Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nedostatky zjištěné na instalaci ČOV (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 1.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nedostatky zjištěné na instalaci ČOV


Nedostatky zjištěné na instalaci ČOV
Příklad z inspekce stávající elektrické instalace a el. zařízení čističky odpadních vod, kde se vyskytují prostory nebezpečné, zvlášť nebezpečné a i prostory s nebezpečím výbuchu. Jaký byl výsledek a konkrétní odhalené nedostatky?
Jiří Sluka, ze dne: 1.04.2010

Popis problému:
Inspekční činnost byla zaměřena na kontrolu a prohlídku stávající elektrické instalace a elektrického zařízení čističky odpadních vod (ČOV). Inspekce byla zejména zaměřena na posouzení elektrických zařízení umístěných v prostorech nebezpečných, zvlášť nebezpečných a v prostorech s nebezpečím výbuchu, které byly nově posouzeny, a na které byly vystaveny „Protokoly o určení vnějších vlivů“.

Jednalo se zejména o elektrická zařízení umístěna v následujících objektech a místnostech:

Ve skladu hořlavých látek byly skladovány motorové oleje, odpěňovače a různé druhy syntetických barev. Sklad byl "Protokolem o určení vnějších vlivů" vyhodnocen jako prostor s nebezpečím požáru (BE2N3). Elektrická instalace byla původní, a tedy provedena dle technických předpisů a norem platných v době instalace. Ve skladu byly umístěny dvě oceloplechové elektrické instalační krabice v provedení do prostředí s nebezpečím výbuchu (SNV) EX3MSD (r. v. 1973) s osvědčením o nevýbušnosti. Světla byla umístěna u stropu a v žádném případě nemohlo dojít k jejich polití hořlavou kapalinou. Krytí IP44 odpovídalo i současným požadavkům normy. Dále je v prostoru skladu nově instalováno zařízení EZS, které je instalováno 2m nad zemí. Vzhledem ke stáří instalace bylo doporučeno provozovateli provést v tomto prostoru celkovou výměnu elektrické instalace dle platných českých technických harmonizovaných norem.

Plynojem:

Vyhnívací nádrže:

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:
Ve skladu hořlavých látek bylo provozovateli doporučeno provést montáž nové elektrické instalace, a to vzhledem k jejímu stáří, a provést jí dle požadavků ČSN 33 2000-4-482 (Elektrická zařízení – Ochrana proti požáru v prostorách se zvláštním rizikem nebo nebezpečím):
Čl. 482.1.7. Soustava rozvodu, jiná než s kabely s minerální izolací, a přípojnicové rozvodné soustavy musí být chráněny před poruchami izolace v sítích TN a TT pomocí proudových chráničů se jmenovitým vybavovacím rozdílovým proudem I
ΔN ≤ 300mA tam, kde by snížením izolace mohl vzniknout požár, např. topení s tenkovrstvými topnými články, musí být jmenovitý vybavovací rozdílový proud IΔN ≤ 30mA.
Čl. 482.1.8. Vodiče PEN se nepřipouštějí, s výjimkou vedení, které pouze prochází těmito prostory.
Čl. 482.1.9. Každý střední vodič musí být opatřen přístrojem pro odpojení.
Čl. 482.1.10 Holé vodiče se nesmí používat.
Čl. 482.1.12. Spínací zařízení musí být umístěno mimo tyto prostory, není-li vestavěno do krytů splňující požadavek na stupeň ochrany krytem IP.
ČL. 482.1.17. Tepelné spotřebiče musí být namontovány na izolačních podložkách.

Plynojem:

Vyhnívací nádrže:

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.