jen spoj. 

 

Základem tohoto komunikačního spoje je přenos informace o nutnosti nouzového hlášení od systému detekce nebezpečí. V našem případě se jedná o přenos signálu "poplach" od systému elektrické požární signalizace k ústředně místního rozhlasu, která zprostředkuje evakuační hlášení. Jakým způsobem je tato informace přenášena norma neřeší. 

 

Komunikační spoj musí být trvale sledován a monitorovány jeho závady

Norma jasně nestanoví které zařízení (nouzový zvukový systém nebo systém detekce nebezpečí) tento spoj musí monitorovat ani jakým způsobem. Používá neurčitého výrazu: "Běžně" je monitorování spoje zajištěno řídícím zařízení systému detekce nebezpečí (v našem příkladě elektrické požární signalizace), který poskytuje slyšitelnou i viditelnou indikaci závady komunikačního spoje.

 

Systém detekce nebezpečí musí být schopen přijímat informace týkající se závad v nouzovém zvukovém systému.

Závada musí být opticky i akusticky signalizována na řídícím a indikačním zařízení systému detekce nebezpečí. Tedy v našem případě na ústředně a všech signalizačních tablech elektrické požární signalizace

Norma stanoví minimální rozsah přenosu informace o závadách, tj. jeden všeobecný signál: "Závada nouzového zvukového systému". 

Nastane-li tedy na nouzovém zvukovém systému (v našem případě na rozvodu místního rozhlasu s modulací 100V) některá ze závad, které je nutné monitorovat (viz.2. díl), musí být po komunikačním spoji k systému detekce nebezpečí (v našem případě elektrické požární signalizace) přenesena minimálně jedna souhrnná informace o závadě. 

 

U rozsáhlejších systémů s několika propojenými ústřednami místního rozhlasu norma doporučí propojení od systému elektrické požární signalizace ke každé z nich. Nedoporučuje propojení jedním centrálním spojem systém elektrické požární signalizace s hlavní (nadřazenou) ústřednou místního rozhlasu. Monitorován musí být každý spoj. 

V případě závady některého komunikačního spoje, musí být příslušná ústředna místního rozhlasu schopna přijímat poplachový signál od jiné ústředny místního rozhlasu, která má komunikační spoj bez závady. 

 

 

V příštích dílech seriálu si rozebereme požadavky:

Na základní a druhotné energetické napájení

Všeobecné a na instalaci.

 

Literatura:

ČSN EN 60849 (368012) ozvučení pro nouzové účely,

ČN 7308xx, požární bezpečnost staveb, 

ČSN 332000-5-52 výběr soustav a stavba vedení,

Katalogy firem PHILIPS a PENTATRON

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
V tomto článku rozkryjeme řešení obecního rozhlasu pasivní, drátovou formou. Podíváme se na to, jak je to nejenom s komfortem obsluhy, ale především s dimenzováním takového systému a také na řešení výkonové části systému.
V tomto článku z oblasti plošného ozvučování se zaměříme na ozvučení firemních, či chcete-li administrativních prostor. Na jiném místě jsme již načali, co vše se dá použít pro ozvučení zasedací místnosti, dnes ale myšlenku ozvučení povýšíme na ozvučení plošné, tedy celkové.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933