Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: BVV: Avizované novinky na 45.MSV (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 13.09.2003
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

BVV: Avizované novinky na 45.MSV


veletrh_bvv.jpg
45. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně je vskutku za dveřmi – jeho brány se otevřou již v pondělí 15.9. Na 2300 firem ze 36. zemí se bude snažit zaujmout návštěvníky svou expozicí a řada z nich si při této příležitosti připravila novinky ze své produkce. Pojďme si některé z nich představit blíže.
Romana Novotná, ze dne: 13.09.2003

Energetika a silnoproudá elektrotechnika
Až 25% úsporu montážního času proti klasickému spojování má zajistit kabelový žlab KZI, který je novinkou firmy KOPOS Kolín. Jedná se o kabelový žlab s integrovanou spojkou, takže odpadá nutnost montovat spojku klasickou.
Nové multifunkční wattmery SINEAX A2xx pro rozváděče bude vystavovat GMC – měřicí technika, s. r. o. Digitální přístroje měří všechny významné velečiny 3-fázové sítě, přičemž každé dvě měřené veličiny mohou být monitorovány prostřednictvím dvou impulsních výstupů. I ta nejjednodušší varianta může být vybavena schopností komunikace nebo modulem paměti dat.

Elektronika , automatizace a měřící technika
Wonderware Industrial Application Server IAS je moderní software nové generace pro aplikace v průmyslové automatizaci. O jeho výhodách Vás přesvědčí na stánku firmy Pantek (CS) Hradec Králové. Přínosem IAS je integrace různých řídicích systémů, prodloužení využitelnosti stávajících výrobních zařízení a rychlý vývoj.
V expozici společnosti ATG (Advanced Technology Group) Praha nalezneme nový videoskop OLYMPUS IPLEX IV7635A – kompaktní integrovaný systém pro vizuální kontrolu nepřístupných míst. Jeho předností je vysoká rozlišovací schopnost a barevná věrnost, nejtenčí inspekční trubice s možností stereo měření a možnost záznamu video-foto-audio.
Novinkou společnosti RENISHAW Brno bude kompaktní měřicí a skenovací sonda SP25M pro souřadnicové měřicí stroje. Její unikátní systém kinematického uložení a optického snímání je zcela variabilní, zejména ve spojení s výměníkem FCR 25.
Nové stolní odrazové/průsvitové spektrofotometry X-RITECOLOR PREMIER představí společnost X-RITE GmbH, pobočka CZ Vyškov. Referenční stolní zařízení s kulovou geometrií má svou přesností a funkčností překonávat dosud uznávané standardy. Široká multifunkční komora pro měření transmise poskytuje prostor pro umístění vzorků, držáků i kyvet. Měřit je možné ve vertikální i horizontální poloze, což je výhodné pro měření práškových či kapalných produktů.
V oblasti zkušebních zařízení připravuje na veletrh novinky LABIMEX s. r. o. Praha. Patří k nim šoková teplotní komora pro testování odolnosti elektronických výrobků vůči teplotním šokům. Druhou novinkou je komora pro simulaci slunečního záření pomocí xenonové výbojky. Ta umožňuje měření odolnosti materiálů a výrobků proti degradaci způsobené slunečním zářením.

Ekotechnika
Nové stavebnicové systémy odsavačů škodlivin a průmyslových vysavačů bude prezentovat společnost EKO-ŠIMKO Náchod. Jejich výhodou je univerzálnost použití a vysoká kvalita filtrace suchou i mokrou cestou.

Důlní, hutní, slévárenská, keramická a sklářská technika
Společnost RADYNE division of Inductoheat Europe z Velké Británie představí novou řadu konvektorů pro indukční ohřev FLEXITUNE. Jejich předností je vyspělá technologie IGBT, 100% činitel využití, rozsah kmitočtů 20–110kHz, extrémní flexibilita a kompaktní design ve verzích 5, 10, 15 a 30kW.

Materiály a komponenty pro strojírenství
Novinkou společnosti GLEICH Metallplattenservice z německé Jeny bude ALPORAS – hliníková pěna s uzavřenými póry, k jejímž vlastnostem patří vysoká odolnost proti korozi, extrémně nízká hustota (0,25 kg/litr), vysoká tepelná odolnost (možnost využití v protipožární ochraně), odstínění elektromagnetických vln a pohlcování energie. Poprvé bude tato firma vystavovat rovněž ingot G.AL C 250 a přesnou litou desku G.AL C 250.
Kotoučovou brzdu PIVKO jako náhradu za bubnové, pásové a lamelové brzdy bude představovat firma SPOJKY BRZDY HŘÍDELE PIVKO Tábor. Její novinka je použitelná od průměru kotouče 300mm a tloušťky 12-250mm, výhodou je jednoduché seřízení, výměna brzdových destiček a dvě možnosti připevnění.

Pohony, hydraulika a pneumatika, chladicí technika a klimatizace
Výměnám olejů se může vyhnout uživatel unikátního filtračního systému, který bude mít premiéru na stánku společnosti FILTAKLEEN Praha. Filtrační zařízení HYC 778 a MYC 788 jsou určena k čištění a recyklaci minerálních olejů a bio olejů, ze kterých odstraňují mechanické nečistoty a veškerou vodu a udržují tak hydraulické systémy v naprosté čistotě.
Výrobní družstvo ORLÍK – KOMPRESORY Česká Třebová bude vystavovat novou řadu šroubových kompresorů ORL – OPEN. Je určena pro trvalý provoz a lze si vybrat v rozmezí od výkonu el. motoru 4,5kW po 11kW a max. přetlaku 8 bar, 10 bar a 13 bar.
V řadě technologií a různých průmyslových odvětvích nalezne uplatnění nová malá a kompaktní bezolejová vývěva XtraDry (TM) rakouské firmy PFEIFFER Vacuum Austria. Vývěva umožňuje modulární konfiguraci se sériově nebo paralelně řízenými stupni a je vybavena integrovaným proplachem.
SIGMA GROUP Lutín do Brna přiveze novou řadu horizontálních článkových čerpadel CU a CT s vysokou účinností. Ložiska mazaná čerpanou kapalinou umožňují částečnou hermetizaci, vysoká sací schopnost dovoluje úspory v projekčním uspořádání. Do teploty 140°C nevyžadují chlazení vůbec, v kompletaci s chlazením je lze použít až do teploty 200°C.

