Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nesprávně provedená instalace plynového kotle v bytové koupelně (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 6.08.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nesprávně provedená instalace plynového kotle v bytové koupelně


Nesprávně provedená instalace plynového kotle v bytové koupelně
Příklad revize elektroinstalace provedené montážní firmou bez ohledu na ČSN. Montáž plynového kotle byla provedena v době platnosti normy ČSN 33 2000-7-701, avšak provedení instalace odporovalo dřívější i současné platné normě. Ke kterým konkrétním pochybením tedy došlo?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 6.08.2010

Popis problému:
Díky náhodě (rozpor mezi nájemcem a pronajímatelem bytové jednotky) bylo rozhodnuto, že bude provedena revize elektroinstalace v bytové jednotce. Elektroinstalace byla provedena podle dříve platných norem ČSN 34 1010 a ČSN 33 2135.

Elektroinstalace v bytové jednotce byla provedena měděnými kabely pod omítkou. V obytné části kuchyně a pokojů nebyly shledány závady. Naměřené hodnoty izolačního odporu a impedance vypínací smyčky byly v požadovaných mezích. Určitě by bylo vhodné provést dotažení šroubových spojů. Ovšem v koupelně bylo zjištěno, že plynový kotel je nainstalován tak, že to odporuje dříve platné normě ČSN 33 2135 a i současně době platné normě ČSN 33 2000-7-701 ed.2.

Plynový kotel byl přímo nad vanou v zóně 1. Po bližším zjištění se ukázalo, že na tom samém místě byla původně pouze plynová karma, která byla nahrazena plynovým kotlem pro ohřev TUV a topení. Připojení k elektroinstalaci bylo řešeno prostřednictvím zásuvky 230V a pohyblivého přívodu s vidlicí. Pospojování nebylo provedeno vůbec, a jak u kotle, tak i u vany. Spojení přístupné vodivé části plynového kotle, potrubí TUV, topení a plynu s ochrannou soustavou sítě bylo závislé pouze na zásuvkovém spojení. Rozvody vody, topení a plynu byly z vodivých materiálů.

Ze zápisu firmy provádějící montáž plynového kotle vyplynulo, že montáž byla provedena v srpnu roku 2007, tedy v době platnosti normy ČSN 33 2000-7-701.

V požadavcích výrobce plynového kotle pro jeho instalaci bylo jasně uvedeno, že musí být nainstalován mimo zónu 1 a zásuvka pro jeho napájení musí být zapojena přes proudový chránič.

Závěr revizní zprávy musel samozřejmě znít "Posuzované elektrické zařízení (instalace) není schopné z hlediska bezpečnosti bezpečného provozu".

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
V tomto případě bylo porušeno hned několik požadavků pro elektroinstalaci v prostorech s vanou nebo sprchou, a to především z hlediska požadavků pro jednotlivé zóny, včetně požadavků výrobce nainstalovaného plynového kotle.

V ČSN 33 2000-7-701 se pro jednotlivé zóny v koupelně uvádí:

V zóně 1 mohou být pouze elektrická zařízení, která jsou upevněna a s pevným elektrickým připojením. Zařízení musí být pro umístění v zóně určené výrobcem v pokynech pro montáž a použití. Jedná se o tato zařízení:

ČSN 33 2000-7-701 doplňující ochranné pospojování - požadavky
Doplňková ochrana: doplňující ochranné pospojování

ČSN 33 2000-4 -41 ed.2 čl.415.2)

Místní doplňující pospojování musí v souladu s požadavky 415.2 spojit s ochranným vodičem všechny nechráněné vodivé části a všechny neživé vodivé části upevněných zařízení uvnitř místnosti s koupací vanou a/nebo sprchou.

Doplňující ochranné pospojování má být zřízeno vně nebo uvnitř místnosti s koupací vanou nebo sprchou, avšak nejlépe na vstupu cizích vodivých částí do místnosti.

Průřez vodiče doplňujícího ochranného pospojování musí být v souladu s požadavky 543.1.3 HD 60364-5-54.

Příkladem cizích vodivých částí jsou:

Kovové potrubí opatřené povlakem z nevodivého plastu není nutno k doplňujícímu ochrannému pospojování připojovat, pokud na něm nejsou přístupné vodivé prvky, nebo toto potrubí není připojeno k přístupným vodivým zařízením.

V případě, že v objektu není hlavní ochranné pospojování zřízeno, připojují se k doplňujícímu ochrannému pospojování tyto cizí vodivé části vstupující do místnosti s vanou nebo sprchou:

Milan Dolenský, revizní technik

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.