Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Několik slov k požární ochraně (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 26.10.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Několik slov k požární ochraně


Několik slov k požární ochraně
Vyznáte se v problematice požární prevence a bezpečnosti? Víte co ukládá zákon č. 133/1985 Sb, o požární ochraně? Požární ochrana se dotýká širokého spektra lidské činnosti a proto i předpisová základna je velice rozsáhlá. K udržení přehledu a orientaci v legislativě by vám mohl být nápomocen tento článek ...
Zbyněk Urban, ze dne: 26.10.2010

Požární ochrana je oborem, který se dotýká širokého spektra lidské činnosti a proto i předpisová základna je velice rozsáhlá. Dotýká se každého z nás, každé fyzické osoby i právnické osoby, ale i orgánů státní správy a samosprávy. Za základní oblasti problematiky požární prevence a požární bezpečnosti je možno jmenovat:

Základní zákon týkající se požární prevence je zákon č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů. Účelem tohoto zákona je vytvořit podmínky pro účinnou ochranu života a zdraví občanů a majetku před požáry a pro poskytování pomoci při živelních pohromách a jiných mimořádných událostech. Zákon stanoví povinnosti ministerstev a jiných správních úřadů, právnických a fyzických osob, působnost orgánů státní správy a samosprávy na úseku požární ochrany a povinnosti jednotek požární ochrany.
Základní povinnost je stanovena již v úvodním ustanovení, které obecně ukládá každému počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířata a majetek.

Obsahem zákona je také odborná způsobilost fyzických osob k plnění některých povinností na úseku požární ochrany. Dále zákon upravuje postihy právnických osob, podnikajících fyzických osob a fyzických osob za neplnění stanovených povinností. Zvláštní část zákona je věnována jednotkám požární ochrany.
Na základě zmocnění ze zákona o požární ochraně byly vydány následující prováděcí předpisy vztahující se k požární prevenci:

S realizací požadavků zákona o požární ochraně a jeho prováděcích předpisů souvisí i dodržování řady dalších předpisů, které se vztahují k výše uvedeným oblastem požární prevence. Vydávat stanoviska k jednotlivým ustanovením předpisů by měly pouze úřady – autoři. MV – Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vydává na úseku požární prevence stanoviska k zákonu o požární ochraně a jeho prováděcím předpisům.

Více přednášek získáte zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.