Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Nesprávně provedená instalace v prostoru hotelové koupelny


Document Actions
Nesprávně provedená instalace v prostoru hotelové koupelny
Podívejte se, jak dopadla inspekce elektroinstalace napájející zrcadlová svítidla v umývacím prostoru. Krytí instalovaných světel mělo být úrovni IPX4, výrobce však neuváděl, jak k tomuto stupni došel. Kontrola odhalila množství pochybení ...
Jiří Sluka, ze dne: 22.07.2010
reklama

Popis problému:
Podstatou níže popisovaného problému byla elektroinstalace, která napájela zrcadlová svítidla v umývacím prostoru hotelových koupelen. Jednalo se o celonástěnné koupelnové zrcadlo, umístěné na stěně nad umývacím prostorem v hotelové koupelně. Rám zrcadla byl vyhotoven ze dřeva, a po celém svém obvodu byl pokryt vodivým pozlaceným plechem. Pod zrcadlem na stěně byla upevněna čtyři zářivková trubicová svítidla (dvě svítidla kolmo a dvě svítidla vodorovně). Svítidla byla napájena jmenovitý napětím 230V, a stejně jako veškerá elektrická instalace v koupelně, zapojena do obvodu proudového chrániče s reziduálním jmenovitým proudem 0,03A. Spodní vodivý rám zrcadla byl umístěn cca 10cm nad umývadlem a nebyl opatřen ochranou doplňkovým pospojováním, takže například při mytí rukou hrozilo, že stříkající voda se může dostat na tento vodivý rám, na který se v případě poruchy živé části (svítidla umístěného za zrcadlem) může dostat nebezpečné napětí, které při souběhu těchto událostí může jakékoli osobě způsobit vážný úraz nedovoleným dotykovým napětím (nebezpečným napětím).

Spodní zářivková trubice byla nad umyvadlem umístěna max. 20cm nad umyvadlem a byla překryta vodivým rámem zrcadla. V tomto případě také hrozilo, že se odstřikující voda dostane na elektrické zařízení, které nemá deklarováno dostatečné krytí. Jednotlivá svítidla byla označena značkou CE udávající výrobcem shodu zařízení s požadavky všech technických předpisů. Na rámu zrcadla, který tvořil kryt pro výše uvedená svítidla a byl tedy součástí výrobku, nebyl umístěn štítek, který by udával název výrobce, výrobní číslo a základní technické údaje (včetně maximálního proudu, maximálního napětí, hodnotu krytí elektrického zařízení vyjádřenou mezinárodním kódem IP apod.) a byl opatřen značkou CE. Prohlášení o shodě je povinen výrobce stanoveného výrobku před uvedením na trh vydat písemně v souladu s příslušným nařízením vlády. V tomto případě se jedná o NV č.17/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na elektrická zařízení nízkého napětí. Součástí výše uvedeného prohlášení byl i výpis, zřejmě z technického popisu zařízení, kde se v textu uvádělo, že krytí světel je na úrovni IPX4, to znamená proti stříkající vodě. Výrobce však nikde neuváděl, jakou zkušební metodou k tomuto stupni krytí došel.

Další přílohou prohlášení výrobce byl také výkres znázorňující detailní rozmístění předmětů a zařízení v hotelové koupelně. Na výkresu nebyly uvedeny žádné technické údaje a ani např. technické údaje o svítidlech (napětí, proud, výkon apod.). Další podkladovou dokumentací bylo "Posouzení elektrického zařízení v umývacím prostoru", který vydal revizní technik elektrických zařízení. V této zprávě se uvádělo, že: "Zrcadla se svítidlem v umývacím prostoru mohou být, pokud jsou určeny výrobcem do umývacího prostoru nebo dle ČSN 33 2000-7-701 čl.701.55N1 (min.IPX1, nárazu vzdorný kryt, spodní okraj nesmí být níže než 0,4m". V podstatě se jedná o citaci výše uvedeného článku 701.55N1 ČSN 33 2000-7-701. Pouze v případě min. výšky spodního krytu 0,4m nad zrcadlem, upřesňuji, že v souladu s normou spodní okraj svítidla nesmí být v žádném případě níže než 0,4m nad horním okrajem umývadla nebo dřezu. Tedy závěr posouzení revizním technikem se plně shoduje s ustanovením normy, ale reálné provedení instalace svítidel tomuto neodpovídá, protože spodní vodivý rám zrcadla byla umístěna cca 10cm nad umyvadlem. Spodní zářivková trubice (překryta vodivým rámem zrcadla) byla nad umyvadlem umístěna max. 20cm.

Kontrolou a prohlídkou bylo zjištěno, že chybí základní dokumentace výrobce zrcadlového svítidla.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Výrobce nesplnil požadavky NV č. 17/2003 Sb., §2, odst. 1, kde se uvádí, že elektrické zařízení může být uvedeno na trh pouze tehdy, splňuje-li technické požadavky uvedené v příloze č. 2, tohoto nařízení vlády. V §2, odst. 2 se uvádí, že podmínky uvedené v odstavci 1 se považují za splněné, pokud elektrické zařízení je ve shodě s bezpečnostními požadavky harmonizovaných českých technických norem, popřípadě zahraničních technických norem přejímající v členských státech EU harmonizované evropské normy (§4 zákona č.22/2003 Sb.) nebo určených norem zahrnujících bezpečnostní ustanovení Mezinárodní organizace pro normalizaci v elektrotechnice (IEC) nebo Mezinárodní komise pro předpisy ke schvalování elektrotechnických výrobků (CEE), (§4 zákona č.22/2003 sb.).

