Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Neoznačená zásuvka na rozvaděči stroje, která je pod napětím i při vypnutém hlavním vypínači (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 21.09.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Neoznačená zásuvka na rozvaděči stroje, která je pod napětím i při vypnutém hlavním vypínači


Neoznačená zásuvka na rozvaděči stroje, která je pod napětím i při vypnutém hlavním vypínači
Zásuvky, které jsou pod napětím i při vypnutém hlavním vypínači stroje, s vodiči procházejícími plechovou přepážkou s ostrými hranami a otřepy. Jde o častý jev, s kterým se revizní technici při kontrolách setkávají. Tak tomu bylo i v následujícím případě, kdy zařízení z několika důvodů neodpovídalo ČSN EN 60204-1.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 21.09.2010

Jednalo se o revizi strojního zařízení staršího data výroby, konkrétně hoblovka na kov s označením HD 25. Stroj je nainstalovaný ve výrobní hale a rozvaděč pro stroj není jeho součástí.

Na rozvaděči stroje OCEP skříňový byla dodatečně nainstalovaná zásuvka, která je pod napětím i při vypnutém hlavním vypínači stroje a je určená pro přídavná zařízení (ruční elektrické nářadí apod.). Přívodní vodiče pro zásuvku ve vnitřní části rozvaděče procházejí plechovou přepážkou, kde jsou ostré hrany a otřepy.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Zásuvky pro přídavná zařízení nemají vyšší napětí než 250V~/16A, jsou připojeny k ochrannému obvodu a samostatně jištěny. Nejsou-li vypínány hlavním vypínačem, je nato upozorněno. Neodpovídá ČSN EN 60204-1 čl. 15.1.

Elektroinstalační kanály a armatury nemají ostré hrany, otřepy nebo drsné povrchy, mají krytí min. IP33. Neodpovídá ČSN EN 60204-1 čl. 13.5.1.

Milan Dolenský, revizní technik

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.