Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Nízkofrekvenční generátory


Document Actions
Nízkofrekvenční generátory
Znáte frekvenční generátory? Víte jaký je rozdíl mezi nízkofrekvenčním a vysokofrekvenčním? Pracují na elektromechanickém principu nebo nikoliv? A k čemu slouží tyto generátory harmonických kmitů? Osvěžme si společně paměť ...
Přednášející, ze dne: 16.02.2011
reklama

Nízkofrekvenční generátory jsou zdroje periodického (střídavého) signálu, které generují průběh signálu pouze v nízkých frekvencích, tedy pro elektronické obvody, které pracují v základním frekvenčním pásmu. Nízkofrekvenční stejně jako vysokofrekvenční generátory nepoužívají žádný elektromechanický princip pro vytváření střídavého napětí, ale pouze vhodné zapojení elektrických obvodů. Tyto generátory jsou elektronickými měniči stejnosměrného napětí napájecího zdroje na napětí proměnné a neobsahují žádný vstup pro budící signál.

Podle tvaru generovaných kmitů střídavého signálu lze nízkofrekvenční i vysokofrekvenční generátory zařadit mezi generátory harmonických kmitů, které se také označují jako oscilátory. Připojením stejnosměrného zdroje se oscilační obvod rozkmitá netlumenými kmity, které nemění amplitudu kmitů díky doplňování energie ze stejnosměrného zdroje. Funkce regulace energie generátoru je tvořena zesilovačem a nelineární zpětnou vazbou. Princip rozkmitání generátoru kladnou zpětnou vazbou je obdobný s akustickou vazbou mikrofonu přiloženého k reproduktoru zesilovače.

Nízkofrekvenční generátory jsou oproti vysokofrekvenčním generátorům méně náročné na parametry použitých elektronických součástek a jsou tedy méně nákladné v poměru se stejně kvalitními vysokofrekvenčními generátory.

RC oscilátory mohou být základním prvkem nízkofrekvenčního generátoru, kde oscilace vznikají díky kladné zpětné vazbě zavedené z výstupu zesilovače na jeho vstup. Pro rovnoměrnou oscilaci je nutné, aby fázový posuv signálu mezi zesilovačem a obvodem zpětné vazby byl nulový a zesílení zesilovače a obvodu zpětné vazby se blížilo jedné. Celkové zesílení obvodu zesilovače a zpětné vazby musí být rovno jedné. Zpětná vazba RC oscilátoru je složena z kombinace elektronických součástek rezistorů R a kapacit C. Například zapojení RC oscilátoru s použitím operačního zesilovače umístěného v kladné zpětné vazbě.


Schéma elektronického zapojení LC oscilátoru

Jako zesilovač RC oscilátoru může být také použit např. tranzistor v zapojení se společným emitorem. Rezonanční frekvence oscilátoru je úměrná převrácené hodnotě součinu R a C:

Nevýhodou RC oscilátorů je malá stabilita a obtížné přelaďování rezonanční frekvence. RC oscilátory jsou vhodné pro nízké frekvence do 10MHz.

Krystalové oscilátory obdobně jako RC oscilátory se používají jako základní prvek nízkofrekvenčních generátorů. Krystalové oscilátory jsou schopny generovat kmity až do jednotek MHz. Ve srovnání s LC oscilátory dosahují mnohem stabilnější kmitočet a mají vysokou hodnotu činitele jakosti. V principu krystalový oscilátor obsahuje krystal, který je vybuzen elektrickým polem k mechanickým vibracím. Krystal obsahuje elektrody, na kterých je možné naměřit harmonický signál s danou rezonanční frekvencí. Teplotní součinitel rezonančního kmitočtu je malý. Krystal lze nahradit ekvivalentním elektrickým obvodem tvořeným elektrickými součástkami R, L a C.


Náhradní schéma krystalu a jeho grafické označení

Parametry elektrických součástek L a C jsou určeny mechanickými vlastnostmi krystalu, R je roven ztrátám, Co je kapacita elektrod a přívodních vodičů.

Další pojmy a informace z oblasti elektronických měřicích přístrojů naleznete zde ...

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933