Podle §3 NV č.17/2003 Sb. odstavec 1 lze el. zařízení uvést na trh pouze poté, co je posouzena shoda s požadavky uvedenými v §2, odstavec 1 tohoto nařízení vlády. Výrobce toto zařízení opatří označením CE a vydá ES prohlášení o shodě, které musí obsahovat tyto údaje a náležitosti:

  • a) identifikační údaje o výrobci nebo zplnomocněném zástupci,
  • b) identifikační údaje o podepsané osobě oprávněné jednat jménem výrobce,
  • c) popis elektrického zařízení,
  • d) odkaz na harmonizované normy,
  • e) odkazy na specifikace, s nimiž je prohlašována shoda, pokud byly použity,
  • f) poslední dvojčíslí roku, v němž bylo elektrické zařízení opatřeno označením CE.

Z výše uvedeného v tomto bodě vyplývá, že výrobce je povinen, v souladu s platnou legislativou deklarovat bezpečnost výrobku tím, že vydá prohlášení o shodě v rozsahu, tak jak je uvedeno v tomto bodě. Pokud výrobce toto prohlášení vydá, oficiálně prohlašuje, že jím vyrobené zařízení splňuje základní bezpečnostní požadavky ve shodě s platnými technickými předpisy a normami. V tomto prohlášení musí výrobce například oficiálně dokladovat, že jím vyrobené zařízení splňuje požadavky na krytí elektrických zařízení stupně IPX4.

Svítidla umístěná nad umývacím prostorem nesplňovala požadavky ČSN 33 2000-7-701 a to v těchto bodech:
Čl.701.55N1, písmeno a), b): krytí elektrických přístrojů a svítidel a provedení instalace musí odpovídat vnějším vlivům a zónám místa, ve které je umývací prostor instalován. Pokud by v některých případech zrcadlová světla zasahovaly do zóny 2
(0,6m od svislé roviny ohraničující prostor sprchového koutu nebo vany), tak v tomto případě musí být dodrženo krytí elektrického zařízení stupně IPX4. Pokud jsou zrcadlová světla umístěna mimo zónu 2, tak postačuje krytí světla IPX1, ale světlo musí být chráněno před mechanickým poškozením (např. nárazu vzdorným krytem apod.) a spodní okraj svítidla však nesmí být v žádném případě níže než 0,4m nad horním okrajem umývadla. Spodní zářivková trubice (překryta zrcadlem s vodivým plechovým rámem)
je však nad umývadlem umístěna max. 20cm a vodivý rám zrcadla je umístěn cca 10cm nad zrcadlem. Tím tedy není dodržen požadavek tohoto článku, kdy spodní okraj svítidla nesmí být v žádném případě níže než 0,4m nad horním okrajem umývadla. Svítidla se tedy musí umístit tak, aby byla dodržena jejich minimální výška nad horním okrajem umývadla 0,4m. Je také nutné, aby výrobce oficiálně v prohlášení o shodě deklaroval, že zrcadlo, které tvoří kryt zařízení, je dostatečně pevné a nárazu vzdorné tak, aby při běžné manipulaci nedošlo např. k jeho rozbití a následnému poškození elektrické instalace svítidel umístěných za zrcadlem.

Kovový rám zrcadla je nutné připojit na doplňkové pospojování koupelny tak, aby v případě poruchy elektrického zařízení nedošlo k nebezpečnému působení dvou rozdílných potenciálů. Tím budou splněny požadavky ČSN 33 2000-4-41, čl. 413.1.2.2.

Pokud by nebylo možno splnit požadavky uvedené v předchozích bodech, je možné zvolit další z následujících variant:
Osvětlovací tělesa je možné napájet zdrojem bezpečného malého napětí s obvodem SELV. Zdroj malého bezpečného napětí jsem doporučil umístit mimo prostor koupelny. Tím, že elektrické zařízení bude napájeno bezpečným malým napětím, se dosáhne toho, že na zrcadlová svítidla není třeba vydávat prohlášení o shodě, protože se v tomto případě již nejedná o výrobek nízkého napětí, na který se vztahují požadavky NV č.17/2003 Sb. (viz. NV č.17/2003Sb.,§1,odst.2), ale jedná se pouze o zařízení s malým napětím.

Tím, že bude použita ochrana malým bezpečným napětím s obvodem SELV, budou splněna kritéria pro ochranu malým napětím živých a neživých částí dle ČSN 33 2000-4-41, čl. 4111.1., a také bude jednoznačně vyloučena možnost, že při jakékoli poruše zrcadlového osvětlení, bude osoba (host) zasažena nebezpečným napětím (viz. ČSN 33 2000-4-41, čl. 400.N3).
Pozn: V tomto případě není nutné vodivý kovový rám zrcadla pospojovat, protože se na jeho povrch nemůže v žádném případě dostat nebezpečné napětí.

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Sortiment energeticky úsporných světelných zdrojů zažil po "pádu" klasických žárovek nebývalý rozvoj a neustále je rozšiřován. Velkých změn doznaly jak variabilita tvarů, tak i účinnost a délka životnosti. Pojďme se podívat, co na to přední výrobce světelných zdrojů, společnost OSRAM ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933