Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nevyhořet znamená také chránit se před teplem (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.03.2012
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nevyhořet znamená také chránit se před teplem


Nevyhořet znamená také chránit se před teplem
Jak mají být správně umístěna výbojková a bodová světla? Které maximální hodnoty nesmí překročit teplotu dosažená na povrchu svítidel? Pokud množství ztrátové energie elektrického zařízení je schopno vyprodukovat tolik tepla, které by bylo schopno v uzavřeném prostoru způsobit požár, musí být použit spínač, který spolehlivě odpojí elektrické zařízení při zavření dveří ...
Karel Dvořáček, ze dne: 21.03.2012


Ochrana před vytvářeným teplem
Svítidla - výbojková, bodová světla a malé projektory, a jiná zařízení nebo přístroje s vysokou teplotou povrchu musí být vhodně chráněna, instalována a umístěna v souladu s odpovídajícími normami. Všechna takováto zařízení musí být umístěna mimo dosah hořlavých materiálů, tak aby se předešlo jejich styku s nimi. Výlohy a vývěsní štíty musí být vyrobeny z materiálů majících odpovídající odolnost proti teplu a mechanickému namáhání, musí mít elektrickou izolaci, musí mít ventilaci, a to s ohledem na hořlavost exponátů v souvislosti s tvorbou tepla.

Na stáncích nesmí být instalovány obvody obsahující větší množství elektrických zařízení, osvětlovacích zařízení nebo lamp, která jsou schopna vytvářet teplo ve větším rozsahu, ledaže by byla provedena adekvátní ventilace, např. dobře větrané stropy konstruované z nehořlavých materiálů.

Vždy se musí vzít v úvahu pokyny výrobce tohoto zařízení.

Vliv ochrany před požárem na způsoby kladení vedení
Není-li v budovách užívaných pro pořádání výstav atd. elektrická požární signalizace, musí vodiče vedení splňovat tyto podmínky:

Povrch nebo materiál stánku za neónovým poutačem nebo svítidlem, nesmí být z hořlavého materiálu a musí odpovídat požadavkům národních norem.
Ovládací zařízení s výstupním napětím vyšším než AC 230/400V musí být upevněna na nehořlavý materiál.

ČSN 33 2000-7-713 (2005): Elektrické instalace budov – Část 7: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech Oddíl 713: Nábytek.

Volba vedení - elektroinstalační příslušenství musí plně vyhovovat předpisům pro elektroinstalační krabice určené pro lehké duté stěny podle IEC 670. Toto obsahuje následující:

Požadavky na svítidla a ostatní elektrická zařízení
Maximální teplota dosažená na povrchu svítidel a ostatních zařízení nesmí překročit následující hodnoty:

U zařízení a svítidel dosažitelných povrchem těla je nutno respektovat Hygienické předpisy.

Bezpodmínečně musí být dodrženy pokyny výrobce obsahující místa vhodného umístění a bezpečné vzdálenosti od hořlavých částí.
Za ostatní zařízení se považují například zásuvky, spínače apod.

Na povrchu nebo v blízkosti svítidel v nábytku musí být označen maximální přípustný příkon světelných zdrojů ve wattech, pokud svítidlo svojí konstrukcí nezabraňuje použití světelného zdroje s vyšším příkonem.
Pokud množství ztrátové energie elektrického zařízení je schopno vyprodukovat tolik tepla, které by bylo schopno v uzavřeném prostoru způsobit požár, musí být použit spínač, který spolehlivě odpojí elektrické zařízení při zavření dveří (uzavření prostoru). V tomto případě se například jedná o osvětlení ve sklápěcí posteli.
 

Článek je ukázkou ze sborníku L.P.Elektro č.51

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.