Plasty, gumárenství a chemie
V expozice společnosti ŠMÍD a spol. Úhonice si prohlédneme nový vstřikovací stroj Battenfeld HM 800/350 A4. Moderní a výkonný stroj zaplňuje při velké robustnosti jen malou plochu a vyniká nízkou spotřebou energie.
Na základě čtyřicetiletého vývoje horkých vtokových systémů byla vyvinuta DURA – nová generace vtoků, která používá komponenty vyrobené práškovou metalurgií, zaručující maximální pevnost a životnost vtokového systému. Horký vtokový systém DURA FLEX představí vystavovatel MOLD MASTERS EUROPA / Čestmír KRUPA Zubří.

Obrábění, tváření a povrchové úpravy
V expozici firmy Trumpf Praha s.r.o. bude mít celosvětovou premiéru CNC děrovací a tvářecí lis TRUMATIC 3000R.
Rakouský FEIN-ELEKTROWERKZEUGE Salzburg bude prezentovat novou mobilní vrtací jednotku jader KMB 50 Q s hloubkou vrtu až 50 mm a hmotností pouze 12 kg. Její předností je systém rychlé výměny QUICK-IN pro výměnu nástroje bez použití klíče a integrovaný přísun chladicího prostředku pro čistý řez a vysokou životnost nástroje.
Novinkou ReTOS Varnsdorf bude vodorovná vyvrtávačka WFQ80NCA-CNC/50. Univerzální stroj určený k hrubování i pro přesné dokončovací operace má automatický a ruční režim, řídicí systém HEIDENHAIN TNC430 se čtyřmi souvisle řízenými osami a maximální otáčky vřetena 5000 za minutu.Manipulační čas automatické výměny nástroje činí 10 sec.
V expozici SWISSTOOL EXPORT GRUPPE se představí nová přesná honovačka MDR 120 E v poloautomatickém provedení. Výhodou honovacího systému PEMAMO je vysoká doba životnosti nástrojů, jejich obnovitelnost a možnost honovat i kónické otvory a slepé díry.
Recyklaci kovových třísek z obrábění v tavicích pecích umožňuje briketovací lis HLS 100 METAL. Novinku zhodnocující odpad bude vystavovat společnost BRIKLIS Slapy u Tábora.
Italská společnost GASPARINI Istrana do Brna přiveze nový hydraulický ohraňovací lis Gasparini PBS 105/3000 s vylepšeným systémem bombirování a zdokonaleným systémem na kompenzování deformace nosné struktury. Lis je vybaven CNC nové generace.

Transport a Logistika
Novinky jsou ohlášeny také na paralelně konaném 2. mezinárodním veletrhu dopravy a logistiky Transport a Logistika. V oblasti kolejové techniky představí ŽOS Vrútky a. s. novou motorovou jednotku řady 840 pro přepravu osob na příměstských a regionálních tratích. Dva koncové nízkopodlažní hliníkové vagóny pro cestující spojuje střední průchodní ocelová hnací část. Dvoukřídlé nástupní dveře jsou předsuvné s elektropneumatickým ovládáním. Součástí výbavy jsou držáky na kola, lyže, dětské kočárky a zavazadla, nechybí ani sklápěcí rampa pro vozíky tělesně postižených.
Manipulátor s lidskou tváří se stane lákadlem expozice RIKO, s. r. o., Praha.
DESPA OK s.r.o.z Chlumce nad Cidlinou přiveze do Brna akumulátorový plošinový vozík AP 20 B s nosností 3,5 t s napětím 48 nebo 80V, jehož předností je ekonomický provoz a široká možnost nástaveb. Dále společnost představí systém DESPACK pro mobilní manipulaci se stretch fólií.
META Skladovací technika, s. r. o., České Budějovice bude vystavovat nový dynamický regál s válečkovými lištami pro montážní, výrobní a balicí provozy.
Premiérově se v Brně představí také modulární programy pro dopravce, speditéry a autoservisy DOPRAVA 2000 a Doprava 3K vystavovatele KSH-Data s. r. o. Lanškroun. Programy obsahují moduly Doprava, Spedice, Sklad, Povolení a Autoservis, Součástí je fakturace a exporty i importy dat. Doprava 3K je nová generace software-aplikace typu Client/Server.
FlexLink Systems s.r.o. nabídne návštěvníkům své expozice hned několik novinek. Automatizovaná platforma LAMBDA, revoluční platforma pro manipulaci s deskami plošných spojů PCB Handling systém či inteligentní paletový systém DAS určitě zaujmou.
Svaz spedice a logistiky se bude prezentovat společnou expozicí několika firem – poskytovatelů logistických služeb z celé ČR. Pro konkrétní jednání budou k dispozici jejich vedoucí či odborní pracovníci.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Veletrhy Brno, a. s. - Výstaviště 405/1, Brno - 541 151 111 - info@bvv.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.