Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Neocenitelné možnosti zemních kabelů


Document Actions
Článek
Co všechno může vydržet "obyčejný" zakopaný kabel ? Přesvědčete se sami.
Radek Kaisler, ze dne: 9.05.2002
reklama

Při tvorbě rozsáhlých kabelových sítí je nejčastější technologií uložení kabelů do zemního výkopu.

 

Při volbě trasy, způsobu uložení kabelu i vlastního kladení zemní kabelové sítě musíme brát v úvahu mnoho aspektů.

 

Trasu je nutné vybírat s ohledem na současnou i budoucí zástavbu, geologické vlastnosti zemského povrchu a co možné nejmenší ekonomické zatížení.

Kabel by měl být uložen do pískového lože, nebo do lože z přesyté zeminy v dostatečné hloubce, aby nedošlo k jeho poškození. Při přechodu vodních toků by mělo být provedeno vyztužení ocelovým lanem. 

Kabely nízkého a malého napětí pak odděleny vymezenou vzdáleností, nebo cihlou. 10 centimetrů nad kabeláž je nutné umístit výstrážnou fólii, která případného zlatokopa upozorní, že zde není zakopán poklad, ale kabel.

Tyto aspekty řeší mnoho předpisů, norem, nařízení a místních vyhlášek.

 

Možná není třeba brát všechno tak vážně, podíváme-li se na fotografii pod článkem.

 

Při přechodu vodního toku je kabel uložen v hloubce 40 centimetrů. Po přesyté zemině, nebo dokonce písku ani památky, využito je místních, ne příliš zaoblených kamenů. Výstražná fólie je uložena pod kabely nízkého i malého napětí, které se vzájemně dotýkají. Horský bystřina vymílá díru, kabely však odolávají. Už se ani nedá říci že jde o zemní uložení.

A přece vše funguje. Kolaudace proběhla bez problémů, nikdo není znepokojen.

 

Jedná se o experiment jehož výsledkem bude odbourání nadbytečné byrokracie ?

 

 

2/2002 Jánské Lázně, ČR

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933