Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Nedostatky při montáži instalace administrativní budovy (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.03.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Nedostatky při montáži instalace administrativní budovy


Nedostatky při montáži instalace administrativní budovy
Případ z praxe - inspekce částečně provedené montáže elektrické instalace v komerčním objektu. Instalace neodpovídala schválené výkresové dokumentaci, špatné namontování kabelových žlabů, porušení předepsaného krytí IP na svítidlech ...
Jiří Sluka, ze dne: 18.03.2010

Popis problému:
Předmětem inspekce byla kontrola a prohlídka částečně provedené montáže elektrické instalace v komerčním objektu, který měl sloužit jako velké administrativní centrum. Tato budova se stavebně skládala ze dvou částí a každá část měla 3 podzemní a 10 nadzemních podlaží, tedy z hlediska rozsahu dodávky elektroinstalace se jednalo o poměrně velkou a náročnou akci. Při inspekci bylo zjištěno velké množství nedostatků a závad.

Fyzickou prohlídkou byl zjištěn souběh tras silových a slaboproudých obvodů. Z důvodů elektromagnetické kompatibility musí být provedeno oddělení kabelových instalací různých napěťových soustav buď přepážkou, nebo odpovídající vzduchovou mezerou.

Instalace neodpovídala schválené výkresové dokumentaci, zejména se jednalo o ovládání světel na patrech. Nedošlo k opravě  dokumentace dle skutečného provedení.

V některých místech byly instalační žlaby instalovány tak, že bylo velice obtížné do takto již instalovaných žlabů usadit kabeláž odpovídajícím způsobem. Žlaby byly umístěny v těsné blízkosti vzduchotechniky a i jiných strojních a stavebních částí. Žlaby byly kvůli rozvodům vzduchotechniky kladeny zvlněně v poměrně ostrých úhlech. Například žlab, kde se měli umístit silové kabely o průměru žil 240mm2 a 120mm2, je tak nevhodně umístěn, že uložení těchto kabelů bylo bez demontáže žlabů nemožné. V jednom úseku trasy byl instalační žlab vytvarován téměř do pravého úhlu. Při takto instalovaném žlabu nelze výše uvedené kabely vůbec umístit tak, aby nedošlo k jejich nepovolenému ohybu.

Na 6 kusech zářivkových svítidel bylo zjištěno porušení předepsaného krytí IP. Montážní organizace v tomto případě nedodržela montážní návod výrobce a pro připojení zářivkových svítidel nepoužila vývodu k tomu určenému (z boku zářivky), ale vyvrtala z vrchní části zářivky otvor, přes který byl napájecí vodič k zářivkovému svítidlu připojen. Montážní firma zasáhla neoprávněně do výrobku a došlo tedy k porušení příslušného krytí, v tomto případě IP65.

V mnoha případech bylo zjištěno, že kabely, které vstupují či vystupují ze žlabů, se přímo opírají o ostré hrany železných konstrukcí a hrozí proříznutí izolace kabelů a žil. Také bylo zjištěno, že se v mnoha případech instalační lávky křižovaly tak, že spodní úchytné díly vrchních lávek, které měly ostré hrany, způsobovaly proříznutí instalace kabelů umístěných na spodní lávce.

Neshody s požadavky zákonů, technických předpisů a norem:

Kompletní přednášku naleznete v tomto sborníku ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.